Bloggen is een vorm van contentmarketing en het leukste is dat het veel meer kan doen dan kennis delen. Het is ook een kans om je persoonlijke ervaringen te vervlechten met professionele inzichten. Die persoonlijke ervaringen kunnen ook zakelijke ervaringen zijn.

Daarbij heeft zakelijk bloggen vaak ook tot doel om iets te hebben wat je kunt gebruiken voor social media en zoekmachineoptimalisatie.

Voor veel succesvolle bedrijven is bloggen de basis van veel marketing uitingen.

Kennis delen met zakelijk bloggen

Zakelijk bloggen is ook de manier om kennis over een bepaald vakgebied te delen. Of je nu zzp’er bent of een bedrijf met een communicatieafdeling. Een blog op je website boordevol informatie over je vakgebied zorgt ervoor dat je gezien wordt als expert, als autoriteit die weet waar het over gaat.

In die zin helpt een blog je om je status als ondernemer (of onderneming) te verbeteren. Het is goed voor je promotie, reputatie en om een band met je klanten op te bouwen (1).

Door handige informatie te bieden en antwoord te geven op vragen van klanten verhoog je jouw geloofwaardigheid en mensen vertrouwen er dan meer op dat wat je doet goed is.

Tijdens een vergadering waar ik wilde onderbouwen dat een bepaalde stap voor social media slim was werd ik bijvoorbeeld onderbroken met de zin: “Merel, we hebben je blogs gelezen. Als jij zegt dat iets slim is, dan doen we dat. Je hoeft het verder niet uit te leggen.” Dat is natuurlijk een ontzettend signaal van vertrouwen en het versnelt vergaderingen ook nog eens.

Daarbij helpt het delen van kennis je ook om meer volgers te krijgen. Mensen komen terug om je volgende blog te lezen en nog meer inzichten te krijgen.

Een zakelijk blog persoonlijk maken

Ik deed het net zelf al een beetje. Ik deelde mijn ervaring met hoe het delen van kennis in blogs in de praktijk een gevolg kan hebben. Door dit soort persoonlijke ervaringen in je blog te zetten maak je het blog persoonlijker en “echter”.

Daarnaast kun je ook overdenkingen delen in je blog. Je deelt dan niet alleen de praktische kennis, maar ook hoe en waarom je bepaalde dingen doet of bepaalde besluiten neemt (2).

Door dit soort persoonlijke informatie te delen en transparant te zijn creƫer je een emotionele band met je lezer. Dit is belangrijk voor het opbouwen van loyaliteit. Daarbij kan dit er ook voor zorgen dat het blog inspirerender is en beter wordt onthouden.

Zoekmachineoptimalisatie (seo)

Voor veel bedrijven is hoger in Google staan de reden om te beginnen met bloggen. Bloggen is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Het helpt je namelijk om zonder adverteren hoog in Google te staan en dat kan klanten opleveren. Ik heb meerdere keren klanten gekregen enkel en alleen doordat CommunicatieVogel hoog in Google staat of op dat moment met een bepaalde zoekterm stond.

Toen ik net begon met CommunicatieVogel had ik bijvoorbeeld geen budget om te adverteren en zelfs nu 10 jaar later is adverteren niet super belangrijk voor mij. Dit komt door het bloggen. Ik ben direct begonnen met bloggen, toen fanatieker dan nu, maar het effect is wel dat ik mijn kennis deel en gevonden wordt.

Dit levert leuke contacten en leuke klanten op.

Hoe bloggen voor seo precies werkt leer je tijdens de workshop Onvergetelijk Bloggen of in het online programma De Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies.

De basis voor je social media berichten

Als je gaat bloggen voor je bedrijf ben je eigenlijk ook aan het multitasken. Een blog kan namelijk ook een goede basis zijn voor je social media berichten.

Aan de ene kant kun je je blog delen op social media, maar aan de andere kant kun je het blog ook opdelen in stukjes en daar losse social media berichten van maken. Dan hoef je er alleen nog een leuke afbeelding bij te plaatsen.

Delen uit de tekst kun je zelfs gebruiken voor een informatieve reel, hoe cool is dat?

En je kunt het blog gebruiken als basis, of een soort script voor een vlog. Dus als je mega-stappen wilt zetten met je bedrijf, kan een zakelijk blog je daar goed mee helpen.

Zakelijk bloggen oppakken

Zakelijk bloggen is dus op meerdere manieren ontzettend waardevol. Je deelt je kennis, kunt alleen daardoor al een autoriteit worden en als dat nog niet genoeg is kan die hogere positie op Google die je door bloggen bereikt je hier ook nog mee helpen.

Het is een ontzettend goede basis voor contentmarketing, zowel op je site als op social media en zelfs om iets te delen te hebben in je nieuwsbrief. Met de juiste strategie kan bloggen je helpen om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Wil jij aan de slag met zakelijk bloggen, zodat je minder afhankelijk bent van adverteren en social media? Dan is er hulp voor je. Het gratis e-book: Hoe je onvergetelijk blogt kan een goede eerste stap zijn.

Daarbij kun je ook meedoen met de workshop Onvergetelijk Bloggen op 29 mei, of meedoen met het online programma De Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies.

Weet je niet goed wat voor hun je nodig hebt? Plan dan vrijblijvend een Uitvogelsessie in.

Bronnen:

  1. https://www.semanticscholar.org/paper/The-corporate-blogs-%3A-What-can-they-offer-to-brands-Trabelsi/97a88d19a20dffbcebe9c9f7cf6520ab8529096d
  2. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00330124.2021.1915823