Een YouTube kanaal maken kan om allerlei redenen een goed idee zijn. Je kunt bijvoorbeeld gaan vloggen op YouTube en op die manier een influencer worden. Je kunt als gamer je gameavonturen streamen en op die manier je gamehobby je werk maken. Als ondernemer kan een YouTube kanaal maken helpen om je content marketing meer multimediaal te maken. Op YouTube kun je namelijk veel meer dan alleen vloggen en games streamen.

Je kunt als ondernemer vloggen over dingen die achter de schermen gebeuren, een video maken waarbij je jouw producten goed laat zien (een soort uitpak-video), je kunt processen in je bedrijf laten zien, medewerkers kunnen uitleggen wat ze elke dag doen. Evenementen kun je live uitzenden, of een samenvatting ervan op YouTube zetten. Je kunt klanten testemonials laten opnemen en die op YouTube zetten.

Kortom het hebben van een YouTube kanaal voor je bedrijf kan ontzettend handig zijn. Dus hoe zorg je er dan voor dat je er een hebt?

YouTube kanaal maken

Als je een Gmail adres hebt, heb je automatisch ook een YouTube account en een persoonlijk YouTube kanaal. Maar je wilt misschien niet je bedrijf koppelen met je persoonlijke Gmail die je ooit hebt gemaakt toen je op de middelbare school zat en waar je *ikbengeweldig@gmail.com* van gemaakt hebt met je puberale brein. (Ik heb overigens wel mijn YouTube kanaal gekoppeld met mijn persoonlijke Gmail)

Als je via Gsuite een emailadres hebt kun je daar een account aan koppelen. Je gaat dan bij je persoonlijke YouTube eerst naar je fotootje rechtsboven in beeld en klik je op “van account wisselen”.

Van account wisselen youtube

Vervolgens kun je bij het account waar jij een YouTube kanaal bij wilt maken op hetzelfde menu klikken en dan staat er bovenaan YouTube kanaal maken.

YouTube kanaal maken

Vervolgens krijg je een pop-up dat je aan de slag gaat als creator. Daarna kun je kiezen of je onder je eigen naam verder gaat of een nieuwe naam wilt creƫren. Handig als je voor je bedrijf een Kanaal maakt. Als je een nieuwe naam maakt, maak je direct ook een nieuw Google account. Dus je krijgt dan ook een extra gmail adres en dergelijke.

Wanneer je deze stappen hebt doorlopen kom je op de “achtergrond” van je YouTube kanaal, de YouTube studio. Vanaf daar kun je doorklikken naar je kanaal, video’s uploaden, zien waar je statistieken en instelling staan. Dan is het gewoon even de vraag wat je eerst wilt doen. Je kanaal mooi maken met afbeeldingen, of de instellingen bewerken over de rechten van je video’s en of je er geld mee wilt verdienen (dat kan overigens niet direct, maar je kunt wel aangeven dat je dat wilt.)

Instellingen van video’s algemeen aangeven

Onder in beeld kun je bij de instellingen van aangeven of je video’s voor kinderen of volwassenen bedoeld zijn. Je komt dan eerst in een menu waarin je kunt doorklikken. Hier kun je ook de munteenheid aangeven die voor jou van belang is.

Instellingen via YouTube studio

Wanneer je doorklikt naar kanaal kun je het land aangeven waarin je werkzaam bent (handig als je ook geld wilt verdienen met YouTube) en zoektermen invullen waarop je gevonden wilt worden. Het is handig om van te voren onderzoek te doen naar waar je doelgroep naar zoekt. Dan kun je doorklikken naar geavanceerde instellingen. Daar kun je aangeven of je account voor kinderen gemaakt is of niet. Daar kun je jouw YouTube kanaal koppelen aan je Google ads account

Bij de standaardinstellingen voor uploads kun je aangeven of je video’s altijd openbaar of altijd verborgen moeten zijn en welke tags er altijd aan moeten worden toegevoegd. Bij de geavanceerde instellingen kun je aangeven welke licentie je gebruikt voor je video’s zoals de standaard YouTube licentie of creative commons licentie. Die laatste houdt in dat mensen je video mogen gebruiken mits ze je naam maar vermelden.

Bij rechten sta jij als eigenaar van het kanaal en je kunt mensen toevoegen als beheerder, editor, bewerker of kijker.

Bij community kun je mensen aanwijzen als moderator, dit is handig bij live-video’s om reacties te modereren.

En als laatste kun je bij overeenkomsten doorklikken naar de gebruiksvoorwaarden van YouTube.

Geld verdienen met YouTube

Als je geld wilt verdienen met YouTube klink je in het linker menu op Inkomsten genereren. Als je het land hebt ingevuld komt in beeld te staan aan welke eisen je moet voldoen en kun je klikken op het krijgen van een melding zodra jij geld kunt verdienen met YouTube via YouTube.

Geld verdienen met YouTube

Je YouTube kanaal mooi maken

Dan is het tijd om je YouTube kanaal een mooi uiterlijk te geven en dat kan soms best lastig zijn. Je profielfoto is het makkelijkst, daar kun je afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt een logo plaatsen of een leuke foto van jezelf.

De header van YouTube is een uitdaging, omdat het formaat per beeldscherm verschilt en hij een deel van de afbeelding pakt. Om dan op de PC de juiste deel van afbeelding te krijgen in de balk van je header is dan wel eens een uitdaging. De afmetingen voor een YouTube banner zijn 2560 x 1440 pixels en dan moet je een beetje in het midden de informatie hebben staan die je te zien wilt hebben op je kanaal.

Ja heel omslachtig maar dit is hoe het werkt.

Dan heb je jouw kanaal gemaakt en af en kun je beginnen met het plaatsen van jouw YouTube video’s. Heel veel succes!