Taggen is een andere social media gebruiker in een bericht benoemen op zo’n manier dat de andere gebruiker ziet dat jij hem genoemd hebt in je bericht. Hiervan krijgt de persoon dan een melding. Het is niet zo dat je een privébericht stuurt naar de persoon, maar meer dat je die persoon dus noemt in je bericht. Sommige mensen doen dit bijvoorbeeld om iemand te betrekken in het bericht, bijvoorbeeld om een samenwerking te laten zien. Andere redenen zijn dat je iemand in het openbaar (het openbare internet) wilt aanspreken op een bepaald onderwerp. Je ziet daarom vaak dat politici en influencers op die manier getagd worden.

Een voorbeeld van iemand taggen

Iemand taggen kan je dus zien als iemand een bericht sturen, maar iedereen kan het bericht dat je stuurt meelezen. Het is dus nooit een persoonlijk bericht wat alleen tussen jou en de ontvanger verzonden wordt.

Over het algemeen moet je de gebruikersnaam van de persoon noemen in het bericht, zoals: “Zojuist het blog van @Merel gelezen”. Als mijn gebruikersnaam dan Merel is op het sociale medium krijg ik een melding dat ik getagd of genoemd ben. Voor de persoon die je tagt heeft het ook voordelen. Bij een bericht dat werkt als een soort aanbeveling, zoals in dit voorbeeld, kunnen mensen de persoon direct vinden en gaan volgen. Super sociaal dus om op die manier op social media te communiceren.

Let wel op dat je niet op een onlogische manier mensen tagt. Mensen die niets met je bericht te maken hebben tag je bijvoorbeeld niet, want dat zou gewoon heel storend zijn. Niet handig voor je imago. Mensen die wel met je bericht te maken hebben kun je weer wel taggen.

Wat is taggen op Instagram?

Taggen op Instagram werkt net zoals op alle andere social media. Het is vooral belangrijk dat je de gebruiksnaam vermeld met een @ ervoor in het bericht. Je kunt op Instagram ook iemand taggen als je een verhaal deelt. Dan moet je even een tekst toevoegen @naam invullen en de persoon is getagd. Jouw verhaal wordt dan in de privé berichten vermeld van de persoon die je heeft getagd. Die kan dan jouw verhaal ook delen als verhaal. Op die manier kan je een leuk sneeuwbal-effect veroorzaken als je meerdere mensen tagt in een verhaal op Instagram.

Tijdens het plaatsen van een bericht op Instagram kun je “Personen taggen” selecteren. Vervolgens verschijnt de afbeelding en kan je klikken op een persoon en dan vul je de gebruikersnaam van die persoon in om hem te taggen.

taggen op Instagram

Als jij getagd bent in een bericht van iemand anders op Instagram kan je dit ook zien op je profiel bij de vermeldingen. Het tabblad helemaal rechts in beeld.

Wat is taggen

Berichten met vermeldingen (tags)

Taggen op LinkedIn

Op LinkedIn kan je ook taggen in de berichten. In de tekst vermeld je dan de naam van een connectie. Als je begint met @ en dan de naam typt vult LinkedIn automatisch aan met je connecties die met die letters beginnen. Je klikt op de persoon en dan heb je die persoon getagd.

Iemand taggen op LinkedIn

 

Taggen op Facebook

Op Facebook iemand taggen kan in een bericht, op een afbeelding en in een verhaal. Net als op LinkedIn gebruik je het @ teken om iemand te taggen en dan vult Facebook automatisch aan welke connecties of pagina’s daarbij passen.

Taggen op Facebook

Als je foto’s wilt taggen op je bedrijfspagina kan je alleen producten taggen. Als je bijvoorbeeld servies of iets dergelijks verkoopt kan je producten die je in je Facebook shop hebt gezet taggen op de afbeelding. Dit worden producttags genoemd. Ideaal als je een online winkel voor kleding of andere spullen hebt.

Als je een verhaal maakt en daar iemand in wilt taggen gebruik je de tekst optie in de verhalen en vul je weer @Naam in. Facebook vult dan ook weer aan met connecties en pagina’s die je eenvoudig kunt selecteren.

Taggen op Twitter

Op Twitter gaat taggen het vaakst fout in de zin dat mensen denken dat ze een privé bericht sturen, of dat ze denken dat een getagd bericht automatisch veel bereik heeft als ze het naar iemand sturen die veel volgers heeft.

Iemand taggen is sowieso een openbaar bericht, maar hoe komt het dan dat het bereik soms toch kan tegenvallen? Als je een bericht op Twitter begint met de tag komt hij uiteraard bij de persoon aan in de Twitterberichten en op zijn profiel, maar niet op de tijdlijn van de mensen die hem volgen. Je moet dan als volger meer moeite doen om het getagde bericht te zien. Daarom kan je het beste iemand aan het einde van het bericht taggen of in de lopende zin. Vind je het toch belangrijk om te beginnen met de tag? Zet dan even een punt met spatie voor de naam zodat het bericht beter verspreid wordt.

Voor het taggen op Twitter gebruik je het @ teken en dan de gebruikersnaam of Twitternaam van de persoon. Net als bij de andere social media vult Twitter de namen aan waardoor je eenvoudig de persoon kan vinden die je wilt taggen.

taggen op twitter

Ik neem aan dat de vraag “Wat is taggen?” hiermee wel beantwoord is en zelfs hoe je dit doet per social media.

Wil je meer weten over social media en hoe jij dit voor jouw bedrijf kunt gebruiken? Neem vrijblijvend contact met me op.