Wat is Pinterest? Deze vraag wordt mij steeds vaker gesteld. Eerst door een autohandelaar en later door een graphic designer. Voor beide is Pinterest een geweldig middel om aan klanten te komen. Hoogst waarschijnlijk is dat het ook voor jou! Consumenten die via Pinterest een webwinkel of andere dienst vinden besteden 126 procent meer dan mensen die je via Facebook vinden. Het kan dus erg lucratief zijn. In dit artikel leg ik uit wat Pinterest is en hoe je het moet gebruiken en ook waarom. 

Wat is Pinterest?

Pinterest is een social networking site. Die net even anders werkt dan Twitter of Facebook. Net als bij Twitter en Facebook maak je een eigen profiel aan. Meestal bestaat dit uit je naam, tekst en een link naar je website. Net als bij Twitter kunnen mensen je volgen. Ze volgen of je hele profiel of een specifiek bord. Jij kan op die manier ook mensen volgen. Als je dan naar Pinterest gaat zie je op de startpagina de plaatjes die mensen op hun Prikborden geplaatst hebben. Dit gaat van meest nieuwe plaatje naar het oudste plaatje.

Op Pinterest kan je bij je profiel prikborden aanmaken over jouw interesses. Een prikbord is een soort eigen map waar je visuele links in zet. Deze wordt visueel weergegeven. Daar kan je plaatjes op uploaden of pinnen van andere websites. Op die manier heb je een mooi overzicht van wat jij leuk vindt. Andere mensen kunnen dit ook gebruiken om te zien wat jij wilt hebben voor bijvoorbeeld je verjaardag.

Pinnen? Is dat niet met de pinpas?

Misschien schrok je net even bij het zinsdeel “of pinnen van andere websites.”. Pinnen is een verbastering van het Engelse werkwoord “to pin”. Met pinnen bedoelen we op Pinterest het linken naar plaatjes van een andere website. Dit doe je met een pin-knop. Met de knop kan je elk plaatje van elke website op Pinterest Pinnen. Om te kunnen pinnen moet je eerst een paar stappen doorlopen:

  1. De pin-knop installeren. (Zie plaatje).
  2. Je drukt op de pin-knop en dan verschijnen de plaatjes van de webpagina in beeld.
  3. Dan kies je het plaatje uit dat je wilt pinnen.
  4. Als je meerdere prikborden hebt, selecteer je het bord waar je het plaatje op wilt hebben.
  5. Voeg eventueel een tekst toe bij de afbeelding.

Pinterest

Wat gebeurt er met mijn plaatje op Pinterest?

Als mensen je volgen komt jouw plaatje op hun startpagina terecht. Als ze op dat moment op Pinterest zijn kunnen ze het plaatje zien. Ook kan naar aanleiding van een zoekopdracht jouw Pin zichtbaar worden in de antwoorden. Als ze dan op jouw plaatje klikken komen ze op de website uit waar jij hem vandaan hebt gehaald. Als je een eigen zaak hebt is het belangrijk om van je eigen website te pinnen. Je hebt dan zelfs nog meer mogelijkheden dan wanneer je privé pint.

Waarom moet ik Pinterest gebruiken?

Weet je nog dat je vroeger voor je verjaardag een verlanglijstje mocht maken? Of misschien een folder van een speelgoedwinkel kreeg waar je alles mocht omcirkelen wat je wilde hebben? Pinterest lijkt daar erg op.

Je gaat op Pinterest kijken naar dingen die je misschien wel gaat kopen. Als je een leuk jurkje zoekt of een mooi kunstwerk kom je via Pinterest direct op de website van de winkel of kunstenaar. Je pint het jurkje of de auto zodat je hem niet vergeet. Als het tijd wordt om te shoppen, als je genoeg gespaard hebt, ga je terug naar Pinterest om op de website te komen en je aankoop te doen.

Terwijl mensen bijvoorbeeld naar Facebook gaan om op de hoogte te blijven van familie en vrienden, ga je naar Pinterest voor (koop)inspiratie en hebbedingetjes.

Pinterest is succesvoller dan Facebook als het gaat om de aankopen die mensen doen

.Pinterest

Wil jij ook gebruik maken van Pinterest maar weet je niet hoe? Neem dan contact met me op. Ik kan je adviseren hoe jij Pinterest het beste kan gebruiken. Daarnaast kan ik je helpen met het aanmaken van een profiel en je een Pinterest workshop geven.

Heb je het al druk genoeg, maar wil je toch de voordelen van Pinterest? Bel of mail me dan zodat ik je Pinterest voor je kan regelen.

Wil je zelf aan de slag met Pinterest? Volg dan deze training van Pincreative.