Weer een social networking site dachten velen toen Instagram op de markt kwam. In 2010 startte het als een iOS applicatie. Toen Facebook in 2015 het bedrijf overnam waren er inmiddels al meer dan 40 miljoen foto’s geüpload en gedeeld met de app. Sindsdien is de populariteit van de social networking site alleen maar groter geworden. Vooral onder jongeren (tot 40 jaar 😉 ) is het een populaire applicatie. Ook ouderen hebben inmiddels er hun weg gevonden en kijken naar de foto’s en filmpjes van hun kinderen en kleinkinderen.

Wat is Instagram?

Zoals op alle sociale media maken de gebruikers een account aan. Direct daarna kan de pret beginnen. Het is een applicatie die als hoofddoel het delen van foto’s en korte video’s heeft. Je kunt dus al je foto’s en video’s delen met je vrienden, je netwerk en eigenlijk met de hele wereld. Je kunt je uploads voorzien van korte teksten.

Ook kun je reageren op andermans uploads. Zo worden trends gezet en gevolgd.

De app is vooral gericht op het gebruik op een smartphone of tablet. De gebruiker kan het ook op zijn PC gebruiken, maar lang niet alle functies zijn dan bruikbaar.

Je kunt via de app dus je eigen foto- en videoboek aanmaken en delen. Niet enkel de gemiddelde persoon gebruikt de app, maar ook beroemdheden, politici en ook ondernemers maken zeer actief gebruik van de app om zichzelf, hun product of bedrijfsnaam onder de aandacht te brengen. Je kunt er personen of bedrijven volgen, je kunt er gevolgd worden of je kunt gewoon stilletjes op de achtergrond nieuwe trends, ontwikkelingen of gewoon het dagelijkse nieuws in de gaten houden.

Nieuwe media waar dus ook bedrijven en hun marketeers gretig gebruik van maken.

Een ideale marketingtool

Inmiddels is het 2019. De populariteit van de app dendert voort. Waar andere social media aan leden inlevert, groeit het aantal ‘instagrammers’ voort. De Amerikaanse statistieken onderzoeker Statista meldt op de website dat er wereldwijd inmiddels meer dan 1 miljard instagrammers zijn (1). Een ander Amerikaans analytisch bureau : NapoleonCat heeft het over bijna 6 miljoen instagrammers in Nederland en nog eens ruim 3 miljoen in België (2).

Volgens de statistieken logt 60% van alle gebruikers dagelijks of meerdere keren per dag in op hun account.

Wereldwijd is dit een enorm grote groep van leden dat dagelijks actief is op de app en dus ook volgt wat er gaande is onder de mens, dier en bedrijf. Op een markt waar ook Facebook een andere grote speler is kun je het gerust veelbelovend noemen dat het aantal actieve accounts nog steeds toeneemt terwijl dit bij Facebook eerst stagneerde en op het moment zelfs terugloopt (maar nog steeds op de 1e plaats staat).

Instagrammen als persoon of bedrijf is hot en het is daarmee ook een ideale marketingtool voor ondernemers.

Het nut voor jou als ondernemer

Als ondernemer zou je kansen laten liggen wanneer je niet actief bent op de app. Je kunt de app gebruiken om nieuwe producten of diensten onder de aandacht te brengen. Je kunt het zelfs als extra ingang gebruiken om het klantcontact en daarmee de bereikbaarheid te vergroten.

Het is een tool om trends te volgen en deze vervolgens te implementeren in je eigen lijn producten of diensten. Ook kun je volgen wat de meningen van klanten zijn over producten of diensten die ze onlangs hebben afgenomen. Uiteraard is een app met zo’n grote internationale database aan gebruikers een ideaal middel om te gebruiken om je naamsbekendheid te vergroten.

Kennis van nieuwe media

Een beetje kennis van nieuwe media is handig. Als je de nieuwe media nog niet hebt geïntegreerd in jouw bedrijfsvoering dan loop je toch al gauw een tikje achter. Vaak denken bedrijven dat ze te klein zijn om actief te zijn op sociale netwerk sites. Niets is echter minder waar.

Zelfs de slager op de hoek en de banketbakker twee straten verder op zijn er te vinden. Zij delen hun weekaanbiedingen of uitverkoopstunts moeiteloos met hun volgers. Vervolgens delen die volgers de interessante aanbiedingen met hun netwerk waardoor je een groter publiek bereikt dan je misschien vooraf zou hebben gedacht.

Tijdsgebrek is een ander veel genoemd argument om niet actief te zijn op de nieuwe media. Inderdaad, wanneer je nog niet zo handig mee bent kan het in beginsel wat van je kostbare tijd vorderen. Zodra je er handig in bent en de klappen van de social media zweep kent, valt het echter reuze mee. Een sociale media workshop kan jouw kennis en vaardigheden op dat gebied goed bijschaven waardoor het een stuk makkelijker wordt om als ondernemer het onderste uit de kan te halen via sociale media.

Een andere oplossing is het advies in te winnen van professionals die je kunnen adviseren hoe je deze vorm van moderne media het best kunt inzetten voor jouw bedrijf. Ook kun je het beheer van jouw sociale mediakanalen volledig uitbesteden aan vakmensen die zich er de hele dag mee bezighouden (zelfs ik heb iemand ingehuurd om mijn Instagram berichten regelmatig een update te geven en ik plaats zelf ook berichten).

Zo besteed jij er een minimum van je kostbare tijd aan, terwijl je als bedrijf maximaal online zichtbaar bent.

Ga mee met de tijd

Het is niet verrassend en ook heel begrijpelijk dat sommige ondernemingen zich nog helemaal niet hebben verdiept in de online zichtbaarheid als bedrijf. Vroeger was reclame op TV en radio enkel weggelegd voor de grote bedrijven die kapitalen uitgaven aan marketing en reclame. Diezelfde grote bedrijven hebben het nut van sociale media inmiddels ook ontdekt.

Voor elke onderneming, groot en klein, is het van belang om mee te gaan met de tijd. Zorg daarom voor de zichtbaarheid van jouw bedrijf op sociale media. Ondanks dat verandering soms afschrikt, kan verandering ook zorgen voor een frisse wind en nieuwe clientèle die je anders niet zou bereiken. Als ondernemer kun je in een snel veranderende wereld niet achterblijven. Verdiep je dus in de mogelijkheden van social media. Laat je voorlichten door professionals om te zien welke toegevoegde waarde sociale media voor jou en je bedrijf kunnen betekenen en vergeet Instagram daarbij zeker niet. Uiteindelijk maak je zelf de keuzes wat je wel en niet doet.

Bronnen:

1: https://www.statista.com/statistics/253577/number-of-monthly-active-instagram-users/

2: https://napoleoncat.com/stats/instagram-users-in-netherlands/2018/10

 

Pin ook deze handige infographic.

Wat is Instagram