Een blogger is iemand die blogt. Dit betekent dat je bijvoorbeeld 1 keer per maand of zelfs elke dag een blog plaatst op of je eigen website of op een site zoals blogspot. Er zijn meerdere soorten blogs die je kunt schrijven en daarmee zijn er ook meerdere soorten bloggers die je kunt zijn. In dit blog zal ik op een aantal soorten bloggers ingaan. Als jij wilt gaan bloggen krijg je hiermee een beeld van de mogelijkheden.

Privé blogger

Een privé blogger is iemand die hobbymatig blogt. Dit kan gaan over een bepaalde hobby, vakantie of gewoon de dagelijkse beslommeringen van die persoon. Het kan een leuke manier zijn om je leven te delen met andere mensen of zelfs vreemden als dat iets is wat je graag wilt.

Veel mensen met een privé blog doen dit omdat ze graag andere mensen van hun kennis willen laten leren, of omdat ze op deze manier willen werken aan hun privé imago. Daarnaast zorgt het ook voor een soort bevredigend gevoel dat je communiceert met andere mensen (1). Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer mensen ook kunnen reageren op je blog.

Influencer blogger

Wat kan gebeuren als je een privé blog hebt is dat bedrijven contact met je opnemen om te zien of je hun product of zoiets eens wilt uitproberen om daar een blog over te schrijven. Stel bijvoorbeeld dat je een privé blog hebt over je hobby voor het maken van de lekkerste gerechten, dan kan iemand met keukenapparatuur of zelfs iemand met een receptenboek dit aan je vragen.

Meestal krijg je dan een beloning als iemand via jouw blog op hun website komt en dan vervolgens het product aanschaft. Als je hier wat mee gaat doen, dan wordt je een echte influencer blogger.

Affiliate blogger

Een affiliate blogger lijkt heel erg op een influencer blogger, maar hoeft niet hetzelfde te zijn. Je kunt bijvoorbeeld een soort zakelijk blog hebben, of een blog wat niet per sé over je hobby of lifestyle gaat en toch verdienen aan affiliate campagnes.

Meestal kan je zelf op zoek naar bedrijven met affiliate links die je kunt gebruiken voor je blogs. Zo kan je via het betaalsysteem van Paypro meedoen met affiliate campagnes van andere ondernemers en bol.com biedt ook een affiliate programma aan.

Dit betekent dat je dus een soort persoonlijke link naar de site van bol.com of naar de dienst of product van een ondernemer op Paypro krijgt. Als mensen dan via jouw blog op die site komen en iets kopen krijg je een percentage bij de opbrengst.

Zakelijke blogger

Een zakelijk blogger is iemand die blogt voor zijn bedrijf. Je blogt dan bijvoorbeeld om hoger in Google te komen zodat je op die manier werkt aan de zichtbaarheid van je bedrijf. Het is een blog waarin je juist linkt naar je eigen diensten en producten. Het blog wat je nu leest is bijvoorbeeld een zakelijk blog, zo probeer ik je op de hoogte te brengen van bijvoorbeeld mijn online programma voor zakelijk bloggen. 

Een andere reden waarom je een zakelijk blog kunt hebben is omdat het je als freelancer ook opdrachtgevers kan opleveren. Zo blog ik bijvoorbeeld ook voor andere mensen en verzorg ik de social media. Ongeveer 80% van de klanten die ik heb, heb ik vanwege dit zakelijke blog. Ook jij kunt dit bereiken met bloggen.

Blogger zijn biedt mogelijkheden

Zoals je ziet zijn er veel mogelijke manieren waarop je kan bloggen. Of je nu begint met een blog vanwege je hobby of omdat je graag geld wilt verdienen met bloggen, het zal je mogelijkheden bieden. Uiteraard biedt het je de mogelijkheid om geld te verdienen, maar bloggen brengt veel meer dan dat.

Doordat je schrijft over een bepaald onderwerp zal je daar steeds meer kennis over vergaren en dat zorgt ervoor dat je een echte expert wordt in dat gebied. Een blogger zijn verrijkt je leven op meerdere manieren en dat is gewoon super tof!

Wil je meer weten over bloggen voor je bedrijf? Doe dan mee met de Zakelijk Bloggen Sessies.

Weet je niet zo goed of je wilt bloggen of op een andere manier wilt werken aan je online zichtbaarheid? Plan dan een gratis verkenningsgesprek met me in. 

Bekijk ook deze korte samenvatting en volg me op Instagram:

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:
wat is een blogger

Bronnen:

  1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0267257X.2011.624532