Het woord blog is een afkorting voor weblog (web-log). Een log was vroeger onderdeel van het log-boek van een kapitein. In dat logboek werd bijgehouden wat er dagelijks op het schip gebeurde en hoe het ging met de koers.

Toen bloggen net begon was het ook vaak een weblog waarin iemand een soort openbaar dagboek had waarin hij meer vertelde over zijn/haar leven.

Dat noemen we nu een persoonlijk blog. Dit persoonlijke blog kan gebruikt worden om je sociale banden te versterken(1).

Inmiddels wordt bloggen voor veel meer gebruikt dan alleen je omgeving online op de hoogte houden van het wel en wee van je leven. Je hebt bijvoorbeeld ook blogs van managers of directeuren van bedrijven die hun klanten (of potentiƫle klanten) op de hoogte houden van productontwikkeling en dergelijke.

Het belangrijkste punt bij bloggen is dat de gebruiker het blog zelf schrijft en dat er geen redactie over wordt gevoerd. Bloggen is namelijk een vorm van social media. Als je een stukje schrijft en een leidinggevende wil nog dat je van alles aanpast, dan is het een online artikel.

Waar blog je?

Op social networking sites, zoals Facebook, wordt vaak gesproken van micro-blogs. Daarin zetten mensen en bedrijven kleine updates over hoe alles gaat.

Maar over het algemeen blog je op je eigen website of op een speciale blog site, zoals blogspot. Op LinkedIn is het ook mogelijk om te bloggen met de functie van “artikel schrijven”.

Als je wilt bloggen om hoger in Google te staan is het van belang om op je eigen website te bloggen.

Wat voor blogs zijn er?

Je kunt op allerlei manieren bloggen voor je bedrijf. Iedereen is uniek, dus de kans is groot dat iedereen zijn eigen stijl heeft. Wil je toch een beetje houvast? Dan zijn er 8 type blogs waar bedrijven gebruik van maken om zichzelf te promoten, namelijk:

  1. Persoonlijk blog.
  2. Zakelijk blog.
  3. Professioneel blog.
  4. Blog door publiek (gast blog)
  5. Affiliate blog
  6. Media blog (minder tekst, meer beeld)
  7. Freelance blog
  8. Niche blog.(2)

Geld verdienen met bloggen

Om geld te verdienen met bloggen kun je het beste gebruikmaken van een professioneel blog die je koppelt aan je eigen bedrijf, een affiliate blog, een niche blog of je kunt als ghostwriter gaan bloggen als een soort freelance blog.

De blogs op Communicatievogel vallen zowel onder een professioneel blog, want het is mijn doel om website bezoekers te krijgen met mijn blogs zodat mensen weten dat ik besta en waar ik ze mee kan helpen, en onder een niche blog. Ik blog namelijk alleen over social media en bloggen en verder niet over andere communicatiezaken of ondernemerskwesties.

Er zit vaak wel wat overlap tussen de blogs die je online ziet. Frankwatching is bijvoorbeeld een zakelijk blog dat is opgebouwd uit gastblogs. Als je voldoende websitebezoekers hebt kun je ook geld vragen aan mensen die een gastblog voor je willen schrijven.

Een affiliate blog is een blog wat je schrijft over een product of dienst waarna je daar geld voor ontvangt. Daarnaast kun je ook steeds vaker affiliate links verwerken in blogs en dan iets verdienen als mensen het product kopen waarnaar je linkt. Het affiliate programma van Bol.com is hiervoor populair.

Bloggen voor zoekmachineoptimalisatie (seo)

Je kunt ook je blog gebruiken om hoger te komen in Google. Dit is vaak het doel van de blogs van een professioneel blog en een affiliate blog. De meeste freelancers die als ghostwriter schrijven hebben ook dit doel voor de teksten die ze dan leveren. Je optimaliseert de blogtekst dan om gevonden te worden op een bepaalde zoekterm.

Afhankelijk van hoe handig je hierin bent kun je dan binnen een paar maand met je blogs op de eerste pagina van de zoekmachineresultaten (zoals die van Google) komen te staan.

Hoe dit werkt leg ik uit in de Zakelijk Bloggen Sessies en als je juist iemand zoekt die dit soort blogs of teksten voor je kan schrijven kan je ook bij mij terecht.

Heel veel succes met je blogs!

Bronnen:

  1. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/cpb.2008.0053
  2. http://iitmjanakpuri.com/direct-file/e-book.pdf#page=37