Canva is een ontzettend handige website voor elke ondernemer die zelf afbeeldingen wil bewerken. Het is een middel waardoor je eenvoudig leuke afbeeldingen, e-books, logo’s en posters kunt maken die er professioneel uitzien zonder dat je hiervoor een graphic designer hoeft in te huren. Daarbij is er een database met afbeeldingen en illustraties die je gratis kunt gebruiken en zelfs als je wel een afbeelding koopt, dan is het heel goedkoop. Voor maar 1 euro kun je al een nog mooiere of passender afbeelding kopen.

Ideaal als je voor jezelf begint en met een klein marketingbudget werkt.

Hoe werkt Canva?

Het maakt niet uit wat voor ontwerp je maakt, maar je begint met een wit vlak in het formaat van het ontwerp. Dan staat er links in beeld een soort balk met allerlei opties die je kunt gebruiken om elementen toe te voegen aan het ontwerp, zoals tekst, foto’s, illustraties en andere elementen. Daarop kun je klikken en dan kun je met je muis allerlei zaken op de juiste plaats slepen.

Inmiddels heeft Canva zelfs de functie dat je kunt intypen wat voor soort afbeelding je zoekt en dat AI deze afbeelding dan voor je maakt. Ik moet zeggen dat mensen er in de afbeeldingen nog een beetje creepy uitzien, maar als je dan zegt dat het een tekening o.i.d. moet zijn dan werkt het toch best goed.

Ook kun je sjablonen selecteren en die aanpassen naar je eigen huisstijl kleuren en met je eigen foto’s en het lettertype dat je vaak gebruikt, zodat je je niet druk hoeft te maken over hoe professioneel je ontwerp eruit ziet.

Ontwerpen

Met Canva kun je allerlei ontwerpen maken. Ontwerpen voor je social media berichten, zoals je social media verhalen en berichten op Instagram, ontwerpen voor visitekaartjes, posters, folders, e-books, je website. Noem het maar op, met Canva kun je het maken.

Daarbij staan er bij elke categorie ook al veel Canva ontwerpen klaar die je als basis kunt gebruiken voor jouw ontwerp. Je hoeft hem alleen nog aan te passen naar jouw huisstijl. Je voegt dan bijvoorbeeld de kleuren en het lettertype van je bedrijf toe en eventueel eigen foto’s. Je kunt Canva inmiddels zelfs gebruiken voor korte video’s, Ideaal voor je reels of als intro voor je YouTube kanaal.

Zelf gebruik ik Canva vooral voor mijn social media berichten, afbeeldingen bij mijn blogs en voor het maken van infographics.

Canva logo maken

Met Canva kun je ook je eigen logo maken. Je kunt in de zoekbalk van Canva bijvoorbeeld logo invullen en dan krijg je allemaal mooie logo sjablonen te zien die je kunt aanpassen naar jouw stijl en met je bedrijfsnaam.

Erg handig als je geen budget hebt om iemand in te huren.

Zie hier een paar voorbeelden van de sjablonen:

Sjablonen logo Canva

Je zet wel dat niet alle sjablonen gratis zijn. De sjablonen waar een kroontje bij staat kun je bijvoorbeeld alleen gebruiken met een pro-account dat ongeveer 10 euro per maand kost. De sjablonen met het eurotekentje erin zijn sjablonen waar een betaald element in zit. Per element betaal je 1 euro. Hiervoor moet je je creditcard koppelen aan Canva.

Toen ik bijvoorbeeld net begon met ondernemen studeerde ik nog en wist ik niet dat Canva bestond. Toen heb ik voor 60 euro mijn logo laten ontwerpen. Eigenlijk had het me 120 euro moeten kosten, maar ik heb studentenkorting gevraagd en gelukkig was de designer zo vriendelijk om me die te geven.

Achteraf heb ik daar ontzettend geluk mee gehad, maar als ik op dit moment zou beginnen dan zou ik met Canva een logo maken.

Poster maken

Geef je workshops of is bepaalde informatie handig om ergens op te hangen? Met Canva kun je ook posters designen. Ideaal om in een workshopruimte op te hangen of in je wachtkamer zodat mensen alvast signalen krijgen over wat voor jouw bedrijf belangrijk is.

Canva flyer

Is het voor jouw bedrijf belangrijk om mensen iets mee te geven als geheugensteuntje? Dan kan het maken van een flyer handig zijn. Ideaal als je mensen een steuntje in de rug wilt geven met handige ezelsbruggetjes voor taal, praktische tips voor gezond eten of wat dan ook handig is om tastbaar in de hand te hebben.

Ook als jij een toeristische bestemming hebt kan het maken van een folder handig zijn, want die kun je weer verspreiden bij hotels, vakantieparken en bij toeristenpunten. Als je zelf je folder ontwerpt op Canva hoef je alleen nog de drukker te betalen. Ideaal!

Powerpoint

Een powerpoint maken voor een presentatie kan ook met Canva. Ideaal als je op het kantoor wilt opvallen of leuke online masterclasses wilt maken. Er zijn zelfs presentatie mogelijkheden voor als je een game wilt presenteren.

Handig als je jouw eigen games ontwikkelt en daar financierders voor wilt vinden.

Canva video

Op Facebook, Instagram en TikTok is het maken van korte reels heel populair en daarvoor kun je ook video’s op Canva gebruiken. Canva biedt allerlei korte video’s aan die te gebruiken zijn voor bijvoorbeeld die reels, maar je kunt ze ook gebruiken als je bezig bent met het maken van andere video’s. Ook de YouTube formaten en televisieformaten heeft Canva video’s voor.

Als je moet betalen voor een video is de prijs wel anders dan bij een afbeelding. Een video kost namelijk 5 euro in plaats van 1 euro.

Deze reel heb ik gemaakt met video’s van Canva

Canva en AI

Je kunt met Canva nu ook afbeeldingen maken met AI. Dit is superleuk en werkt goed om unieke afbeeldingen te maken.

Zo heb ik dit Instagrambericht gemaakt met de AI-tool van Canva.

Om dit te doen moet je naar de apps binnen Canva gaan en de “text to image” app gebruiken. Je kunt daar heel leuk mee experimenteren. Ik vind de foto’s niet echt geweldig, maar als je aangeeft dat het een tekeningetje moet zijn (of old-school anime, zoals in het Instagrambericht), dan kunnen er hele mooie en bruikbare resultaten uitkomen.

Canva voor je bedrijf

Onderzoek laat ook zien dat als eigenaren van kleine bedrijven een training volgen in Canva dit ze helpt om hun bedrijf te laten groeien. Het verbetert namelijk de hoeveelheid verkopen en het heeft een positief effect op de bedrijfseigenaren (1).

Wil jij aan de slag met canva, maar wil je graag een workshop volgen? Neem vrijblijvend contact met me op, of plan een gratis Uitvogelsessie in.

Bronnen:

  1. https://www.ilomata.org/index.php/ijjm/article/view/633