Wat is bloggen en vloggen? Heel kort door de bocht is bloggen het regelmatig plaatsen van leuke teksten op je website, deze kunnen persoonlijk of informatief zijn en met vloggen maak je juist een regelmatig een video en die kun je ook op je website zetten, maar die wordt meestal op YouTube gezet en dan via YouTube op de website geplaatst. De video kan ook persoonlijk of juist meer zakelijk zijn. In dit blog ga ik in op de verschillen en de voordelen van bloggen en vloggen.

Wat is een blog?

Een blog is een vorm van social media die je op je eigen website kunt hebben. Je kunt niet echt spreken van een blog, omdat er meerdere soorten blogs zijn die je kunt gebruiken. Dit is bijvoorbeeld een zakelijk blog. Het belangrijkste bij bloggen is dat je zelf regelmatig een tekst schrijft bijvoorbeeld op je website of met een artikel op LinkedIn en dat hierover geen redactie wordt gevoerd door bijvoorbeeld je manager. Dit betekent dat de schrijver gaat over de inhoud van het blog en niemand anders. Het is user generated content, content gemaakt door de gebruiker zelf.

Daarnaast is het belangrijk dat het mogelijk is voor mensen om te reageren op een blog. Dit maakt het namelijk nog duidelijker een vorm van social media.

Om fans te krijgen voor je blog is het belangrijk om regelmatig blogs op je website of LinkedIn te plaatsen.

Wat is een vlog?

Een vlog is een video van jezelf waarin je mensen mee kunt nemen in je leven. Dit kan natuurlijk ook je zakelijke leven zijn en je kunt ze ook gebruiken om zaken in uit te leggen. Je kunt allerlei soorten vlogs maken, zoals een unboxing video waarin je bijvoorbeeld je product laat zien hoe het aankomt bij je cliënten en hoe ze het vervolgens in elkaar zetten. Tijdens dit proces kun je de voordelen van je producten laten zien.

Net als bij bloggen probeer je vloggen op regelmatige basis te doen, zodat mensen weten wanneer ze een nieuw vlog van je kunnen verwachten en je bewust volgen.

Voordelen van bloggen ten opzichte van vloggen

Tijdens een webinar over bloggen kreeg ik de vraag wat nu eigenlijk het voordeel is van bloggen ten opzichte van vloggen. Nou, terwijl ik dit aan het typen ben zit ik in mijn pyjama, zit mijn haar in een rommelige knoet en maak ik me dus totaal niet druk over hoe ik overkom. Voor vloggen is vaak meer voorbereiding nodig. Voor vloggen is het bijvoorbeeld ook nodig dat je van te voren weet waarover je het gaat hebben en je een soort script hebt. Je bent dus eigenlijk al voor jezelf een soort blog aan het schrijven dat je gebruikt voor je vlog.

Vervolgens moet je met vloggen dus ook zorgen voor de juiste looks. Je hebt verlichting nodig, een goede microfoon, een goede camera en je wilt er zelf ook een beetje goed uitzien. Dus het kan soms nodig zijn om te investeren in make-up (Ja ook voor mannen, al is het alleen maar om wallen te verbergen). Er is dus voor vloggen veel meer voorbereidingstijd nodig dan voor bloggen.

Afhankelijk van de schrijfstijl die je hebt hoef je een blog niet eens voor te bereiden. Je begint gewoon met typen en als je een idee krijgt over wat je ook wilt beschrijven in je blog zet je er even een steekwoord onder.

Daarnaast ben je met vloggen vaak meer afhankelijk van websites zoals Vimeo en YouTube en het is maar de vraag of je dat wilt zijn. Met een blog ben je alleen afhankelijk van je eigen website en hosting.

Daarbij kan een blog zo snel gelezen of gescand worden als iemand maar wil, terwijl je met een vlog toch moet “wachten” op het tempo van de persoon die iets uitlegt in het vlog.

Met bloggen wordt je website gevonden op welke zoekmachine dan ook.

Voordelen van vloggen ten opzichte van bloggen

Vloggen heeft ook voordelen ten opzichte van bloggen. Soms zeggen beelden inderdaad meer dan 1000 woorden. Bij sommige producten kan dat handiger zijn dan een blog. Je kunt dieper ingaan op de materie en mensen hebben ook direct je lichaamstaal erbij waardoor er geen misverstanden kunnen ontstaan over de intentie waarmee je iets zegt. Sarcasme komt bijvoorbeeld niet over in tekst, maar wel als je het gewoon in beeld brengt.

Daarnaast kunnen mensen direct zien met wie ze zaken doen. Ze hebben dus gelijk een gezicht bij het bedrijf en kunnen gelijk inschatten of ze die persoon wat gunnen of niet. Aangezien jij natuurlijk een aardig persoon bent en glimlachend de camera in kijkt komt dat natuurlijk helemaal goed.

Bloggen en vloggen

Bloggen en vloggen is ook goed te combineren zoals je kunt zien bij sommige blogs op deze website. Beide hebben hun voor- en nadelen. Uiteraard is bloggen voor mij hetgeen wat ik het leukste vind om te doen, maar af en toe een vlogje op YouTube zetten doe ik ook graag. Het blijft immers belangrijk om jezelf ook af en toe te laten zien.

Wil je meer weten over bloggen bekijk dan even de Zakelijk Bloggen Sessies.

Wil je meer weten over vloggen? Vraag dan een workshop vloggen aan.

Pin ook deze handige infographic over bloggen en vloggen als geheugensteuntje:

bloggen en vloggen