Wat is nu handiger voor jouw online zichtbaarheid, bloggen of social media? Het antwoord hangt er heel erg vanaf wat je wilt bereiken en hoe afhankelijk je wilt zijn van social media. Met bloggen ben je namelijk nergens van afhankelijk, behalve je eigen website. Niet eens van zoekmachines want die vinden je altijd als je een goede blogstrategie hebt. Het maakt dan niet uit of iemand Google, Bing, Duckduckgo of Ecosia gebruikt.

Met social media hangt het een beetje af van je doelgroep. Een wat oudere doelgroep is vaak heel stabiel op Facebook en LinkedIn en op Instagram ook wel. Maar als je een wat jongere doelgroep hebt, is het wat grilliger qua of er opeens een nieuw medium is wat populair is. Dat is wel iets om rekening mee te houden, dus dat advies krijg je sowieso.

Ook het type klanten wat je krijgt kan verschillen. Van blogs krijg je meer langdurige klanten en van social media meer mensen die 1 keer wat kopen.

Voordelen van social media

Social media heeft hele leuke voordelen voor het maken van een connectie met je volgers. Niet elk medium is hetzelfde, maar je kunt via social media heel eenvoudig de interactie aangaan. Met name Instagram en LinkedIn (met je persoonlijke profiel) zijn daar heel geschikt voor. Facebook iets minder, omdat je met je bedrijfspagina mensen niet kunt terugvolgen.

Als je goed kunt connecten met het medium, is het altijd handig om het gesprek aan te gaan. Misschien gewoon omdat je een soort klik met de persoon voelt, zijn/haar bedrijf interessant vindt om voor te werken (of om iets aan te verkopen), of omdat iemand specifieke vragen heeft over je vakgebied die jij kunt beantwoorden. Dit kan hele leuke connecties opleveren en leuke klanten.

Met je bedrijfspagina op Facebook kun je lid worden van Facebookgroepen. Als mensen dan je bericht leuk vinden in die groepen kun je ze weer uitnodigen om je pagina leuk te vinden, waardoor ze je standaard berichten ook zien. Erg handig dus om je zichtbaarheid mee te vergroten. En als iemand een chatbericht naar je stuurt, dan kun je alsnog die leuke gesprekken voeren.

Onderzoek laat ook zien dat kleine ondernemers social media kunnen inzetten om hun bedrijf te laten groeien en om klantloyaliteit op te bouwen (1).

Voordelen van bloggen

Bloggen heeft allerlei voordelen voor je bedrijf. In eerste instantie is het gewoon leuk om te doen (wat mij betreft), daarnaast is het goed voor je ontwikkeling. Of voor de ontwikkeling van de persoon die blogt binnen je bedrijf, omdat je voor een tekst vaak wat onderzoek moet doen. Een ideale klus dus voor de stagiair om zich te verdiepen in je vakgebied als je niet zelf gaat bloggen.

Daarnaast is bloggen een goede manier om de waarden van je bedrijf over te brengen aan (potentiƫle) klanten. Ook kan bloggen inkomsten genereren, terwijl de kosten laag zijn. Bloggen kost vooral tijd en meestal geen geld als je dit zelf doet of als je jouw personeel laat bloggen. Daarbij kan bloggen handig zijn voor grote en kleine (lokale) bedrijven (2).

Klantloyaliteit triggeren met bloggen en social media

Wat vooral belangrijk is bij je bedrijf, is dat mensen een soort groepsgevoel ervaren door klant te zijn bij jou. Dit is belangrijk voor klantloyaliteit en in eerste instantie wordt die getriggerd door innovatieve betrokkenheid en functionele betrokkenheid. Interessant genoeg speelt emotionele betrokkenheid een kleinere rol voor klantloyaliteit (3).

Dit betekent dus dat je blog en social media berichten vooral waardevol moeten zijn. Daarnaast kun je de betrokkenheid bij mensen prikkelen door ze te laten meedenken over de ontwikkeling van je diensten of producten of zelfs thema’s van je volgende blogs en social media berichten.

(Tekst gaat door onder de video)

 

 

Wil jij aan de slag met bloggen voor je bedrijf? Doe dan mee met de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies of plan een vrijblijvende Uitvogelsessie bij me in als je ook aandacht wil voor je andere online zichtbaarheid.

Bronnen:

  1. https://www.researchgate.net/profile/Malik-Shabbir-2/publication/295246692_Impact_of_Social_Media_Applications_on_Small_Business_Entrepreneurs/links/59d4fe3da6fdcc181adc62e1/Impact-of-Social-Media-Applications-on-Small-Business-Entrepreneurs.pdf
  2. https://www.theseus.fi/handle/10024/81793
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2199853122005868