Wat is een online community? - CommunicatieVogel.com

Een online community kan veel betekenissen hebben. De originele betekenis van een community is een groep mensen op één plaats. Dit kan online dus op elk sociaal medium. Zoals de wikipedia community, de Facebook community, forum community, bloggers community enzovoort. In dit artikel leg ik uit wat community’s zijn en hoe je er zelf een kan creëren. 

Je kan de online community’s steeds kleiner maken. Van Facebook in het algemeen naar de community van volgers van een specifieke Facebook pagina. Sommige bedrijven vinden ook dat al hun social media activiteiten hun community is. Echter een goede online community is niet een groep die luistert naar een spreker.

Het is een groep die ook met elkaar praat, zoals gebruikers van Facebook onderling praten.

Onderlinge communicatie is van belang om van een echte online community te spreken. Veel bedrijven maken gebruik van online community’s, zodat klanten elkaar gaan helpen. Dit bespaart tijd en kosten van de klantenservice.

Social Networking sites bieden vaak wel de mogelijkheid om een groep/community op te richten. Die communicatie tussen een bepaalde doelgroep bevordert.

Facebook groepen

Op Facebook bestaat de mogelijkheid om een groep aan te maken. Dit doe je bij je persoonlijke Facebook account. Links heb je allerlei mogelijkheden. Zie de afbeelding:

online community

Je klikt op “Groep maken…”. Daarna kan je de groep een naam geven en mensen uitnodigen bij de groep. Je kan dan ook aangeven of de groep openbaar, privé of zelfs geheim is. Dit is niet alleen handig voor familie, maar ook voor in het onderwijs, het werk en natuurlijk voor je klant!

Googleplus communities

Ook Googleplus biedt de mogelijkheid tot het maken van groepen. Deze worden door Googleplus “communities” genoemd. Deze worden veel gebruikt op Googleplus. Het gemak waarmee je een online community kan vinden die bij je past werkt aanstekelijk. Voordat je het weet ben je al lid van 20 communities of is jouw community gevonden.

Ook bij Googleplus heb je links een menu. In dat menu staat een groen icoontje met daarachter de tekst “communities”. Als je daar op klikt kom je op de communities pagina. Rechts in beeld heb je een blauwe knop waar “community maken” op staat. Je kan dan ook bepalen of hij privé of openbaar is. Daarna kan je een tekst invoeren over de community.

Google communities worden veel gebruikt door marketeers en kunstenaars. Er is een duidelijke trend van het delen van interessante artikelen en elkaar helpen. Dit is hoe het hoort in een online community.

Tumblr Groepsblog

Ook op Tumblr kan je een groepsblog maken. Hierin maak je als online community leuke content/berichten voor elkaar en anderen. Als je op Tumblr twee blogs hebt kan je van je secundaire blog een groepsblog maken. Je kan dan andere mensen uitnodigen om ook te posten in het groepsblog en met elkaar in gesprek te gaan.

Groepsborden op Pinterest

Ook op Pinterest kan je een online community creëren. Je maakt een bord aan. Dan nodig je mensen uit om ook pins op het bord te plaatsen. Dit is niet alleen handig voor het groepsgevoel, maar ook voor je marketing. Bij eerdere werkplekken had ik samen met een collega een verborgen groepsbord zodat we ideeën voor marketing konden verzamelen. Je kan ook een groepsbord maken voor kunstenaars die elkaar willen steunen. Of een groepsbord alleen voor klanten van jouw bedrijf. Waar mensen ervaringen met elkaar kunnen delen.

Wil jij ook gebruik maken van een online community, maar kan je wel wat hulp gebruiken? Bel of mail me dan, ik kan je advies geven over welk medium jij het beste kan gebruiken.

Heb je geen tijd voor het onderhouden en monitoren van een online community? Neem dan ook contact met me op. Met een op maat gemaakt social media abonnement kan ik jouw online community’s voor je in de gaten houden en verzorgen van input.