Zelf vind ik bloggen ontzettend leuk om te doen en ik leer ontzettend veel van bloggen. Zowel als ik blog voor mijn eigen bedrijf, als wanneer ik blog voor cliënten als ghostwriter. Je duikt toch elke keer weer helemaal in een onderwerp en daar leer je veel van. Super tof, maar je schrijft uiteindelijk niet alleen voor jezelf, maar ook voor de lezer en dat heeft ook allerlei voordelen. In dit blog ga ik in op X redenen waarom bloggen een goed idee is.

Online zichtbaarheid verbeteren met bloggen

Een bewegende website, een site waarop wat gebeurt, staat vaak hoger in zoekmachines zoals Google dan een statische site waar niets gebeurt. Alleen, de meeste websites staan stil. Hoe logisch is het uiteindelijk om wekelijks je homepagina aan te passen en hoe goed werkt dat om gevonden te worden op Google of om regelmatig een reden te hebben om mensen naar je website te leiden via social media?

Bloggen zorgt dus voor een betere zichtbaarheid omdat het iets doet met je vindbaarheid op zoekmachines en een blog is een goede basis voor meerdere social media berichten. Hoe tof is dat?

Waarde bieden met bloggen

Als je gaat bloggen bied je ook waarde aan je lezer en volgers op social media. Waarde bieden is ook een manier om te laten zien dat je bedrijf waardevol is voor potentiële klanten. Je hebt blijkbaar de middelen om of hun leven makkelijker, goedkoper of rijker te maken. Voor elke dienst of product is wel iets te zeggen over welke waarde het biedt aan de lezer en daarover bloggen laat zien hoe waardevol je bent en het zorgt ervoor dat als al je blogs waardevol genoeg zijn, mensen je volgende blog ook weer willen lezen, want handig!

Daarnaast blijkt ook uit onderzoek naar Fortune 500 bedrijven dat bloggen een goede manier is om advertentiekosten laag te houden en om waarde voor het bedrijf zelf te creëren. Het is zelfs een goede manier om je te onderscheiden van je concurrenten. Er is een verband gevonden bij die bedrijven tussen bloggen en hogere sales, goedkopere producten en lagere advertentiekosten (1).

Je autoriteit en geloofwaardigheid verbeteren met bloggen

Al die waarde die je biedt, zorgt er ook voor dat je als autoriteit, of expert, gezien kan worden in je vakgebied. Bloggen verbetert je geloofwaardigheid en dat is alleen maar goed voor je bedrijf.

Het maakt overleg zelfs een stuk eenvoudiger. Toen ik zelf bijvoorbeeld nog niet zo lang werkte als communicatieadviseur en tijdens overleg wilde aangeven waarom iets een goed idee was moest ik dit vaak eerst uitleggen. Tijdens workshops kreeg ik soms opeens heel veel vragen omdat iemand niet zeker was of ik wel wist waar ik het over had, maar de antwoorden overtuigden hem ervan dat ik het toch wel wist, zijn advies was dat ik zelfverzekerder mocht overkomen dan dat ik deed. Maar goed, toen was ik ook 27 en net begonnen.

Doordat ik echter ben blijven bloggen krijg ik niet meer iemand die opeens allerlei vragen stelt en tijdens overleg word ik in mijn argumentatie zelfs onderbroken met zinnen als “Ja Merel, we hebben je blogs gelezen, we weten dat je weet waar het over gaat. Als jij zegt dat dit een goed idee is, dan doen we dat gewoon.

Onderzoek laat ook zien dat de sociale aantrekkelijkheid en ervaring van bloggers belangrijke factoren zijn in hoe geloofwaardig ze overkomen bij de lezer (2). Dit is duidelijk iets wat ik zelf ook heb ondervonden.

Hoe tof is dat? En dat alleen maar door het bloggen.

Hoger komen in Google met bloggen

Een ander leuk ding wat je kunt doen met bloggen is hoger in Google komen (3). Het allerleukste is dat goede blogs zelfs jaren lang hoog in Google kunnen staan. Op die manier sta je hoog in Google, zonder dat je hiervoor hoeft te adverteren. In die zin kan je tijdsinvestering in bloggen veel meer waard zijn dan als je bijvoorbeeld het uurloon dat je voor die tijd zou vragen investeert in adverteren op Google.

Juist als je even geen budget hebt om te adverteren, of als je juist andere kanalen wilt gebruiken voor adverteren, dan is het handig als je op een natuurlijke manier hoog in Google staat en dat is wat je met bloggen bereikt zodat je meer website bezoekers krijgt.

En je weet zelf wel wat er kan gebeuren als je veel meer websitebezoekers krijgt. Je e-maillijst kan zomaar groeien, je kunt opeens veel meer leads krijgen en dat zorgt allemaal ook voor meer klanten.

Volgers krijgen door te bloggen

Als je regelmatig blogt, kan dit er ook voor zorgen dat je “vaste” websitebezoekers krijgt die al je blogs willen lezen. Dat is ontzettend tof. Daarnaast kunnen je blogs je helpen met het schrijven van leuke nieuwsbrieven die graag gelezen worden. Ook helpen je blogs je aan een goede basis voor meerdere social media berichten. Dit zijn allemaal stappen die ondernemers helpen om hun netwerk te vergroten en om klanten te krijgen (3).

Zo heb ik meerdere cliënten die de blogs die ik voor ze schrijf gebruiken om ze op te knippen zodat ze meerdere social media berichten kunnen plannen. Ik heb zelf ook een paar cliënten voor wie ik blogs schrijf en op basis van die blogs maak ik ook weer de social media berichten.  En niet alleen de berichten op de tijdlijn, ook de verhalen op Instagram en Facebook en zelfs reels kun je maken op basis van een blog.

Al die interessante informatie en waardevolle informatie zorgt bij hen dan weer voor meer volgers (en klanten). Onderzoek laat bovendien zien dat bloggen goed is voor het krijgen van loyaliteit van klanten. Een klant kan dan dus vaker bij je terugkomen doordat je blogt (4).

Jezelf ontwikkelen met bloggen

Een van de leukste dingen aan het bloggen is iets wat eigenlijk voor jezelf is. Als je namelijk gaat bloggen over een bepaald onderwerp dan is het handig om niet alleen je eigen kennis na te gaan, maar om je er ook even “weer” in te verdiepen. Hierdoor kun je weer nieuwe kennis opdoen wat goed is voor je eigen ontwikkeling. Dit geldt voor persoonlijke blogs en het geldt voor zakelijke blogs.

Je kunt meer leren over je vakgebied, je hobby, en zelfs je manier van leven als lifestyle iets is waarover je blogt.

Laatst had ik zelfs een leuk telefoongesprek met iemand die opeens de klik maakte dat het voor haarzelf eigenlijk veel handiger zou zijn als ze zelf zou gaan bloggen dan als ik het voor haar zou doen, omdat ze van het bloggen meer zou leren en deze kennis helemaal zou mislopen als ze een tekstschrijver zou inhuren.

Wil jij ook aan de slag met bloggen? Doe dan mee met de Onvergetelijk Bloggen Sessies. 

Bronnen:

  1. https://aisel.aisnet.org/iceb2010/64/
  2. https://eprints.bbk.ac.uk/id/eprint/49447/
  3. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/2329490619890335?journalCode=bcqe
  4. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13527266.2019.1609569
  5. https://www.researchgate.net/profile/Malik-Shabbir-2/publication/295246692_Impact_of_Social_Media_Applications_on_Small_Business_Entrepreneurs/links/59d4fe3da6fdcc181adc62e1/Impact-of-Social-Media-Applications-on-Small-Business-Entrepreneurs.pdf