Community’s zijn steeds populairdere middelen om fans/volgers aan je te binden. Op die manier verzeker je jezelf ervan dat bezoekers terugkomen naar jouw site, want ze hebben baat bij jouw community. In dit artikel leg ik uit hoe community’s werken en wat de voordelen zijn van een community. 

Eerst een beetje geschiedenis. Er bestaat al zo’n beetje sinds het internet zoiets als een forum. Deze hebben vaak verschillende “threads” (onderwerpen) waar discussies over plaatsvinden. Meestal zijn of waren die in een soort tabel vormgegeven en kun je daarop klikken om mee te doen in de discussie. Dit alles doet iedereen in zijn eigen tijd. Stel dat ik een forum zou hebben, dan had ik een thread voor Twitter, e-mailmarketing, Facebook, Pinterest, Googleplus, teksten, bloggen, persberichten, websites en dergelijke. Op een forum kan om hulp gevraagd worden, maar er kan ook een discussie gestart worden.  

communityforumDeze vorm van een forum bestaat nog steeds, maar er zijn nu ook veel andere vormen van een forum. Dit worden nu vaak community’s genoemd, maar in wezen is er hetzelfde aan de hand.

Een community lijkt eigenlijk heel erg op een forum.

Alleen is er, bij bijvoorbeeld de community’s van googleplus, geen duidelijke lijst met onderwerpen. Mensen geven informatie, willen de discussie aangaan of vragen om hulp. In feite is de functionaliteit hetzelfde. Meestal moet je lid zijn van een community voordat je erop kan reageren. Dit was eerder ook het geval bij de fora.

Voordelen van een forum/community

Communityleden ondersteunen elkaar. Iemand heeft een vraag en iemand antwoord. Als jij als bedrijf een ingewikkeld product hebt, zoals iets technisch of iets dat met zorg te maken heeft, kunnen er problemen ontstaan, omdat mensen het product niet snappen. Normaal gesproken zou dan de klantenservice gebeld worden. Nu gaan ze misschien eerst naar jouw community. Het is dus een kostenbesparing, want je hebt alleen nog een communitymanager nodig en niet een heel team telefonische medewerkers.

Het versterkt het groepsgevoel, nog meer dan een facebookpagina of twitter.

Juist op een community gaan mensen echt in gesprek over jouw bedrijf/product of niche.

Ze zoeken een oplossing of vinden het leuk om een oplossing te geven. Hierdoor kan er nog sneller dan bij jouw volgers van Facebook een onderling gevoel van verbondenheid ontstaan.

Je bedrijf als link

Als het een community is die duidelijk bij jouw bedrijf hoort ben jij de onderlinge link! Dus ze moedigen elkaar waarschijnlijk ook nog aan om vooral bij jou de oplossing te kopen. Gratis reclame.

Dit wordt ook wel het “energizen” of het stimuleren/ondersteunen van je fans genoemd.

Eén van de vijf fases waar je als bedrijf doorheen kan gaan als je sociale media inzet.

Doordat de community met elkaar over jouw product of niche praat, kan je sneller bepalen wat er mis mee is. Hierdoor kan de innovatie van jouw product nog sneller gaan of kan je nog sneller nieuwe methoden ontwikkelen om de problemen van jouw community leden op te lossen. Waardoor ze nog blijer zijn, omdat je laat zien dat je naar ze luistert.

Wil jij ook de voordelen van een community, maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Bel of mail me dan voor advies. Ik kan je uitleggen hoe een community werkt. Naar aanleiding van jouw bedrijf en doelen bepaal ik de beste communityvorm voor jou.