(Laatste bijwerking op 10-8-2023) Social media is de plek waar alles kan, maar langzaam maar zeker begint het besef te komen dat er óók een social media etiquette bestaat. Er is zelfs een meme* die laat zien wat goed gedrag is op het internet, de zogenoemde Bob/Bill. Hij is steeds vaker te zien in de tijdlijn van mensen en op meme-sites zoals 9gag. Dit gaat vooral over privé situaties, maar zakelijk is er ook veel dat mis kan gaan op social media. Daarom in dit blog 7 tips om te voorkomen dat jij in deze welbekende valkuilen stapt.
-
Automatisch doorplaatsen: lekker makkelijk?
Iedere ondernemer heeft zich hier weleens schuldig aan gemaakt. Waarom? Omdat het automatisch doorplaatsen van Facebookberichten op Twitter, LinkedIn en bijvoorbeeld Instagram ‘lekker makkelijk’ is. Het bespaart ook veel tijd en om die reden zijn websites zoals if this then that in het leven geroepen. Met een paar drukken op de spreekwoordelijk knop heb je er geen omkijken meer naar. Iedere dag is niet alleen jouw Facebookpagina gevuld, maar ook de volgers op Twitter, Instagram, Snapchat, LinkedIn en alle andere social media zijn bediend. Fijn toch! Nee, niet…
Er bestaan verschillende social media kanalen, omdat het verschillende social media zijn. Volg je mij nog?
Mensen op Twitter zitten op Twitter omdat ze bijvoorbeeld met korte berichten snel geïnformeerd willen zijn.
Op LinkedIn vind je de professionals die graag hun netwerk willen verbreden.
Op Facebook zie je weer mensen die graag tijd spenderen om banden met familie en vrienden te onderhouden en zelfs voor je dagelijkse entertainment.
Al deze doelgroepen moet je op een andere manier bedienen. Het is heel vervelend om op Twitter via een link naar Facebook te worden gestuurd, waar blijkt dat de link uiteindelijk naar de website gaat… Jouw fans gaan dan afhaken.
-
Dol op hashtags!
Ben jij een hashtag liefhebber? Gooi jij overal de # voor? En doe je dat dan omdat je denkt dat het werkt of weet je niet zo goed waar al die # voor zijn?
Teveel hashtags zijn storend en bovendien niet altijd nodig of van toegevoegde waarde. Als je onder een instagramfoto 25 hashtags plaats kom je wanhopig over. Het is voor iedereen duidelijk dat je graag gevonden wil worden. Waarom zijn ze storend? Omdat een #hashtag #plaatsen #voor #ieder #woord #de #leesbaarheid #niet #ten #goede #komt.
Dit is een fout die ik in het begin ook veel maakte op Twitter, maar nu zet ik er maximaal 3 aan het einde van het Twitterbericht. Dit werkt veel beter en ik word ook nog eens vaker geretweet.
Ook op Instagram zet ik de hashtags altijd aan het einde van het bericht, zodat de tekst waar het om gaat goed gelezen wordt.
Daarbij kun je op Instagram 30 hashtags plaatsen, maar het bereik is vaak toch beter bij minder hashtags. Ook op Facebook en LinkedIn kan je veel hashtags plaatsen, maar de etiquette is heel verschillend. Probeer het bij die twee bij maximaal vijf hashtags te houden.
Op Pinterest werken hashtags anders dan op andere social media kanalen. Het gebruik van een hashtag zorgt bijvoorbeeld niet voor een betere vindbaarheid van jouw pin.
En nog belangrijker… De vindbaarheid in Google. Pinterest Pins worden goed gevonden door Google, maar als jij op Google zoekt gebruik je dan een hashtag?
Laat deze dus achterwege in namen van borden of accounts. Kortom wees zuinig met de hashtags en vraag jezelf per social media kanaal af of je er goed aan doet om ermee ‘rond te strooien’.
-
Wanneer gebruik je de @ op Twitter?
Een fout die alle beginnelingen maken en waar zelfs jarenlange fans van Twitter zich soms nog schuldig aan maken. Ben je ergens? Dan post je een bericht met @schiphol_airport!
Je wil graag laten weten waar je bent en wat je doet.
Alleen als jij in jouw tweet zet @schiphol_airport.. dan ziet alleen.. juist Schiphol Airport jouw bericht plus jouw followers die zowel jou als Schiphol Airport volgen.
Wat kun je doen om het op te lossen? Een simpele spatie voldoet. Jeej!
-
‘Te’ is nooit goed.
Wat is het perfecte aantal Facebookberichten, Tweets of LinkedInposts per dag? Het antwoord verschilt per social media expert.
De gouden stelregel blijft; is het van toegevoegde waarde voor jouw fans/followers? Als jij vier tips per dag deelt en jouw achterban zit te springen om deze waardevolle tips, dan is vier perfect.
Heb je niets of weinig te melden op een dag? Houd je dan ook gewoon in. Heb je heel veel te melden? Doseer het.
Je kunt hier altijd mee experimenteren, houd dan goed je statistieken in de gaten. Zodra je te veel mensen kwijt raakt weet je dat je aan je maximaal aantal berichten per dag zit.
Voorbeeld: iemand die 40 foto’s in een uur op Instagram plaatst. Niemand zit te wachten op meer dan tien instagramfoto’s in een uur tijd. Hoe enthousiast jij ook bent over een nieuwe collectie. Verdeel het over de dag.
-
Wil je mij ook volgen?!?!
‘Nee, dat wil ik niet. Anders had ik het al wel gedaan.’ Is vaak mijn eerste reactie in mijn gedachten. Je hebt vast weleens zo’n berichtje gehad: ‘Ik heb je zojuist gevolgd! Wil je mij ook volgen?’ Of iets in deze trant.
Vooral als je kijkt naar het blogwereldje zie je dit vaak langskomen. Iedereen is wanhopig op zoek naar nieuwe followers en likes om zijn of haar achterban te vergroten.
Bij bloggen moet je echter jouw volgers en likes verdienen! Hoe doe je dat? Door heel interactief te zijn op social media. Vragen te beantwoorden, een berichtje achterlaten… Aanwezig en zichtbaar te zijn.
-
Als je niet gevonden wil worden…
Laat dan vooral je social media kanalen op privé staan. Wil jij als bedrijf/onderneming wel stralen op social media en jouw naamsbekendheid vergroten? Haal dan alsjeblieft dat slotje weg op Twitter en zet jouw Facebookposts gewoon openbaar.
Op een bedrijvenpagina kun je sowieso alles delen wat je wil delen en op je privépagina kun je zakelijke contacten op ‘niet toegankelijk’ zetten.
Zo kun je ze wel uitnodigen om jouw bedrijvenpagina te volgen, maar zien ze niet bijvoorbeeld alle babyfoto’s die je graag met familie of vrienden deelt. Alleen de berichten die jij op openbaar zet, die kunnen zij dan zien (plus alle andere mensen die geen Facebookaccount hebben, maar die wel naar de website gaan. Openbaar is openbaar!).
Op Twitter zien geïnteresseerden helemaal niets als jouw account op slot zit. Ze kunnen dus ook niet eerst bekijken of het interessant is om jou te volgen. Ze moeten echt moeite doen om erachter te komen wie jij bent en wat jij kunt bieden. Die tijd gaan ze niet investeren. Op internet moet alles snel makkelijk en op een presenteerblaadje worden aangereikt.
-
Informeer je achterban over social media activiteiten
Iedereen die net een bedrijf heeft opgestart en voornamelijk ZZP’ers kennen dit probleem. De eerste Facebookfans of volgers op Twitter zijn je moeder, schoonmoeder, de buurvrouw verderop en een oom die niet precies weten hoe social media werkt.
Je plaatst een bericht over jouw zakelijke activiteiten en prestaties en je krijgt als eerste reactie binnen; ‘trots op jou schat!’ Met natuurlijk de nodige hartjes en kusjes. Heel lief, maar het voelt soms toch een beetje vervelend.
Informeer, vooral oudere familieleden, over eventuele zakelijke activiteiten op Facebook/Twitter/Instagram/Pinterest en leg ze uit dat iedereen hun reacties kan zien en kan lezen en dat een zakelijk account toch echt wel iets anders is dan een privé account. Alhoewel hun enthousiasme natuurlijk ontzettend fijn is en wordt gewaardeerd! In het begin moet je het vooral hebben van vrienden en familie 😉
* Wikipedia: Internetmeme is een term die gebruikt wordt om een concept te beschrijven, dat zich via het internet van persoon tot persoon aan een hoog tempo verspreidt.
Bronnen: https://www.buzzfeed.com/javiermoreno/people-on-facebook-love-this-be-like-bill-meme-that-calls-ou?utm_term=.dm1bW2Yj1#.srXKdJb1o
Hoi,
In tip 3 geef je aan dat een spatie voldoet, maar waar moet die spatie dan gezet worden?
Hoi Margie,
Helemaal aan het begin van het bericht.
Groetjes