Laten zien wie je bent, wat je doet en wat je maakt kan met video en sociale media. Dit hoeft niet alleen als je een bedrijf in de media hebt, maar kan bij elk bedrijf. Andere bedrijven zijn je al voorgegaan zo gebruikt HP Vine om een reclamefilmpje te maken, die weer op Youtube is gezet. Dat zijn al twee sociale mediakanalen die worden gebruikt. Daarnaast kan je ook nog Vimeo, Google Hangouts en Instagram gebruiken. In dit artikel worden Vine en Youtube uitgelicht.

Vine: six seconds of fame

Malala die aankomt bij de VN, de Ice Bucket Challenge voor donaties aan ALS onderzoek, de rellen in Ferguson, een Frans Sportteam dat iets leuks doet met haar gouden medailles, reclame voor de laatste kaartjes van een evenement, een demonstratie van nieuwe apparatuur. Vine is een veelzijdig medium dat voor meerdere doelen gebruikt kan worden. Nieuws, bewustwording, reclame, uitleg of gewoon iets moois. Het kan met Vine.

Vine is een nieuw sociaal medium waar je filmpjes van maximaal zes seconden op kan zetten. Dit zorgt net als Twitter voor een korte, maar krachtige boodschap. Doe je iets dat niet in een foto of woorden te vatten is, maar ook niet heel lang duurt? Dan is Vine de oplossing voor jou. Sport, muziek, bewegende apparaten, met Vine kan je laten zien welke processen plaatsvinden als jij bezig bent.

Vine is een app die te downloaden is voor alle besturingssystemen op een smartphone, met de app maak je een profiel aan, net als bij andere sociale media. Je moet je telefoon ook gebruiken om een filmpje op te nemen. Je kan wel op je computer inloggen op je vineaccount en de links op internet verspreiden. Daarnaast kan je Vine ook koppelen aan Twitter en Facebook. Hoewel ik me afvraag hoe handig dat is.

Zoals bij alle sociale media kan je Vine-filmpjes delen en reacties verwachten.

Youtube: ten minutes of fame

Youtube is al langer op het toneel (al bijna 10 jaar). Je kan filmpjes plaatsen en delen. Youtube kan je bedrijf grote bekendheid geven en filmpjes kunnen (als ze leuk zijn) snel viraal gaan. Ook op Youtube is de IceBucketChallenge voor ALS vaak te zien. Jij kan voor jouw bedrijf of goed doel ook een actie bedenken die mensen op sociale media kunnen zetten. Als je veel kijkers hebt kan je ook partner worden van Youtube en krijg je een deel van de reclameopbrengsten van jouw filmpje.

Omdat Youtube van Google is helpt het gebruik van Youtube ook je SEO. Je komt dus hoger in Google te staan als je youtube op de juiste manier gebruikt. Ook bij youtube maak je een profiel aan, maar als je al Googleplus gebruikt kan je ook dat profiel gebruiken bij Youtube.

Een youtube filmpje hoeft niet te voldoen aan strenge eisen van televisie. Je kan verschillende soorten filmpjes maken, uitleg, reclame, demonstratie en zelfs een korte documentaire over het werk dat jij doet. Dit kan je gewoon met je telefoon doen en verwerken in Windows Media Player, het hoeft echt niet uber professioneel te zijn. Wel zijn er een paar tips om een fimpje waarbij jij iets zegt iets mooier te maken:

  • Als je zelf in beeld bent belicht jezelf dan van twee of drie kanten. Ik gebruik vaak dit lampje van de ikea. Experimenteer ermee voor je opneemt om te zien met welke hoeken je de beste uitstraling krijgt voor het filmpje.
  • Zorg ervoor dat je ogen op 1/3e van de bovenkant van het scherm staan. Sommige camera’s of apps hebben een tabel om je daarbij te helpen.
  • Als je in de camera kijkt, doe dan alsof je met een goede vriend of vriendin praat. Je kan een foto van iemand gebruiken om het iets normaler te maken.
  • Schrijf een zin eerst uit en zet erbij of je stem omhoog of omlaag moet. Meestal eindigen zinnen lager als je normaal met iemand praat, maar op Youtube is het misschien leuker als je juist hoger eindigt. Oefen het een paar keer om de leukste versie te vinden.

Let wel op net als bij andere sociale media, kunnen mensen reageren op filmpjes. Wil je dit niet, dan moet je de reacties uit zetten.

Voor extra informatie of hulp kan je contact met me opnemen. Voor sociale media kan je nu ook coaching krijgen. Snel en goedkoop (58 cent per minuut) hulp bij jouw sociale media.