“Ik hoor van iedereen dat ik moet gaan Twitteren.” en dan wordt er een raar gezicht getrokken. Ook bij het geven van social media advies kom ik er achter dat sommige mensen gewoon niet weten wat het is en hoe het werkt. Terwijl Twitter wel 2,6 miljoen gebruikers (onderzoek 2016) heeft waarvan er dagelijks 900.000 online zijn. Een markt waar je niet omheen kan. Daarom in dit artikel: Wat is Twitter en hoe gebruik ik het?

De Basis van Twitter

Twitter is een social networking site. Je maakt een profiel aan en kan mensen volgen. Andere mensen kunnen jou ook volgen, maar je hoeft niemand terug te volgen. Het is wat dat betreft vrijblijvender dan Facebook. Op het profiel zet je je naam neer of je gebruikersnaam. Daarnaast kan je een beschrijving van jezelf geven. Of juist kernwoorden van dingen die echt bij jou passen. Daarnaast kan je ook de plaats of regio waar je vandaan komt bij je profiel zetten en natuurlijk je website als je zelf een blogger bent of Twitter gebruikt voor PR doeleinden. De afbeelding hierboven laat dit duidelijk zien.

Op je startpagina kan je alle Tweets zien van mensen die jij volgt. Links in beeld staat jouw profiel met daaronder een vakje waar je een nieuwe Tweet kan schrijven. Een Tweet is een berichtje op Twitter. Het bericht kan uit maximaal 140 tekens bestaan. Als je een bericht schrijft moet je dus direct tot de kern komen. Er is geen ruimte voor uitgebreide uitleg, zoals in een blog. Een Tweet is dan ook een microblog.

De doelgroep van Twitter

Twitter wordt veel gebruikt door mensen die snel hun mening of bezigheid op het net willen zetten. Vaak volgen ze mensen die berichten sturen waarover zij interesses hebben. Meestal kennen ze die persoon in het echt niet. Het is dus onpersoonlijker dan Facebook. Als je vaak een link plaatst over een bepaald onderwerp krijg je volgers die interesse hebben in dat onderwerp. Gebruik geen verkorte link, maar een link waar in te lezen staat op welke site ze terecht komen.

Daarnaast gaan mensen vaak op Twitter op zoek naar antwoorden. Door de hashtag #dtv te gebruiken laten ze duidelijk zien dat ze een antwoord willen, maar soms zoeken ze ook gewoon op termen om op die manier op een antwoord te komen.

Daarom zijn de hashtags (#) voor een kernwoord of onderwerpwoord van de Tweet belangrijk. Soms heb je ruimte over en kan je extra woorden plaatsen om het onderwerp van de Tweet duidelijk te maken. Ook afbeeldingen zijn een goede toevoeging aan een Tweet. Tweets met afbeeldingen krijgen vaak meer aandacht dan een Tweet zonder afbeelding.

Soort berichten op Twitter

Twitter is geschikt voor allerlei korte berichten. Je kan Twitter gebruiken om jezelf, je bedrijf of website te promoten. Je kan ook snel je mening geven over een onderwerp. Vooral bij populaire televisieprogramma’s is dit zichtbaar op Twitter. Daarnaast kan je ook het gesprek aangaan met je doelgroep. Dan kan je er achter komen wat ze leuk vinden, waar ze meer van willen weten en welke verbeteringen ze willen in een product of dienst.  Je hebt dus niet alleen een PR middel in handen, maar ook een manier om feedback te krijgen en je product of dienst verder te ontwikkelen. 

Wil jij ook de voordelen van Twitter, maar weet je niet hoe? Neem dan contact met me op voor advies. Heb je juist geen tijd voor Twitter terwijl je daar wel aanwezig wilt zijn voor de herkenbaarheid van je bedrijf? Bel of mail me dan voor een social media abonnement.