Twitter analytics bestaat al een tijdje en nu kan ik dus echt iets vertellen over de meerwaarde van de statistische gegevens van Twitter Analytics. Je hebt drie tabbladen die bij Twitter Analytics te zien zijn:

  • Tweets
  • Volgers
  • Twitterkaarten

In dit artikel ga ik in op de Tweet pagina. 

Twitter analytics: Tweets

Bij Twitter analytics kan je bij Tweets zien welk effect jouw Twitterberichten op Twitter hebben. Dus het aantal mensen dat jouw tweet per dag, per week en maand ziet. Je krijgt ook een gemiddelde van de laatste 28 dagen. Op die manier kan je een doel bepalen. Zoals hoeveel mensen je minstens wilt bereiken. Met de gegevens op de Tweetpagina kan je hier ook echt wat aan doen.

Ook kan je kijken hoe jouw antwoorden op andere twitterberichten het doen bij het kopje Tweets & Antwoorden. Bij het kopje Uitgelicht kan je zien hoe het met je Twitter Ads gaat.

Twitter analytics: interactie

Daarnaast is ook te zien hoeveel interactie je Tweets opleveren. Dit is zichtbaar in absolute getallen en ook procenten. Dus hoeveel procent van het aantal mensen dat je Tweet gezien heeft, daar iets mee heeft gedaan. Rechts in beeld kan je ook de ratio in verloop van tijd zien. Als jij interactie belangrijk vindt, kan je hier zien of je berichten op termijn meer gesprekken en klicks opleveren.

De kleine grafiekjes rechts in beeld laten ook zien hoe vaak er op een link in je twitterbericht wordt geklikt. Het aantal retweets over een tijdsperiode, favorieten en antwoorden. Daaronder is ook het gemiddelde van die tijdsperiode te zien.

Twitter analytics: Tweetdetails

Soms zie je dat een bepaalde Tweet erg veel gezien is en veel interactie heeft. Je kan dan op het bericht klikken voor de Tweetdetails. Hierop zie je de Tweet en een grafiek met het aantal weergaven van de Tweet per uur. Je kan zien hoe de Tweet zich over Twitter heeft verspreid in de eerste 24 uur na het versturen van de Tweet. Ook kan je zien hoe de Tweet het de laatste 24 uur heeft gedaan. Vooral bij een Tweet met retweets is dit erg leuk om te zien. Je kan ook bekijken of antwoorden later op de dag een boost geven aan je originele Tweet.

Twitter analytics

Twitter analytics: het vervolg

De gegevens zijn er natuurlijk niet om in te zien en te zeggen “oh, mooi” en weer verder te gaan met je dag. Door na te gaan welke eigenschappen een Tweet heeft die veel wordt bekeken, geretweet of beantwoord kan je jouw Twitterstrategie aanpassen. Eigenschappen die het bij jouw volgers goed doen kan je vaker toepassen. Ik merk bijvoorbeeld dat als ik een Instragram afbeelding deel op Twitter ik meer interactie heb, dan als ik een Twitterafbeelding deel. Dus ik deel Instagram afbeeldingen. Als bij jouw blijkt dat een bepaalde #hashtag het goed doet, kan je die vaker gebruiken. Op die manier kan je jouw herkenbaarheid op Twitter vergroten.

Heb jij de analytics bekeken, maar snap je nog niet wat je ermee moet? Neem dan contact met me op voor advies. Ik kan kijken naar jouw Twitteraccount en, met jouw toestemming, naar jouw statistieken. Daarna kan ik je advies geven over de vervolgstappen. Heb je juist geen tijd om te Twitteren? Dan kan ik je Twitter beheren met een social media abonnement.