Tumblr is het sociale medium van Yahoo. Je kan ermee bloggen en rebloggen. Persoonlijk vind ik het een goede mix van Pinterest, Twitter, Youtube en Facebook. Het zijn vooral ook mensen die wat anders zoeken dan de gebruikelijke sociale media die op Tumblr terecht komen. In Nederland gebruiken bijna twee miljoen mensen Tumblr.

Hoezo moet ik dan Tumblr gebruiken?

Tumblr is uitermate geschikt als je een bedrijf hebt die zaken doet in een alternatieve niche. Creatievelingen zoals dichters, reizigers, artiesten en stripliefhebbers, zijn veel te vinden op Tumblr, dus als kunstenaar is het echt een plek om eens te kijken of het wat voor jou is. Ook alternatieve sporten zijn te vinden op Tumblr. Natuurlijk kan in een alternatief sociaal medium de rat rod ook niet missen (voor de autoliefhebber).

Hoe werkt Tumblr?

Het eerste dat je doet is een eigen blog aanmaken. Je kan zelf kleuren, header en lettertype bepalen. Je hebt dus een eigen pagina net als bij wordpress. Daardoor kan je jouw huisstijl gebruiken, in tegenstelling tot andere sociale media. Tumblr is een officieel een microblog, net zoals Twitter. Ik ben het hier niet mee eens. Regelmatig zie ik langere blogs langskomen in mijn tijdlijn een a4 vol is geen uitzondering. Dus je kan ook op een normale manier bloggen. Daarnaast kan je ook afbeeldingen, quote’s (citaten), audio en video delen met tumblr. Ook kan je chatten. Tumblrfuncties

Tijdlijn, maar het was toch een blog?

Ja, maar net als bij Facebook en Twitter kan je andere Tumblr-gebruikers volgen. Dus heb je een tijdlijn en anderen zien jouw berichten in hun tijdlijn. Daar moet je wel rekening mee houden als je gaat bloggen. In tegenstelling tot Facebook en Googleplus is de achtergrond donkerblauw in plaats van grijs. Je moet dus met andere kleuren werken om op te vallen, dan bij Facebook en Googleplus. Net als bij andere sociale media kunnen mensen reageren, deze functie kan je echter uitschakelen als je dat wilt. Persoonlijk zou ik dat niet doen, omdat je met reacties meer contact hebt met je publiek.

Gevonden worden op Tumblr

Op Tumblr wordt je gevonden door gebruik te maken van tags, of hashtags (#). Die kan je invoeren onder aan je post. Ik gebruik tags vaak om iets te vinden op Tumblr. Iedereen die dus iets wil vinden over yoga zoekt op die tag en dat zorgt ervoor dat je gevonden wordt.

Daarnaast heeft Tumblr net als alle andere sociale media een zoekfunctie. Als je bijvoorbeeld zoekt op yoga zie je bovenaan blogs die over yoga gaan. Daaronder staan populaire posts over yoga. Je kan ook kiezen om de nieuwste berichten over yoga te zien. Daarnaast kan je de verschillende microblogfuncties bekijken, dus alleen yogaberichten met tekst, afbeeldingen, quotes, links, audio of video. Dus als docent vind je snel muziek voor bij de yoga, maar kan je ook gevonden worden met een instructiefilmpje over een bepaalde positie. Als automonteur kan je filmpjes maken over het verwisselen van een band. Wil je weten of jouw niche ook op Tumblr is neem er dan een kijkje.

Wil je Tumblr gebruiken maar weet je niet welke tactiek jij moet toepassen neem contact met me op voor social media advies.