Reclame is een belangrijk onderdeel van je PR. Je kan op verschillende manieren reclame maken om zo je merkherkkening en ook je omzet te verhogen. Je kan brochures, folders, posters en sociale media inzetten voor het maken van reclame. Maar hoe doe je dat? 

Er zijn een paar vuistregels als het gaat om het maken van reclame die kan je bij elk communicatiemiddel gebruiken. Hierbij moet je in je achterhoofd houden dat mensen op twee manieren dingen verwerken of met veel aandacht, of met weinig aandacht of een mengelmoes daarvan. Het hangt er een beetje van af of ze jouw doelgroep zijn.

Verwerking van reclame

Mensen die met veel aandacht een boodschap verwerken letten vaak op de argument kwaliteit, dus de onderbouwing waarom ze jouw product of dienst moeten kopen. Mensen die weinig aandacht besteden aan de boodschap letten vaak meer op algemene regels, zoals aantrekkelijke afbeeldingen en of de bron die zegt dat iets goed is betrouwbaar is. Daarom zie je vaak bij tandpasta reclames een “tandarts” dit is natuurlijk gewoon een acteur.

Als voorbeeld gaan we een reclame poster ontleden op kenmerken voor mensen die weinig aandacht hebben voor de boodschap en kenmerken voor mensen die juist met veel aandacht de boodschap bekijken.

reclame

reclame

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Deze reclame uiting heb ik van het internet gehaald. Hij past zo in een tijdschrift, folder of als poster bij de bushalte. De doelgroep is duidelijk vrouw, dit wordt ook extra benadrukt door de roze kleur en natuurlijk de vrouw in beeld.

Weinig aandacht voor de reclame

Als je op dat moment totaal ergens anders mee bezig bent kan je oog toch getrokken worden naar de roze kleur en de aantrekkelijke vrouw met het porieloze gezicht. Waarbij de suggestie gewekt wordt dat dit gezicht mede te danken is aan de BB creme. Wie wil dat nu niet? Genoeg vrouwen eigenlijk. Daarom hebben ze een lange rij met alle goede kenmerken van de BB creme. Nog steeds geen aandacht? Maakt niet uit je weet nu dat er een creme is met veel goede eigenschappen, voor elke huidskleur en nog 4 dollar korting ook.

Zorg ervoor dat de beelden aantrekkelijk zijn en maak duidelijk dat er een rij aan argumenten voor jouw product is. Als je korting geeft, geef dit dan ook duidelijk weer.

Veel aandacht voor de reclame

Ben je juist iemand die wel open staat voor BB creme en er graag meer over wilt weten, dan lees je de hele rij met goede eigenschappen wel. Je imperfecties, kleine puistjes, littekens en sproeten worden vervaagd. Brightens, geeft een frisse uitstraling denk ik en zorgt voor een egale tint, dus heb je een vlekkerige huid dan vindt. enz enz. Dus het ene argument is sterker dan het andere, maar het kan best zijn dat de kritische lezer dit toch eens wil uitproberen. Vooral de korting kan je net dat duwtje geven.

Voor mensen met veel aandacht moet je ervoor zorgen dat de argumenten die je gebruikt sterk zijn. Verkoop je grasmaaiers? Zeg dan iets over het gebruik, gemak en kwaliteit van het gras na het maaien. Verdiep je in wat van belang is voor je doelgroep en bepaal wat jouw product hen levert.

Het enige dat ik hier mis is een verwijzing naar de sociale media van maybelline. Dus gebruik jij sociale media zet dit dan vooral in de reclame.

Kortom je moet je reclame aantrekkelijk en informatief maken. Daarnaast zijn er nog veel meer dingen waar je rekening mee moet houden. Dit hangt ook af van je doelgroep.

 

Wil jij ook reclame maken, maar weet je niet wat het beste bij je doelgroep past? Neem dan contact met me op voor communicatieadvies. Ik kan je uitleggen hoe reclame je imago kan beïnvloeden en welke taal bewezen heeft goed te zijn voor je omzet. Ik kan je idee controleren en ook samen met jou om de tafel zitten. Voor de uitvoering van de beelden huur ik een extern bureau in. Echter dit kan toch flink wat schelen. Mijn logo was ook goedkoper omdat, ik zelf een idee had over het uiterlijk.

 

Bewaren