Een brochure maken is een belangrijk onderdeel van je PR. Je kan geïnteresseerden iets tastbaars meegeven waarop staat wat jij te bieden hebt. Dit kan je op verschillende manieren doen. Afhankelijk van het vakgebied waarin jij werkt kan je hem ook op verschillende plekken verspreiden, zoals in wachtkamers in de zorg of in de lobby van hotels of vakantieparken.

Een brochure moet makkelijk leesbaar zijn. Verwarring door de tekst zorgt ervoor dat mensen de brochure niet uitlezen en daardoor niet alle argumenten hebben gelezen die jij te vertellen hebt. Daarnaast moet hij ook overzichtelijk zijn en natuurlijk contactgegevens verstrekken.

Brochure maken: Stappen voor het maken

Voordat je begint met de tekst van de brochure bepaal je:

  • de doelgroep.
  • het doel van de brochure.
  • welke Call to Action je gebruikt. ( Wat moet de lezer doen na het lezen van de brochure?)
  • de differentiatie. (Op welke manier zorg je ervoor dat je anders bent dan je concurrent?)

Brochure maken: De tekst

Nu je weet wat je doelgroep is en wat het doel van de brochure is kan je beginnen met de tekst. Zorg voor een pakkende eerste zin die uitnodigt om verder te lezen.

Verwerk in de tekst de wie, wat, waar, wanneer (als dat van toepassing is) en waarom. Dus wie jij bent, wat je doet, waar je dat doet, wanneer je dat doet en waarom jij dat doet. Vermeld bij het waarom ook de dingen die belangrijk zijn om je te onderscheiden van je concurrent.

Vergeet ook niet de Call to Action te benoemen. Wat moet de lezer van de brochure doen? Naar je website gaan voor meer informatie? Bellen voor een afspraak? Vermeld dit in de tekst of geef het een aparte opvallende plek.

extra tips:

  • Maak gebruik van tussenkopjes
  • Als het kan maak een opsomming (verticaal)
  • Vermeld contactgegevens
  • Geeft instructies over het uitvoeren van je dienst

Het vermelden van contactgegevens en het geven van instructies zorgt ervoor dat mensen de brochure langer houden. Bij instructies moet je bijvoorbeeld niet alleen melden dat het gras gemaaid moet worden, maar ook hoe je dat moet doen.

Brochure maken: Het uiterlijk

Maak gebruik van je huisstijl, zodat de merkherkenning van je bedrijf vergroot wordt.

Zorg ervoor dat de brochure de aandacht trekt. Het design, de kleuren en lettertype zijn bepalend voor het trekken van de aandacht. Afhankelijk van de brochures van de concurrent kan je het kleurgebruik aanpassen. Let er bij het lettertype op dat deze helder is en zorg voor voldoende contrast om de leesbaarheid te vergroten.

Heb jij een brochure, maar weet je nog niet of je die wilt gebruiken? Neem dan contact met me op. Ik kijk je brochure na op tekst, overtuigingskracht en het uiterlijk.

Wil jij een brochure maken, maar kom je er met deze tips niet uit? Bel of mail me voor een gratis verkenningsgesprek. Ik kijk naar je wensen en kan dan de tekst voor je brochure maken. In samenwerking met een bedrijf gespecialiseerd in design en print kan ik ook de complete brochure voor je verzorgen.

Pin ook deze handige infographic: