Instagram is een sociaal medium dat vooral voor jongeren steeds belangrijker wordt. Heb jij een doelgroep tot 30 jaar? Dan is Instagram een medium dat je zeker moet gebruiken voor je branding en positionering. Wist je bijvoorbeeld dat afbeeldingen gezien worden als argumenten, namelijk bewijs voor wat je zegt en dat Instagram het snelst groeiende sociale medium is? Lees daarom deze 10 tips over hoe je Instagram als het beste argument voor jouw dienst kunt inzetten.

Instagram tip 1: Wees jezelf.

Ben jij positief, professioneel of speels? Laat je persoonlijkheid zien op Instagram. Door de foto’s kun je veel van jezelf laten zien. Mensen vinden het leuk om te weten met wie ze zaken doen. Dus ga jij netwerken? Leer jij dingen? Laat het zien. Ik plaats bijvoorbeeld vaak afbeeldingen van artikelen waaraan ik werk of van boeken die ik lees. Vooral als ze met mijn vak te maken hebben.

Instagram tip 2: Laat zien wat je verkoopt

Verkoop je schoenen, een gezonde levensstijl, televisies? Het maakt niet uit. Laat zien wat je verkoopt. Dit kun je op een creatieve manier doen. Leg de schoenen in een leuke vorm. Of laat bewijs zien dat jouw sport methode werkt, door een geweldig lichaam te showen. Zoals ik in de introductie al schreef, afbeeldingen worden vaak als argument, namelijk bewijs voor de stelling, geïnterpreteerd.

Color your life !

Een foto die is geplaatst door marcel meijer (@basicmode) op

Persoonlijk vind ik dit een leuke manier om overhemden in beeld te brengen.

Instagram tip 3: Gebruik statistieken

Voor alle social media zijn statistieken van belang om erachter te komen of je de juiste berichten de wereld in stuurt en of je de juiste doelgroep bereikt. Met het Instagram bedrijfsprofiel heb je toegang tot statistieken. Een week na het aanmaken van het bedrijfsprofiel weet je meer over het geslacht van je volgers, de locatie van je volgers en wanneer ze online zijn. Daarnaast krijg je ook meer inzicht in de populariteit van je foto’s op Instagram.

Daarnaast zijn er verschillende websites die je helpen met statistieken voor jouw Instagram, namelijk statigram van Iconscuare. Het duurt wel een tijdje voordat hij al je gegevens heeft verzameld en je verder kunt. Dan weet je echter wel direct waar je aan toe bent. Je krijg meer informatie over:

  • Aantal volgers.
  • Berichten met de meeste likes.
  • Berichten met de meeste reacties.

Bovendien krijg je ook gemiddelden en extra grafieken die de groei en daling van de volgers, interactie en dergelijke laat zien. Het is een uitgebreid programma waarmee je jouw Instagram marketing goed kunt evalueren en jouw strategie kunt aanpassen.

Instagram tip 4: Gebruik hashtags #

Heb je een lokaal bedrijf? Gebruik dan altijd hashtags van de plaatsen waarin je beschikbaar bent voor werk, op die manier weten mensen je te vinden. Kijk ook op Websta Search om te zien of een populaire hashtag past bij jouw bedrijf. Gebruik die dan ook! Heb je geen populair vak, zoals ik, iedereen gebruikt social media maar er is maar een kleine groep die het zakelijk inzet, gebruik dan onderwerpen in de hashtags die bij je bericht passen.

Instagram tip 5: Maak een afbeelding geschikt voor Instagram

Instagram afbeeldingen hebben een verhouding van 640 x 640 pixels. Je kunt ook andere verhoudingen gebruiken, maar dit is de standaard maat.

Gebruik een programma om daar leuke dingen mee te maken. De meeste berichten op Instagram zijn foto’s. Door daar opeens een tekst neer te zetten pak je de aandacht.

Via tools zoals Dropbox is het mogelijk om foto’s van je PC op Instagram te plaatsen. Het is dan wel belangrijk dat je toegang tot Dropbox op je smartphone hebt.

Daarnaast kun je nu ook met Buffer berichten inplannen op Instagram. Je hoeft alleen nog bij de melding van Buffer op je smartphone op een paar knoppen te drukken en je bericht is geplaatst.

Instagram tip 6: Doe sociaal

Instagram is net als Facebook, Twitter en andere social networking sites een sociaal medium. Dat betekent dat je kunt liken door het hartje bij andere berichten aan te klikken en je kunt reageren. Ga op zoek naar berichten en gebruikers die voor jouw bedrijf interessant zijn en like hun berichten of reageer. Hiermee kun je een band opbouwen met de andere Instagrammer.

Instagram tip 7: Help mensen met een repost

Voor het reposten van berichten heb je een speciale app nodig. Je kunt bijvoorbeeld met webstagram.com een bericht reposten. De persoon waarvan je het bericht repost krijgt daar bericht van. Waardoor interesse in jouw Instagram account gewekt kan worden. Bovendien, als jij geeft gaan anderen ook geven :).

Instagram tip 8: Maak een afweging tussen filters

Instagram geeft je de gelegenheid om van filters gebruik te maken. In totaal kun je kiezen tussen 20 filters. Gebruik van filters wordt door de ene gebruiker enorm gewaardeerd en door de andere niet. Een zwart-wit filter valt bijvoorbeeld op, maar tinten in de kleuren minder. Toch moet je ze af en toe gebruiken om de realiteit net iets mooier te maken dat het is. Een afbeelding wordt gezien als een argument door veel mensen. Als voeding er zonder filter niet goed uitziet, moet je toch een subtiele filter gebruiken om jouw product aan de man te krijgen.

Soms kan een filter ook de sfeer op een foto veranderen. Dus heb jij een dienst die de boel gezellig of zakelijk moet houden probeer dan verschillende filters van Instagram uit voordat je de afbeelding op Instagram plaatst.

Instagram tip 9: Tag iemand of tag Instagram zelf

Als je de foto hebt gemaakt klik je op delen. Onder het deel waar je de tekst kunt intypen staat personen taggen. Daar klik je op. Dan typ je de gebruikersnaam in van de persoon die je wilt taggen. Wil je iemand taggen die je niet volgt? Dan typ je de naam in en daarna op het vergrootglas om te zoeken naar de juiste persoon, waarna je die kunt aanklikken. Als je Instagram tagt zorg er dan wel voor dat je het logo op de een of andere manier op de foto hebt staan.

Instagram tip 10: Laat je fans weten dat je op Instagram zit

Meld op alle andere social media, website en offline communicatie dat je Instagram hebt. Als mensen niet weten dat je er te vinden bent kom je een stuk minder snel aan nieuwe volgers. Dus laat het zien. Je kunt mij ook volgen op Instagram.

Heb je meer hulp nodig op Instagram? Doe dan mee met 52 Weken Instagram Inspiratie. 

Bekijk de infographic voor een goed overzicht van het perfecte Intagram bericht.

instagram