Soms moet je veel moeite doen om een sneeuwbaleffect te veroorzaken en soms veroorzaak je ongewild een sneeuwbal effect. Vooral als dit totaal niet de bedoeling is en je dit ook aangeeft wordt er gesproken van het Streisand effect. In dit artikel leg ik uit waarom het Streisand effect zo heet en hoe je hiermee om kan gaan.
Geschiedenis van het Streisand Effect
Googlemaps heeft foto’s van het huis van Barbera Streisand op internet gezet. Daar was zij niet van gediend. Ze heeft Google dan ook opgeroepen om de foto’s te verwijderen en heeft hier zelfs een rechtszaak voor aangespannen. Dit werd opgepikt door social media gebruikers die toen massaal haar de foto’s van haar huis verspreidden. Een ongewild sneeuwbaleffect.
Nep Streisand Effect
Carglass is slachtoffer geweest van een nep Streisand effect. Er waren drie personen die van #carglasszuigt een trending topic hebben gemaakt op Twitter. Carglass was op dat moment zelf nog niet erg aanwezig op Twitter en hadden daardoor niets door. Opeens kwam de tweet van @NL_carglass: “Mensen die berichten posten met hashtag #carglasszuigt ik wil jullie er op wijzen dat onze juristen zich beraden op stappen tegen jullie.”.
Daarna explodeerde Twitter al helemaal en ook nog eens helemaal voor niets. @NL_carglass was een nepaccount. Het echte account van Carglass is @Carglass_NL. Vandaar ook dat de vergissing snel gemaakt was. Dit soort dingen kunnen gebeuren. Daarom is het belangrijk dat je social media in de gaten houdt. Oplichters en andere acties die schade kunnen geven kan je dan sneller opsporen en mee in gesprek gaan.
- Bij oplichters kan je duidelijk aangeven dat jij dit niet bent.
- Bij problemen kan je oplossingen bieden of een ludieke actie bedenken om het goed te maken.
Voorkomen van een Streisand Effect
Staat er iets op internet dat je niet wilt? Doe dan niets, met een beetje geluk raakt het in de vergetelheid. Of doe wat David Hasselhoff deed. Na een dronken nacht wilde hij genieten van een lekkere vette hamburger. Dit werd toch iets minder mooi dan verwacht en opgenomen door zijn dochter. Die het vervolgens op internet plaatste. In plaats van het te laten verwijderen heeft hij het gênante filmpje waar ook een satirische reclame van is gemaakt omarmt.
Negatieve reacties
Soms krijg je op berichten negatieve reacties. Als deze niet vol scheldwoorden staat bestaat her risico dat mensen beledigd zijn als je het verwijdert. Dit kan extreme reacties oproepen, zoals het verspreiden van hun negatieve reactie. Je kan het soms beter laten staan en er niets op uit doen. Wordt er echter een onwaarheid gesproken, ga er dan op in en vertel hoe het echt zit. Blijft het negatief? Besteed er dan geen aandacht meer aan.
Wil jij ook gebruik maken van social media, maar vind je dit eng? Dit is nergens voor nodig.
Social media zorgt ervoor dat je echt in contact staat met je doelgroep. Daarnaast kan je problemen en complimenten ook sneller opsporen en er op reageren. Dit is goed voor je imago en dus ook voor je omzet. Neem contact met me op voor social media advies of een op maat gemaakt social media abonnement.
Hi Merel,
Zoals altijd weer een interessante uiteenzetting van een belangrijk aspect van (marketing)communicatie in de de digitale wereld. Ga zo door!
Gr Daniel Mulder
Hoi Daniël,
Bedankt voor je reactie en het compliment.
groeten,
Merel