Er zijn een aantal soorten content die je kunt gebruiken voor de contentmarketing van je bedrijf. Bij contentmarketing probeer je met zoveel mogelijk content je bedrijf online zichtbaar en vindbaar te maken. Vervolgens is het de bedoeling dat mensen naar je toe getrokken worden om deel te nemen aan je marketing funnel.

Wat is content?

Als je contentmarketing wilt inzetten is het handig om te weten wat content nu precies is. Content zijn berichten die je op het internet verspreid om zo als een soort groot visnet mensen te vinden die daardoor jouw bedrijf leren kennen. De berichten kunnen bestaan uit tekst, afbeeldingen, audio en/of video. Ook daarin zijn weer onderverdelingen te maken.

Waar plaats je content?

Die content kun je dus op het internet plaatsen. In eerste instantie is het handig om content op je eigen website te hebben, zodat je beter vindbaar bent voor zoekmachines. Zo heeft Communicatievogel blogs over bloggen en social media, om gevonden te worden door mensen die daar interesse voor hebben. Je kunt dus naast je product- of dienstpagina’s op je website ook blogs plaatsen en zelfs vlogs.

Daarnaast kun je content plaatsen op verschillende social media. In Nederland zijn Facebook, YouTube, Instagram, LinkedIn, Pinterest en Twitter erg populair om content op te plaatsen. Mensen kunnen je dan volgen en vervolgens kun je mensen met bijvoorbeeld het delen van je blogs verleiden om je website eens te bezoeken.

Vervolgens is het handig als dat blog gecombineerd wordt met technieken zodat mensen zich bijvoorbeeld aanmelden voor je nieuwsbrief of dat ze eenvoudig kunnen doorklikken naar dienst of productpagina’s die voor jou van belang zijn.

Content met tekst

Content met tekst maak je bijvoorbeeld door te bloggen, zoals met een blog als deze. Maar je kunt ook berichten met alleen tekst op Facebook, LinkedIn en Twitter plaatsen. Met name Twitter is populair voor content met alleen tekst.

Als je meer wilt doen met bloggen kunnen de Zakelijk Bloggen Sessies interessant voor je zijn.

Content met afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen ook populair zijn voor je content marketing. Instagram en Pinterest zijn bijvoorbeeld een social media die zich specifiek richten op content met afbeeldingen. Voor Pinterest is dit zelfs het belangrijkste, en bij Instagram is het gebruikelijk om nog wat tekst bij de afbeelding toe te voegen, maar dit hoeft niet. Je kunt ook daar alleen een afbeelding delen.

Met Pinterest kunnen mensen direct doorklikken naar de websitepagina waar de afbeelding op staat, terwijl je met Instagram moet werken met een link in de bio, je bedrijfsaccount.

Voorbeeld Instagram bericht:

  Instagram bericht

Voorbeeld Pinterest bericht:

Pinterest bericht

Daarnaast kan je blogs verrijken met afbeeldingen. Er zijn zelfs blogachtige sites die alleen uit afbeeldingen bestaan. Het is ook populair om een soort afbeelding blog te hebben als je je bezig houdt met esthetische zaken, zoals kappers of interieur stylisten.

Content met audio

Content met audio worden ook vaak podcasts genoemd. Podcasten is ontzettend populair en je hebt ontzettend veel plaatsen waar jij je podcasts op kunt delen. Buzzsprout, Spotify, Apple podcasts, Google podcasts en nu komt Clubhouse er ook nog bij.

Daarnaast kun je op Facebook ook live gaan met alleen audio.

En het is ook heel populair om de podcast te filmen en die dan op YouTube te zetten.

Content met video

Je kunt meerdere content met video maken, van professionele bedrijfsfilms tot stop motion video’s. Vloggen is het meest bekend doordat veel ondernemers een vlog hebben op YouTube. Deze video’s kun je ook weer op je website plaatsen. Zo kan je video’s ook toevoegen aan je blog of je product-/ dienstpagina’s.

Voor producten zijn unboxing video’s ontzettend populair. Mensen pakken dan op de video een product uit de verpakking, laten het zien en als ze een “klant” zijn geven ze ook hun eerste mening. Bedrijven kunnen dit juist gebruiken om de goede kanten van producten te laten zien. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen dit soort video’s kijken voordat ze een aankoopbeslissing maken(1).

Daarnaast zijn animaties ook populair omdat je dan niet zelf of andere mensen in beeld hoeft te laten komen. Ze worden vaak gebruikt om processen uit te leggen en om mensen te verleiden gebruik te maken van bepaalde diensten.

Er zijn veel plaatsen waar je video content kunt plaatsen. YouTube is de bekendste, maar je kunt ze ook plaatsen op je Facebook, LinkedIn en Instagram (met IGTV). Daarnaast zijn er ook steeds meer alternatieve videoplatformen zoals Vimeo. Veel vloggers geven ook aan op welke andere videokanalen ze te zien zijn, maar ik weet niet hoe populair die zijn in Nederland en hoe nuttig het dus is voor Nederlanders en Belgen om daarop te gaan.

Zelf gebruik ik Vimeo voor mijn online cursussen, omdat die de content beter en gebruiksvriendelijker beschermt tegen ongewenste kijkers dan YouTube. YouTube gebruik ik voor mijn vlogs en interviews met ondernemers.

Naast een video plaatsen is het ook mogelijk om live te gaan met video. Dit kan op YouTube, Facebook, Instagram en als je toestemming krijgt kan het zelfs op LinkedIn (maar daar zijn wel veel regels aan verbonden). Voor gamers die live willen gaan is Dlive ook erg populair.

Gemixte soorten content

Dit noemen mensen ook wel multimediale content. Op je website houdt dit bijvoorbeeld in dat je pagina niet alleen tekst en afbeeldingen heeft, maar ook nog een (geëmbedde) video of (geëmbedde) podcast. Of zelfs beide.

Op sociale media is het lastiger om multimediale content te maken. Over het algemeen heb je op social media multimediale content door de combinatie van tekst met een afbeelding of video.

Wil je meer weten over soorten content die jij kunt gebruiken voor je bedrijf en wat het beste bij jou past? Dan kan je advies of coaching krijgen. Plan vrijblijvend een Uitvogelsessie in waarin we kunnen uitvogelen hoe jij het beste geholpen kunt worden.

Bronnen:

  1. https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/OIR-08-2016-0229/full/html?fullSc=1&fullSc=1&fullSc=1&fullSc=1&fullSc=1