Socialmedia voor B2B communicatie. Ja dat kan zeker en moet zelfs effectiever zijn dan bij communicatie richting de consument. Omdat de zaken de verbindende factor zijn. Professionals in hetzelfde vakgebied zijn verbonden door het vak waarin ze werken. Ook klopt volgens onderzoek het idee niet dat zakelijke communicatie geheel rationeel is, dus niet alleen LinkedIn is te gebruiken voor B2B socialmedia. Zakelijke inkopers zijn namelijk ook mensen en gebruiken dus meer dan alleen LinkedIn. In dit artikel een kort overzicht over het zakelijk gebruik van B2B socialmedia. 

Zoals je weet heb je als bedrijf met meer dan alleen klanten te maken. Met de klant ga je vaak anders om dan met de leverancier. Naast je andere communicatiemiddelen biedt socialmedia extra waarde in je B2B communicatie. Doordat het tweerichtingsverkeer kan zijn.

Googleplus en B2B

Googleplus wordt door veel professionals gebruikt en dat is niet voor niets. Je kan namelijk door het gebruik van kringen je doelgroepen segmenteren. Je kan dus verschillend communiceren naar de doelgroepen. Bij “Jouw kringen” kan je nieuwe kringen aanmaken en daar mensen in slepen die je volgt. Kijk op hun pagina om te bepalen in welke kring je ze zet.

Daarna kan je per aangemaakte kring je communicatie erop aanpassen. Als je alle mensen die jou volgen in een kring wilt zetten, moet je ze allemaal terug volgen. Dan kan je elke volger indelen in een kring. Op die manier heb je jouw doelgroepen en zakelijke relaties ingedeeld om de communicatie op aan te passen. Ook kun je daarna in je tijdlijn per groep de berichtgeving zien. Hier kan je jouw communicatie op aanpassen.

Social media B2B

Facebook en B2B

Vooral handig voor bedrijven met zakelijke klanten. Een steeds grotere groep volwassenen maakt gebruik van Facebook. Zij bekijken bedrijfsinformatie en productinformatie op Facebook.

Uit onderzoek van HubSpot blijkt dat 41 procent van de bedrijven die Facebook gebruiken via Facebook nieuwe klanten binnenhalen. Ja dat geldt voor B2B bedrijven. Daarnaast heb je ook toegang tot de statistieken die Facebook je biedt over je fans, zoals geslacht en leeftijd. Het geeft ook inzicht in het bereik van je berichten. Hier kan je jouw B2B marketing op aanpassen.

Twitter en B2B

Twitter is onder B2B vooral populair om content, zoals blogs, te verspreiden. Deze content kan andere zakelijke mensen verder helpen. Een beetje wat ik nu doe. Maar hoe helpt dat de glazenwasser die wil dat de woningbouwvereniging hem ziet?

Voor dat soort B2B is het goed om je potentiële klanten te volgen. Te zien wat ze doen en daar op in te gaan. Soms volgen ze je ook direct terug. Dan kan je Twitter onder andere goed gebruiken om je positieve kanten te promoten door middel van foto’s en het retweeten van tevreden klantreacties.

Pinterest en B2B

Pinterest wordt vooral gebruikt voor het benaderen van de particuliere markt. Maar er worden ook veel infographics gedeeld op Pinterest. Hierdoor is snel te zien wat een dienst voor je doet of welke voordelen een werkwijze hebben. Deze infographics worden vooral door zakelijke mensen gezocht en gepind.

Ook kan je borden delen, dan laat je anderen ook pinnen op jouw bord. Op die manier werken zakelijke mensen samen op Pinterest en kun je goede of leuke nieuwe contacten opdoen.

LinkedIn en B2B

LinkedIn is het absolute sociale medium voor B2B communicatie. Want vooral vanwege het werk hebben mensen een profiel op LinkedIn. Je kan ook voor je bedrijf een pagina aanmaken op LinkedIn waarop je uitlegt wat je bedrijf doet.

Welk sociaal medium ga jij nu inzetten voor B2B communicatie? Laat het me weten in een reactie.

Heb je extra hulp nodig voor een strategische inzet? Neem dan contact met me op.