Merkwebsites en social media. Soms lijken het concurrenten, maar in werkelijkheid kunnen ze niet zonder elkaar. Kleine stukjes informatie worden via social media gegeven de echte informatie staat op de website van het bedrijf. Met social media kun je nieuwe klanten werven en vaste klanten aan je binden, maar de daadwerkelijke aankoop gaat toch via de merkwebsite. Zo’n “deal” is lastig te sluiten via je Facebook of Pinterest. Daar heb je je eigen website wel bij nodig. In dit artikel ga ik in op de samenwerking tussen social media en je website.
Het allerbelangrijkste is dat wanneer de klant een probleem wil oplossen met jouw product, maar nog niet weet dat je bestaat, hij gebruik gaat maken van Google. Ik heb een paar zoektermen bedacht, maar bij geen enkele zoekterm komt Facebook in beeld bij de zoekresultaten. Een eigen website is dus belangrijk om gevonden te worden via Google.
Social media tegen het reclameschild van de consument
Social media zijn een andere tool om bezoekers naar je website te genereren. In reclame, zoals posters, wordt vaak verwezen naar de website, maar dat is steeds minder effectief. Dit komt omdat mensen een soort schild hebben opgebouwd tegen verkooppraatjes. Als ze naar de website gaan weten ze dat ze daar geconfronteerd worden met zo’n praatje. Nu wordt er dus vaker naar een social networking site’s zoals Facebook verwezen. Daar heb je namelijk ook nog invloeden van anderen.
Betrokkenheid
Uiteindelijk wil jij dat de consument zich hecht aan jouw product. Daardoor zal de frequentie waarmee ze het kopen verhogen en zullen ze eerder jouw product kopen dan dat van de concurrent. Door de persoonlijkere benadering via social media voelen mensen zich meer betrokken bij het merk dan als ze direct naar de website gaan. Je kan meer achtergrond informatie over je bedrijf geven en de ontwikkelingen waarmee je je op dat moment bezig houd.
Op de website is natuurlijk extra informatie te vinden over het merk en een verkooppagina. Maar door een tussenstop bij een social networking site wordt er meer loyaliteit gekweekt bij de consument waardoor deze eerder voor jou kiest dan voor concurrent.
Er is dus geen wedstrijd tussen social media en merkwebsites, maar een samenhang. Ze hebben elkaar nodig.
Communities als social networking sites geen optie zijn
Daarnaast zijn er ook bedrijven, zoals zorgverleners, waarbij mensen niet graag over het onderwerp praten in de “openheid” van sociale media. Zij kunnen op hun website een hoekje creëren waarin men wel vrijelijk over dat onderwerp kan praten. Een community. Zo heeft het Massachusetts General Hospital “Care Pages” opgestart via deze pagina’s kunnen patiënten vrienden en familie op de hoogte houden zodat ze niet hetzelfde verhaal honderd keer hoeven te vertellen. Vrienden en familie kunnen ook reageren op de verhalen.
Daarnaast kunnen merken die met techniek te maken hebben ook een community op hun site maken waar klanten elkaar kunnen helpen en zich op die manier deel van een groep voelen. De ene klant kan een technische vraag hebben en de andere klant kan deze beantwoorden. En blijft het antwoord uit, dan kun je als merk zelf nog ingrijpen. Dell heeft bijvoorbeeld een support forum.
Het community principe is ook toepasbaar voor websites met DIY (Do It Yourself) producten. Omdat mensen altijd hulp nodig hebben met projecten die ze zelf uitvoeren. Uiteindelijk zijn klussers allemaal ervaringsdeskundigen die elkaar dingen kunnen uitleggen.
Communities werken ook om de band tussen het bedrijf en de klant te versterken. Vooral als de community duidelijk aan het bedrijf gelieerd is.
Wil jij weten of jouw social media en merkwebsite goed met elkaar samenhangen? Neem dan contact op voor advies. Ik voer dan onderzoek uit naar je activiteiten en kan je vertellen wat je goed doet en wat je kunt versterken. Heb je geen tijd om het advies zelf uit te voeren? Dan kan je jouw updates op je website en social media bij mij uitbesteden.
Trackbacks/Pingbacks