Hootsuite is een tool waarmee je eenvoudig tijd bespaart en allerlei updates of verschillende sociale media kan plaatsen. Soms ben je wel een half uur kwijt aan het plaatsen van 1 update op verschillende sociale media. Bij meerdere updates per dag kan dit het werk dat je echt gedaan wilt hebben in de weg staan. Hootsuite geeft hier een oplossing voor. Er is een gratis versie en een betaalde versie. Met Hootsuite kan je meerdere profielen bij verschillende sociale media beheren. Je kan niet alleen berichten versturen via Hootsuite, maar ze ook plannen en luisteren naar de verschillende sociale mediakanalen. Daarnaast kan je via Hootsuite je sociale statistieken op één plek bekijken.

Inplannen op Hootsuite

Rechts bovenaan in het scherm kan je berichten inplannen. Je selecteert her sociale medium waarmee je het bericht wilt inplannen en typt het bericht in. Afbeeldingen zijn via het paperclipje toe te voegen en ook links naar websites. Je kan daarna de datum en tijd bepalen. Ook het land waarin je het bericht wilt verspreiden kan je toevoegen, dus ben je alleen voor Nederlandse volgers, dan kan je Nederland aanklikken. Wil je juist ook dat Vlaamingen je Tweets kunnen zien, of andere Europeanen dan kan je die landen ook aanklikken. hootsuite klik op de afbeelding om hem te vergroten.

Luisteren op Hootsuite

Luisteren naar sociale media is nog nooit zo gemakkelijk geweest als bij Hootsuite. Struin jij ook vaak de dtv(durf te vragen) af van Twitter? Op zoek naar mensen die je kan helpen? Dan is luisteren via Hootsuite een goed idee. Via Kolommen kan je kolommen maken met dtvs. Je kan verschillende tabbladen maken met verschillende thema’s. Ik heb een tab met “Luisteren” waarna de kolommen gemaakt zijn met Twitter en dtv en Facebook en dtv. Deze kan je nog verder specificeren dan alleen dtv, zoals “dtv auto” waarbij alle vragen over auto’s met #dtv in beeld komen. Niet alleen termen zijn te  vinden. Als je bij de kolommen je Twitter account selecteert kan je ook je nieuwe volgers zien en vermeldingen aanklikken. Zo zie je direct wat je nieuwste volgers het laatst hebben getweet en wie jou een bericht heeft gestuurd.

Statistieken op Hootsuite

Onder analyse kan je met Hootsuite de statistieken van jouw sociale media bekijken. Afhankelijk van welke versie je van Hootsuite hebt, gratis, pro of enterprise heb je meer statistische gegevens om mee te werken. Deze gegevens krijgt Hootsuite via de sociale profielen binnen. Zo kan je zien hoeveel volgers je hebt op Twitter en hoeveel likes of commentaren je hebt gehad op Facebook.

Daarnaast heeft Hootsuite haar eigen URL (webadres) verkorter, Ow.ly. Via Ow.ly houdt Hootsuite in de gaten hoe vaak er op een verkorte URL wordt geklikt die jij hebt gemaakt en verstuurd. Je ziet daardoor direct de effectiviteit van berichten met een verkorte URL erin. Let wel op, mensen zijn minder geneigd om op verkorte URLs te klikken, omdat ze niet kunnen zien op welke website ze uitkomen. Houdt dus ook je andere statistieken in de gaten om te zien of dit nadelige effecten heeft op het bezoek naar jouw website.

Nadelen Hootsuite

  • Als je gebruik maakt van Hootsuite en daardoor de normale pagina’s van Twitter, Facebook, Pinterest, Flickr, LinkedIn niet meer ziet kan je het gevoel met dat sociale medium kwijtraken.
  • Je kan berichten inplannen voor meerdere sociale media. Echter een bericht op Twitter is helemaal niet aantrekkelijk op Facebook of LinkedIn. De effecten van het bericht zullen dus verschillend zijn.

Extra informatie over Hootsuite

Bij de gratis versie kan je tot en met drie profielen beheren vanuit Hootsuite. Dus heb je een bedrijf dat vooral met Facebook, Twitter en nog een sociaal medium bezig is, dan kan je makkelijk gebruik maken van de gratis versie van Hootsuite. Echter als je statistische gegeven belangrijk vindt om je berichten op aan te passen, dan heb je er niet zo veel aan. Je kan bij de gratis versie maar van twee sociale media statistische gegevens krijgen en die zijn niet erg uitgebreid. Heb je meerdere profielen die je moet beheren, dan is de betaalde versie ook een optie vanaf 7,19 euro per maand en dan heb je ook meer statistische gegevens tot je beschikking.

Met Hootsuite kan je nog veel meer doen, maar dan wordt dit een erg erg lang artikel. Probeer het uit en kom er zelf achter! Of stuur mij een bericht met vraag voor meer informatie over Hootsuite.

Wil jij ook gebruik maken van sociale media voor je bedrijf, maar weet je niet hoe? Neem dan contact met me op voor social media advies of een social media abonnement.