(Voor het laatst bijgewerkt op 9-3-2020) Soms merk je dat je toch veel tijd kwijt bent aan de dagelijkse invulling van social media en dat je dit lastig optimaal kunt benutten. Gelukkig hebben aanbieders van social media vaak ook zelf tools om berichten te kunnen plannen zodat je niet altijd ‘live’ aanwezig hoeft te zijn op social media, zoals Tweetdeck van Twitter. Maar helaas hebben Linkedin en Pinterest dit niet, of ik heb het in ieder geval nog niet ontdekt. Met Buffer kun je berichten inplannen op meerdere social media. In dit artikel ga ik in op de voordelen van de gratis versie van Buffer.

Buffer: social networking sites

Als je alleen bezig bent met social media voor je eigen bedrijf biedt Buffer de mogelijkheid op op Twitter, Linkedin, Pinterest, Instagram en Facebook berichten in te plannen. Nu kun je op Tweetdeck en je bedrijfspagina van Facebook ook berichten voor de toekomst inplannen, maar voor Linkedin en Pinterest is dit echt een uitkomst.

Je kunt je Linkedin bedrijfspagina koppelen aan Buffer en een Linkedin profiel. 

Daarnaast kun je Pinterest een week gratis gebruiken, maar als je nu al weet dat je alleen de gratis versie wilt moet je jezelf daar gewoon niet mee verleiden. Als Pinterest wel belangrijk is voor je bedrijf, je verkoopt bijvoorbeeld kleding, dan is dit een optie die je zeker kunt testen.

Sinds kort (13-7-2016) kun je ook afbeeldingen voor Instagram inplannen, en inmiddels gaat dat ook helemaal automatisch. Dus je hebt je smartphone niet meer nodig.

Buffer: Inplannen van berichten

Je kunt de berichten eenvoudig inplannen en het heeft ook een ontzettende tijdswinst. Als je bijvoorbeeld een blogbericht deelt vertel je er iets over en plakt vervolgens de link in het tekstvlak. Als je dan even wacht verschijnen de afbeeldingen van die pagina in beeld en kun je er een selecteren om met het bericht te tonen.

Ideaal voor Twitter want bij Tweetdeck moet je de afbeelding nog handmatig invoeren.

Daarbij heeft Buffer ook als voordeel dat je meerdere afbeeldingen bij je Twitterbericht kunt plaatsen, dat kan op Tweetdeck niet. Alleen al doordat dit automatisch gaat heb je een enorme tijdswinst.

Wat ook leuk is, is dat je een soort Bufferknop in je internetbrowser kunt installeren. Als je dan een leuk artikel vindt op het internet dat je wilt delen klik je op die knop en plan je het bericht zo in.

Daarnaast wordt er ook tijdwinst behaald door de standaard verzendtijden. Vooraf kun je aangeven hoeveel berichten je per social medium wilt zenden per dag en op welke dagen. De tijdstippen waarop een bericht geplaatst wordt is daarmee helemaal geautomatiseerd en je hoeft dit dus niet per bericht aan te geven.

Buffer: Optimalisatie publicatietijden

Wat ook ideaal is als je niet weet wanneer je mensen online zijn is de optie om je publicatietijden aan te passen. Buffer check wanneer je volgers online zijn en het meeste interactie hebben en bepaalt dan op welk tijdstip je het bericht of je berichten het beste kunt plaatsen. De standaardtijden worden dan automatisch aangepast, maar dan moet je dit wel even doen. Ik check bijvoorbeeld elke week welke tijden optimaal zijn omdat dit op bijvoorbeeld Twitter regelmatig verandert.

Buffer: Analytics

Bij de gratis versie heb je nog niet alles, maar kun je wel zien hoe goed je berichten het op social media gedaan hebben. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe vaak erop geklikt is en hoeveel mensen je bericht potentieel heeft kunnen bereiken. Als een bericht het heel goed heeft gedaan kun je hem met een “re-buffer”-en.

Buffer: De nadelen

Helaas is Buffer niet perfect. Bijvoorbeeld bij Linkedin kun je geen berichten plaatsen in de Linkedin groepen.

Een ander nadeel van een sociale tool zoals Buffer is dat als je niet meer naar de social media gaat je het gevoel met het medium kwijt kunt raken. Nieuwe functies, zoals de vervanging van de sterretjes naar de hartjes op Twitter of de manier waarop berichten leuk gevonden kunnen worden op Facebook krijg je niet direct mee.

Dit is ook de reden waarom ik Buffer niet gebruik voor Facebook en eigenlijk alleen voor Twitter en LinkedIn

Lijkt Buffer je ook een leuke sociale tool om te gebruiken of gebruik je het al en heb je tips die niet gegeven zijn in dit artikel? Laat het weten in een reactie. 

Pin ook deze handige infographic van Pixelray om de belangrijkste punten te onthouden (deze is wel iets verouderd).Buffer sociale tool (1)