Hoe goed is jouw LinkedIn profiel om er klanten mee te krijgen? Dat is waar de Social Selling Index van LinkedIn je mee helpt. Het is een gratis onderdeel van de LinkedIn Sales Navigator, wat weer een betaalde dienst is. Met de Social Selling Index krijg je een score over hoe aantrekkelijk jouw profiel is voor potentiële klanten. Dit wordt bekeken ten opzichte van andere mensen in jouw vakgebied en ten opzichte van de connecties die je hebt.

Klik hier om te zien wat jouw score is op de Social Selling Index van LinkedIn.

Waarop is je score gebaseerd

Je score is gebaseerd op 4 zaken namelijk.

Of je een soort persoonlijk merk opbouwt en artikelen deelt die andere mensen interessant vinden. Dit kunnen bijvoorbeeld je eigen blogs zijn, maar ook blogs of artikelen uit je vakgebied die andere mensen interessant vinden.

Het vinden van de juiste mensen. Het kan dus handig zijn om de zoekfunctie van LinkedIn te gebruiken en een connectie aan te gaan met nieuwe mensen.

Of je lid bent van groepen uit je vakgebied en daar informatie deelt zonder er een sale uit te willen halen.

Het connecten met andere mensen. Dit gaat niet alleen over het uitbreiden van je connecties. Het gaat ook over het noemen van mensen in een reactie en of mensen jou noemen in hun berichten of jou wijzen op een bericht door je naam te noemen in de reacties (1).

Hoe verbeter je jouw score op LinkedIns social selling index?

Met al deze kennis over waar de SSI op is gebaseerd zou je zeggen dat het lid worden van groepen en daar berichten op plaatsen die niet als doel hebben om iets te verkopen een stap is om je index te verbeteren.

Daarnaast kan je kijken bij berichten of er connecties van je zijn die deze berichten interessant kunnen vinden. Zo ja, dan noem je ze (tag je ze)  in een reactie op een bericht.

Ook kan je kijken of een artikel schrijven op LinkedIn helpt om je social selling index te verbeteren.

De praktijk

Start:

Score 47 van 100. Behoor tot de beste 20% in branche, 35% in netwerk.

Stappen die gezet zijn:

  • Blogs delen in groepen (Nieuwe actie)
  • Connecties genoemd die content leuk kunnen vinden (Nieuwe actie)
  • Chatberichten gestuurd naar connecties (Nieuwe actie)
  • Artikel op LinkedIn geschreven (geknipt en geplakt van deze site, blog dat al bestond, nieuwe actie)
  • 5 keer per week een bericht delen (dat deed ik al)

Na 4 dagen? Nog niets

Na 1 week, behoor ik tot de beste 19% in mijn branche en beste 33% in mijn netwerk. Een stijging van 1 en 2 procent. De score is verder nog wel hetzelfde gebleven.

SSI LinkedIn verbeteringen

Wil jij jouw social selling index van LinkedIn verbeteren, maar weet je niet waar je moet beginnen of hoe je voldoende berichten per week plaatst of een blog schrijft?

Doe dan eens mee met 52 Weken LinkedIn Inspiratie. Super handig om alle geheimen van LinkedIn geleidelijk te leren kennen en om van jouw zakelijke connecties klanten te maken.

Of plan een gratis Uitvogelsessie bij me in. 

Bronnen:

  1. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/341330/iiro_koskenniemi_How%20to%20implement%20effective%20social%20selling%20on%20LinkedIn.pdf?sequence=2&isAllowed=y (pag. 21)