Social media voor SEO is een middel om hoog in Google staan. Dat is een doelstelling voor veel bedrijven. Een hoge ranking is de manier om je online zichtbaarheid te verbeteren. De meeste mensen zijn er wel van op de hoogte dat je dit kan verbeteren met een content-strategie, oftewel bloggen. Door veel informatie en links in een website te plaatsen kan je ranking al iets omhoog gaan. Google heeft al een tijdje extra regels die bepalend zijn voor je ranking en er lijkt een verband te zijn met goed gebruikmaken van social media.

In dit artikel beschrijf ik hoe je social media kan bijdragen aan een hogere plaats in de zoekresultaten.

Hoe moet je van Google de social media dan gebruiken?

Het gaat Google niet om het aantal volgers dat je hebt op Twitter, Facebook, LinkedIn en Instagram. Google is een dienst voor mensen die opzoek zijn naar iets. Dat moet gevonden worden, daarom zoeken ze naar een website die goed aansluit bij de zoekopdracht. Hoe nuttiger de informatie, hoe beter. Daarom is niet het aantal volgers dat je hebt van belang, maar hoeveel mensen er via social media op je website komen. Als je nog niet veel bezoekers hebt via de zoekmachine, zijn de andere bezoekers aan je website een indicatie voor Google over de waarde van je content.

Bezoekers naar je website leiden via social media

Als je net een nieuw blog hebt geschreven voor je content marketing wil je dat dit blog als waardevol voor de bezoeker wordt gezien. Dus je deelt hem gelijk op alle social media. Vervolgens krijg je wellicht via die social media bezoekers op je website.

Dit kan Google zien en zelfs jij kunt dit zien in het analytics programma van Google. 

Voor je Googleranking is er meer van belang dan alleen het feit dat mensen op je website komen. De tijd die je bezoekers vervolgens besteden aan het bericht is ook van belang. Hoe langer mensen blijven lezen, hoe waardevoller Google jouw blogbericht inschat en hoe hoger je blog daardoor in Google komt te staan.

Viral gaan op social media

Als je bericht echt heel goed gedeeld wordt, dan heb je geluk. Er komen dan namelijk nog meer mensen via social media op je website. Dit is weer een indicatie voor Google dat jouw website blijkbaar relevante informatie heeft voor mensen die op een zoektocht zijn.

Laat Google zien dat je social media gebruikt

Daarnaast moet je je website zo inrichten dat Google ziet dat jij gebruik maakt van social media. Via Google Analytics kun je bijvoorbeeld zien hoeveel websitebezoekers via de sociale media komen.

social media SEO

Welke social media zijn geschikt voor mij?

Afhankelijk van wat voor bedrijf je hebt kan je je richten op alternatieve social media zoals Pinterest, Instagram,  Youtube en andere social media. Voor bijna elk bedrijf geldt dat je Facebook en LinkedIn kan gebruiken.

Alleen door social media hoger in Google

Alleen social media gebruiken om hoger in Google te komen is niet een heel goed idee. Het effect dat je content heeft op social media heeft invloed op je vindbaarheid en natuurlijk zijn je profielen te vinden in de zoekresultaten. Het is dus met name een indirecte invloed en slechts één van de vele stappen die je moet zetten om hoog in Google te komen.

Er zijn allerlei andere stappen die je nog meer kunt toepassen om een hogere plaats in Google te krijgen. Bloggen is hiervoor het belangrijkst en daarnaast zijn er nog meer stappen die je kunt ondernemen die wat meer van technische aard zijn met programmeercodes.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met het gebruik van social media voor je bedrijf. Welke social media wil je gaan gebruiken voor je SEO?

Ben jij nog helemaal niet bezig geweest met je SEO, dan kan ik je helpen met webteksten voor een blog of andere pagina’s op je website.

Of je kunt leren zakelijk bloggen waarin ook seo aan bod komt.