Als lokaal bedrijf kan je het gevoel hebben dat social media te groot is voor jou. Het is lastig om je te beperken tot je regio en daar jouw klanten uit te halen. Dat kan je denken, maar dat klopt niet. Google, Pinterest, Facebook, Twitter en LinkedIn geven je de mogelijkheden om ook lokaal veel te halen uit social media. Daarbij is het bij een lokaal bedrijf nog makkelijker om fans aan je te binden via social media, want mensen kennen je echt, face-to-face. Alleen nu blijven ze beter op de hoogte van de ontwikkelingen binnen jouw bedrijf. Ook met een lokaal bedrijf is een social media strategie van belang. De social media strategie van een lokaal bedrijf moet in ieder geval van de volgende sociale media gebruik maken. 

Facebook Plaats of lokaal bedrijf

Door op Facebook een pagina voor een lokaal bedrijf aan te maken krijg je alle voordelen van een bedrijfspagina. Daarbij wordt het lokale karakter van je bedrijf duidelijk gemaakt. Je kan direct je vrienden uit de omgeving uitnodigen om je pagina leuk te vinden. Plaats elke dag 1 bericht voor de grootste impact. Niet iedere fan ziet het bericht vanwege het algoritme dat Facebook gebruikt. Dus schrik niet als je minder mensen bereikt dan het aantal fans dat je hebt.

Pinterest plaats pins

Pinterest is een sociaal medium waarmee je jouw zichtbaarheid letterlijk vergroot. Plaatjes vormen de basis voor wat men op de borden deelt. Dit is erg geschikt voor kleding, voeding, meubilair, eigenlijk alles wat je mooi in beeld kan brengen. Door gebruik te maken van een Pinterest plaats pins kan je duidelijk maken waar jouw bedrijf zich bevindt. Het lokale karakter wordt dan ook direct duidelijk. Dit kan mensen uit je regio trekken, maar ook van ver daarbuiten.

Twitter lokaal inzetten

Twitter heeft geen duidelijke lokale tools zoals Facebook en Pinterest. Echter je kan dit zeker lokaal inzetten. Zet in ieder geval de plaats waar jouw bedrijf zich bevindt in jouw of je bedrijfstwitter profiel. Volg mensen, verenigingen en ondernemers uit jouw omgeving zodat ze weten dat jij er bent. Zoek ook op #jouwplaats (hier dus de naam van jouw plaats invullen) om te zien of je mensen kan helpen. Gebruik ook de Twitteranalytics om te zien waar jouw volgers vandaan komen. Op die manier controleer je of jouw Twitterstrategie werkt en deze eventueel aanpassen.

Googleplus: Lokale pagina

Met Googleplus maak je een lokale bedrijfspagina aan. Door middel van een sms of brief wordt gecontroleerd of je adres klopt. Op die manier verifieert Google je locatie en wordt je lokale vindbaarheid vergroot. SEO technisch best handig. De berichten die je hierop plaatst lijken erg op de Facebookberichten, maar je kan veel meer met Googleplus dan alleen berichten delen. Je kan ook live chatten en een online cursus geven waarbij je live vertelt wat je wilt vertellen.

Social media strategie: Kernwaarden

Nu je de verschillende social media pagina’s hebt aangemaakt moet je ze strategisch inzetten. Een strategische inzet betekent dat je je richt op de lange termijn. Social media is geen korte termijn tool en moet daarom ook niet lukraak worden ingezet. Zorg ervoor dat al je berichten iets met jouw kernwaarden te maken hebben. Op die manier kun je jouw online en offline imago beïnvloeden.

Social media hulp

Heb je geen tijd om je bezig te houden met social media, maar wil je wel de voordelen van social media hebben? Dan kan je jouw social media uitbesteden aan mij met een social media abonnement. Wil je juist dat iemand jouw social media strategie voor je uitdenkt en je daarover adviseert? Dan kan ik je social media advies geven. Daarvoor ga ik eerst een klein social media onderzoek uitvoeren voor jouw bedrijf. Als je wilt kan je ook een workshop social media krijgen bij het social media advies. Zodat je de aanbevelingen zonder problemen kan toepassen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren