Het monitoren van je social media en andere social media is om meerdere redenen handig. Aan de ene kant kunt je controleren of je social media strategie effect heeft en aan de andere kan kan je zien of mensen het over je hebben en wat mensen dan zeggen. Het is een goede manier om het imago van je bedrijf in de gaten te houden. Na het lezen van dit blog weet je wat handig is voor het monitoren van social media en hoe je dit kunt doen.

Je eigen social media monitoren

In eerste instantie is het handig om je eigen social media te monitoren. Dit betekent dat je in de gaten houdt hoe groot je bereik is en wat voor reacties je krijgt. Wanneer je dit doet kan je namelijk direct nagaan welke berichten het “goed” doen en welke minder.

Daarbij ben je er dan ook sneller bij als je een negatieve reactie krijgt op een bericht. Dan kan je 2 dingen doen. Of je gaat het gesprek aan met de persoon of je verbergt de negatieve reactie. Wanneer je de negatieve reactie verbergt heeft de persoon die reageert dat niet in de gaten, voor zijn/haar gevoel blijft de reactie staan.

Bij de meeste social media kan je meldingen aanzetten zodat je het snel in de gaten hebt. Merk je dat je niet zo heel veel reacties krijgt? Dan kan je ook een paar keer per dag even je social media checken.

Statistieken controleren

Een andere manier om je social media te monitoren is door je statistieken in de gaten te houden. De meeste social media kanalen bieden je ten minste bij elk bericht inzicht in hoeveel mensen dat bericht bereikt heeft. Je kan dan ook zien welke berichten zorgen voor meer volgers, waardoor je de kwaliteit van je volgende berichten kan verbeteren.

Maar kanalen zoals Facebook, LinkedIn, Instagram, Pinterest en YouTube bieden bij bedrijfspagina’s meer inzichten dan dat. Bijvoorbeeld hoeveel fans je hebt en of fans en niet-fans je berichten zien. Vooral bij Facebook is deze functie eenvoudig te gebruiken en kun je zien in hoeverre een bericht van je mensen heeft bereikt die je bedrijfspagina nog niet leuk vinden. Heel handig als je graag mensen bereikt die je nog niet volgen.

Social media monitoren voor je imago

Binnen je pagina en reacties is het allemaal vrij eenvoudig, maar het is ook belangrijk om daarbuiten social media in de gaten te houden. Dit helpt je om te weten hoe mensen over je bedrijf schrijven en of dit positief of negatief is(1). Dat zegt namelijk iets over het imago dat je bedrijf heeft.

Je kunt bijvoorbeeld je eigen naam of de naam van je bedrijf opzoeken op verschillende social media om te zien wat ze te zeggen hebben. Op Tweetdeck kan je zelfs een kolom maken die specifiek mentions over jou of jouw bedrijf in de gaten houdt. Dan kan je snel reageren als je merkt dat het toch de verkeerde kant op gaat en je kan mensen bedanken of hun berichten delen wanneer ze juist iets positiefs zeggen.

Naast je bedrijf of jezelf in de gaten houden kan je ook wat mensen zeggen over je vakgebied in de gaten houden. Dit kan je inspiratie geven over toekomstige berichten die je op social media zet. Je komt er immers achter wat mensen over je vakgebied denken. Dat kan je in je berichten bevestigen of rechtzetten wanneer dit niet juist is. Daarnaast kom je erachter tegen welke problemen mensen aanlopen en daar kan je dan ook oplossingen voor bieden.

Je hebt ook speciale websites waar je een zoekterm op kunt invullen en die geven dan aan wat erover gedeeld wordt op social media. Dit kan je aan de ene kant inspiratie geven voor je eigen berichten en aan de andere kant kan je zien of een bericht over of van jou opeens helemaal viral gaat.

Ook kun je zelf een nog iets actievere rol nemen dan alleen het monitoren van berichten. Zo kan je ook actief vragen op social media waar mensen mee zitten of andere vragen. Op LinkedIn is het gebruikmaken van polls bijvoorbeeld heel populair en in de verhalen van Instagram en Facebook is dit een populaire mogelijkheid.

Wil jij meer weten over jouw imago en wat jij kunt doen om dat online te verbeteren? Neem vrijblijvend contact met me op.

Bronnen:

  1. https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/40329