Social media en AI: Hoe AI je productiviteit verbetert - CommunicatieVogel.com

De populariteit van Chat GPT is niet te onderschatten. Het is een ideaal middel om inspiratie te krijgen voor bijvoorbeeld je emailmarketing, blogs (waar ik eerder ook over heb geschreven) en zelfs je social media berichten. Hoe zit dit nu en hoe kan social media en AI een handige combinatie zijn voor jouw bedrijf? In dit blog ga ik er dieper op in.

Ideeën voor social media berichten

Net als bij het bloggen is AI te gebruiken voor ideeën die je moet bedenken voor social media berichten. Vooral als jij iemand bent die zomaar een half uur bezig is met het bedenken van een bericht kan dit echt een uitkomst zijn om tijd te besparen en om efficiënter te werken.

Je kan bijvoorbeeld om een lijst met berichtideeën vragen. Als je bijvoorbeeld meedoet met 52 Weken Facebook Inspiratie, 52 Weken Instagram Inspiratie en/of 52 Weken LinkedIn Inspiratie kan je het schema van die week gebruiken als een soort prompt (opdracht) voor de AI zodat deze je meehelpt om goede berichten te bedenken om die week op de social media te plaatsen.

Teksten voor social media berichten

AI-tools zoals content generators en chatbots (Chat GPT) kunnen  helpen bij het creëren van ideeën voor berichten en het schrijven van de tekst. Deze tools zijn namelijk getraind om taalpatronen te herkennen en te begrijpen wat voor soort content aantrekkelijk is voor het publiek. Hierdoor kunnen ze suggesties geven voor teksten die de aandacht van de lezer trekken en hun interesse wekken.

Zelf heb ik dit ook getest, maar ik moet zeggen dat die berichten het niet al te goed deden wat betreft betrokkenheid en bereik. Dit kan liggen aan de prompt (opdracht) die ik de AI gaf, maar het kan er ook aan liggen dat de schrijfstijl van de AI niet helemaal in lijn was met mijn eigen schrijfstijl en dat werkt verwarrend.

Het is daarom handig om de tekst die een AI voor je genereert te dubbelchecken op “passend” taalgebruik. Dit is belangrijk omdat als mensen denken dat een AI een tekst geschreven heeft dit mensen van je kan laten afschrikken. Dit bleek in ieder geval uit onderzoek waarbij mensen konden zien dat Airbnb beschrijvingen door AI waren geschreven. Mensen vonden die gastheren minder betrouwbaar (1) en betrouwbaarheid is toch best belangrijk voor het krijgen van klanten.

Het is dus belangrijk om een AI tekst te herschrijven naar je eigen stijl zodat je niet per ongeluk mensen afschrikt.

AI tekst herschrijven naar jouw stijl

In ChatGPT kan je ook gebruikmaken van formats die je helpen een goede prompt (opdracht) te schrijven voor de AI. Dit kan wel alleen in andere talen dan Nederlands. Het is dus wel handig als je Engels of Duits kunt. Dan krijg je ook een Engels of Duits antwoord van de chat als idee voor bijvoorbeeld een tekst bij een Instagrambericht. Gelukkig kan je vervolgens aangeven dat die “bovenstaande” tekst vertaald moet worden naar het Nederlands en dan heb je alsnog een mooie basis voor een Nederlandstalig idee.

Alleen als dat niet helemaal jouw stijl is, kan je met die basis aan de slag om het bericht alsnog te verbeteren naar je eigen stijl, zodat dit meer aansluit op je huidige uitstraling. Zelf vindt ik de berichten die ChatGPT genereert een beetje te enthousiast, maar dat ligt dus aan mijn prompt.

Voorbeeld idee bericht ChatGPT over bloggen:

social media bericht AI

Vertaling naar eigen stijl:

“Ben jij klaar om je creativiteit te ontketenen? Dan is bloggen een goed idee! Deel je gedachten en ideeën met de wereld. uit jezelf en verbind jezelf met gelijkstemde mensen. Het maakt niet uit of dit een blog is voor je bedrijf of dat je hobbymatig wilt bloggen. Bloggen is altijd een goed idee en het enige dat je nodig hebt is een laptop. Begin met schrijven!

Heb je meer hulp nodig? Doe mee aan de Onvergetelijk Hoog Bloggen Sessies.

#schrijvenisblijven #bloggen #zakelijkbloggen”

Nu hoef ik er alleen nog wat emoji’s bij te zetten.

Andere manieren waarop AI kan helpen

Daarnaast kan AI wellicht ook goed helpen met het vergaren van kennis over je doelgroep en het geven van inzicht in wat je doelgroep belangrijk vindt (2), daar kan je dan ook weer social media berichten over maken. Er zijn bijvoorbeeld manieren voor AI om die te koppelen met de chat van je Messenger voor je Facebookbedrijfspagina en Instagram chat. Al die informatie onthoudt de AI en daar kan jij de AI dan weer over bevragen.

Wil jij meer aan social media doen en daar AI voor gebruiken? Schrijf je dan in voor een van mijn 52 Weken programma’s, in elk van deze programma’s wordt vroeg uitgelegd hoe jij AI kunt gebruiken om efficiënter berichten te bedenken voor je social media.

Klik door naar:

Of plan vrijblijvend een Uitvogelsessie in om te zien op welke manieren ik je nog meer kan helpen met je social media.

Bronnen:

  1. https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/3290605.3300469
  2. https://www.salesforce.com/ap/resources/guides/role-of-ai-in-marketing/