“Dat hangt af van het resultaat dat je boekt”, een opmerking die ik vorige maand kreeg bij een verkenningsgesprek voor een langdurige zzp klus. De klus hield in: Het invullen van de social media en dan met name het zenden van berichten. Dan krijg ik toch wel de vraag, wat vind jij resultaat met social media? Waar neem je genoegen mee? Je kan zoveel meer dan zenden met social media.

Fases van social media

Als je als bedrijf social media gaat gebruiken zijn er verschillende fases waar je doorheen gaat. Het bereiken van een nieuwe fase kan gezien worden als resultaat. Deze fases zijn:resultaat met social media

  • Luisteren
  • Spreken
  • Stimuleren
  • Ondersteunen (mond tot mond reclame via social media)
  • Omarmen (fans betrekken bij beleid)

Bereik

In eerste plaat luister je naar de social media om te zien hoe ze werken. Als je dat een beetje door hebt ga je spreken. Je zendt dan boodschappen via Twitter, Facebook, Pinterest of een ander sociaal medium. De meeste social networking sites hebben inmiddels een programma waarmee je jouw bereik kan meten. Als je met zo’n programma ziet dat het bereik van berichten groeit, kan je dat zien als het boeken van resultaat.

Een stijgend bereik kan je al zien vanaf twee weken. Je kan dan ook zien of jouw aanpassingen in de berichtgeving effectief zijn om het bereik te vergroten. Vind jij een groeiend bereik al resultaat met social media?

Stimuleren

Social media zijn echter niet voor niets sociale media. Een sociaal iemand gaat gesprekken aan en dat kan je ook doen op sociale media. Dus als mensen iets leuk vinden op Facebook, iets hearten op Pinterest of Instagram kan dat ook al gelden als het behalen van resultaat.

Reacties zijn natuurlijk nog beter, dan kan je echt het gesprek aangaan. Een positieve reactie kan je bedanken of nog preciezer vragen wat er zo goed was aan je dienst en bij een klacht kan je ook doorvragen om zo je beleid aan te passen. Het verbeteren of weten hoe goed je dienst in elkaar zit kan ook gezien worden als resultaat.

Het beste aan stimuleren is als mensen klikken op links naar je website. Social media kan traffic naar je website stimuleren!

Met social media kan je op verschillende manieren je omzet verhogen. Door de interactie aan te gaan en een band op te bouwen met je community komen klanten vaker terug.Door de interactie aan te gaan stimuleer je mensen ook om over je te praten op social media, dit geldt als mond tot mond reclame. Ook door reminders kan je de frequentie van aankopen verhogen.  Is een verhoogde omzet het behalen van resultaat?

Ondersteunen

Mensen praten over je? Hebben vaak vragen en willen dingen weten? Dan kan je ze ondersteunen met social media. Verschillende bedrijven hebben een speciale klantenservice op Twitter en/of Facebook. Daarnaast worden er, voor bijvoorbeeld gamers, wiki pagina’s aangemaakt. Daarin ondersteunen de gebruikers elkaar. Ook communities zijn plekken waar gebruikers elkaar ondersteunen. Wiki’s en community’s kan je gebruiken voor je interne communicatie. Is dit niveau van gebruik van social media het resultaat dat jij wilt?

Inbreng van fans in beleid

Als je social media niet meer kan wegdenken bij oplossingen voor problemen binnen je bedrijf heb je social media omarmt. Je gaat op zoek bij fans voor een oplossing. Doordat je jouw fans betrekt bij het bedrijf voelen ze zich nog meer verbonden met het bedrijf en blijven ze komen. Doordat je fans betrokken zijn bij het bedrijf past de dienstverlening ook echt bij je doelgroep en gaat het finetunen van je communicatie veel sneller. Je zal zien dat als je dit doet je bedrijf zich veel sneller ontwikkeld dan hiervoor. Is dit het hoogste doel van social media?

Hoe hoog leg jij de lat van resultaat met social media? Laat het me weten in een reactie.