(Laatst bijgewerkt 31-1-2022) Onderzoekjes doen is iets wat ik helemaal super vind. Daarom ben ik ook blij met de mogelijkheid van een poll maken op Facebook. Je kunt op Facebook met je bedrijfspagina en in groepen een poll maken. Ideaal om er snel achter te komen wat mensen denken over bepaalde zaken. Je kunt polls bijvoorbeeld inzetten om te zien of mensen tevreden zijn over je dienstverlening of om te zien welke nieuwe producten of diensten interesse voor is. Super handig!

Ik heb een poll ook eens gebruikt om delen van salespages te ab-testen op wat voor mensen het meest betrouwbaar overkwam. Een hele waardevolle poll en dat allemaal op Facebook. Je kunt ook op andere sociale media polls plaatsen.

In dit blog leg ik je uit hoe een poll maken op Facebook werkt en daarna ga ik verder met een poll maken op Instagram en LinkedIn.

Poll maken op Facebook

Een poll maken op Facebook met je verhalen op Facebook en in groepen. In dit blog ga ik even dieper in op het plaatsen van polls op je bedrijfspagina en in groepen (en daarna polls op Instagram en LinkedIn).

Poll maken op Facebookpagina

Het is niet meer mogelijk om gewoon op je Facebookpagina een poll te plaatsen. In plaats daarvan kan je wel een poll-achtig bericht maken wat mensen helpt om op je berichten te reageren. Zoals een bericht met afbeelding. Dit is niet ideaal, maar op dit moment zijn dat de mogelijkheden.

poll op Facebook met afbeelding

Daarnaast kan je met de verhalen functie op Facebook ook een poll maken. Je selecteert een foto, greenscreen, selfie of boomerang verhaal om de poll-optie te kunnen gebruiken. Nadat je een foto of boomerang hebt gemaakt verschijnt de optie onder in beeld. Dan vul je de vraag en 2 antwoordopties in en kan je het verhaal plaatsen. Het is niet mogelijk om een poll te plaatsen in een tekst-verhaal.

Let wel op dat je de vraag niet te hoog in beeld zet, want dan kan de gebruikersnaam van je overlappen, zoals in dit voorbeeld. De plaatsing van je poll is dus ook belangrijk in je Facebook verhaal. Met je vingers kan je de pol visueel groter en kleiner maken en over het scherm verplaatsen totdat je tevreden bent.

Poll op Facebook verhaal

Poll maken in Facebook groepen

Ook in groepen op Facebook kun je een poll plaatsen. In tegenstelling tot polls op je bedrijfspagina kun je in groepen meer dan 2 antwoordopties geven. Je kunt zelfs instellen of mensen antwoordopties mogen toevoegen of niet. Dit kan handig zijn als mensen gewoon totaal anders denken dan je dacht, maar dit kan je onderzoekje ook lastiger maken. Denk hier dus goed over na voordat je een poll op je Facebookgroep zet.

Poll maken op Facebook groepen

Poll op Instagram

Ook op Instagram is het mogelijk om polls te plaatsen, maar alleen in de verhalen optie van Instagram. Je kunt een poll plaatsen met 2 opties en je kunt die opties invullen wat betreft de tekst en vraag die je stelt.

Voorbeeld van een poll in een Instagram verhaal:

Poll op Instagram

Daarnaast kun je gebruikmaken van de quizzoptie, maar dan moet je wel even aangeven dat er geen foute antwoorden zijn. Dit komt omdat je “officieel” moet aangeven wat het “goede” antwoord is. Als mensen hun keuze maken geeft Instagram aan of het antwoord goed of fout is, dat kan verwarring brengen. Vandaar dat je even moet aangeven dat er geen foute antwoorden zijn.

 Poll op Instagram met quizz

Poll op LinkedIn

Ook op LinkedIn is het mogelijk om een poll te plaatsen. Op LinkedIn noemen ze het alleen een opiniepeiling. Je kunt die plaatsen op je persoonlijke pagina, in groepen en op je bedrijfspagina op LinkedIn.

Je kunt maximaal 4 antwoordopties geven en de peiling 1 dag, 3 dagen, 1 week of 2 weken laten plaatsvinden voor je een definitieve uitslag krijgt. Je ziet als plaatser ook wie welke antwoorden gegeven heeft. Heel interessant om te zien wie je verder zou kunnen helpen met jouw expertise.

poll op LinkedIn

Een poll maken op Facebook is dus zeker mogelijk en op Instagram en LinkedIn kan het ook. Super leuk om eens onderzoek te doen. Daarbij kun je dezelfde poll op deze social media kanalen plaatsen en daarmee onderzoeken of er nog verschillen zijn in die “opinies” van mensen per social media kanaal.

Wil je meer weten over wat jij met je social media zichtbaarheid kunt doen en welke onderzoeksmogelijkheden er zijn op je social media? Plan een gratis uitvogelsessie bij me in

Of doe mee met 52 Weken Facebook Inspiratie