Sinds het nieuwe onderzoek van NewCom Research is duidelijk geworden dat Pinterest en Instagram hier zijn om te blijven. Deze twee social media worden vaak door elkaar gehaald. Dat is erg begrijpelijk, aangezien ze beide visueel ingesteld zijn. Toch zijn ze ook erg verschillend. Daarom Pinterest vs. Instagram met een infographic!

Pinterest

Pinterest heeft in Nederland 1,6 miljoen gebruikers, daarvan gebruiken 266.000 mensen het dagelijks. Dat is twee keer zoveel dan vorig jaar. Misschien is dit aantal nog niet zo groot voor je, maar Pinterest is marketingtechnisch super handig. Als je kijkt naar de manier waarop mensen keuzes maken zitten Pinterest gebruikers al ver in de sales trechter. Pinterest wordt namelijk vooral gebruikt om inspiratie op te doen. Het lijkt erg op het verlanglijstje dat je vroeger maakte voor Sinterklaas. Je omcirkelde gewoon alle leuke dingen in de speelgoedfolder.

Nu Pin je alle leuke dingen op Pinterest. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Pinners het meeste geld online gebruiken. Dus heb je een klik op je site via Pinterest, dan kan deze persoon wel eens een groot bedrag uitgeven aan jouw producten. De kans is ook groter dat ze dit doen dan via alle andere social media.

Je kan jouw bedrijfspagina gewoon beheren vanaf je PC. Geen rare apps om alles eenvoudiger te maken. Alleen de pin-it knop is erg handig.

Voor Pinterest zijn er bepaalde tijden waarop je Pins het beste in beeld komen bij je fans. Dit is namelijk tussen 2 en 4 uur ’s middags en ’s avonds na 8 uur tot 1 uur ’s nachts. Je kan zoveel Pins plaatsen als je wilt.

Bij Pinterest hoef je geen hashtags te gebruiken om gevonden te worden. De tekst bij de afbeelding wordt gebruikt in de interne zoekmachine van Pinterest als mensen op zoek zijn naar producten voor een bepaald thema.

Bedrijven waarvoor Pinterest geschikt is zijn vooral bedrijven die iets tastbaars verkopen of een visuele dienst hebben, zoals architecten. De producten en resultaten van je dienst kan je op een goede manier laten zien.

Instagram

Instagram heeft meer dan 700.000 dagelijkse gebruikers. Dit is veel meer dan Pinterest. Je zou dus kunnen denken dat dit veel belangrijker is om te gebruiken dan Pinterest. Dat is gedeeltelijk ook waar. Alleen de manier waarop je Instagram gebruikt is heel anders. Dit komt doordat de functionaliteit van dit sociale medium heel anders is. Ten eerste kun je niet goed linken naar websites in de berichten die je plaatst. Alleen in je profiel kan je een link naar je website plaatsen.

Instagram is misschien niet net zo handig als Pinterest voor traffic naar je website en verkoop, maar dat betekent niet dat je het niet moet gebruiken. In tegendeel. Instagram is een goed merk voor branding, merkherkenning, en leuke acties. Heb jij een nieuw product, maak je veel mee? Dan is Instagram een medium om te gebruiken. Je kan leuke acties bedenken waarbij mensen afbeeldingen specifieke hashtags moeten geven zoals #IWONTGIVEUP, een actie van de zanger Jason Mraz. In dit geval een actie met je eigen dienst. Het doel is dat mensen daardoor een link met je bedrijf voelen.

In tegenstelling tot Pinterest kan je de hele dag door berichten plaatsten op Instagram. Net als bij Pinterest is er geen maximum aan het aantal berichten.

Pinterest is erg goed voor je branding. Dit is erg geschikt voor zzp-ers die zichzelf branden en uiteraard net als bij Pinterest bedrijven die iets tastbaars verkopen, of een visuele dienst hebben, zoals een hoveniersbedrijf.

De wedstrijd Instagram vs Pinterest in het kort

pinterestinstagram (1)

Heb jij hulp nodig voor een goede Pinterest en Instagram strategie? Dan kan ik je helpen met social media advies of een workshop. Heb je geen tijd om zelf je social media bij te houden? Dan kun je het ook bij me uitbesteden met een persoonlijk social media abonnement. Bel of mail me voor meer informatie.

Bewaren

Bewaren