Om nieuwe contacten op te doen kan je gebruik maken van een persbericht. Als het persbericht aandacht krijg ben jij gelijk in beeld bij het publiek van de krant, tijdschrift, radio of televisie. Een persbericht stuur je namelijk naar de krant, een televisiezender, en/of radiozender. In principe kan iedereen in aanmerking komen om geplaatst te worden op de media. In dit artikel kijken we naar een persbericht voor een krant of tijdschrift. Vooral bij de krant komt het vaak voor dat persberichten overgenomen worden als artikel. Let wel op, je bent erg afhankelijk van de journalist voor deze PR.
Voor het persbericht
Voor het persbericht moet je jezelf een aantal vragen stellen:
- Wat is mijn boodschap?
- Waarom moet dit verteld worden?
- Bij welk publiek moet dit verteld worden?
Als je weet wat je wilt vertellen en waarom. Bijvoorbeeld de lancering van een nieuw product en dat moet bekend worden omdat iedereen er wat aan heeft. De What’s In It For Me (WIIFM) Factor.
Dan moet je kijken naar de WIIFM factor van de krant. Als je bepaald hebt wat je doelgroep is moet je contact zoeken met het medium dat die doelgroep bedient. Daarom moet je soms ook meerdere persberichten over hetzelfde onderwerp schrijven, omdat niet alle kranten dezelfde invalshoek hebben.
Het persbericht
Als je het persbericht gaat schrijven moet je opletten op de onderwerp regel van de e-mail. Waarmee pak je de aandacht.
Onderwerp regel: Persbericht: Pakkende titel.
Dan ga je verder met het persbericht. De eerste zin moet motiveren om verder te lezen. Tricks hiervoor zijn opsommingen, een sfeerbeeld of een krachtig statement.
Schrijf de tekst in een actieve vorm. Zoals : “Onze innovatie zorgt voor een betere wereld” in plaats van “Door onze innovatie zal de wereld beter worden.”. De werkwoorden zijn actief in de tegenwoordige tijd.
De tekst moet oprolbaar zijn. Ga van het belangrijkste wat je wilt melden, naar het onbelangrijkste. Dit komt omdat journalisten soms je bericht wel willen plaatsen, maar ze niet genoeg ruimte hebben. Door de tekst oprolbaar te maken kunnen ze makkelijker knippen en zorg jij ervoor dat je belangrijkste boodschap toch nog in de krant komt. Win win voor jou en de journalist.
Geef onder het persbericht aan met wie ze contact kunnen opnemen voor meer informatie. Soms wil de journalist de verdieping met je in. Dan kan je geïnterviewd worden over je nieuws, zoals bij een jubileum of innovatie of zelfs een faillissement.
Stuur een foto mee
Door een foto mee te sturen trekt deze meer aandacht. Het bericht met foto zal ook meer aandacht trekken als hij in de krant of het tijdschrift geplaatst wordt. Door de foto persoonlijk te maken, door jezelf erop te zetten of andere mensen van je bedrijf, spreekt deze meer aan. Een paar tips om de foto aantrekkelijk te maken.
- Ooghoogte van de personen op 1/3 van de bovenkant.
- Zorg voor diepte. Dus geen muur direct achter je, maar bijvoorbeeld je bedrijventerrein of je kantoor.
- Als de persoon op de foto niet recht in de camera kijkt, zorg ervoor dat de persoon de foto in kijkt en de ogen niet direct naar de rand gericht zijn.
- Laat het product of iets wat in het persbericht genoemd wordt zien.
Klik op de afbeelding om hem in het groot te zien.
Succes met deze tips en het schrijven van een persbericht. Wil je dat ik het nog even voor je controleer op spelling en oprolbaarheid, neem dan contact met me op. Vind je het lastig om zelf een persbericht te schrijven? Dan kan ik dat van je overnemen. We voeren eerst een gratis verkenningsgesprek waarbij ik je vraag wat je wilt vertellen en aan wie. Daarna schrijf ik een persbericht of meerdere persberichten voor je.
Trackbacks/Pingbacks