De beste marketing is gecombineerde marketing. Dus als het kan, waarom zou je niet online en offline marketing met elkaar combineren? In dit blog ga ik dieper in op hoe jij offline acties kunt houden die je of helpen met promotie, of die je kunt combineren met online promotie en om leads klanten te maken.

Offline marketing: Lokale doelgroep bereiken

Veel bedrijven werken lokaal en dat betekent dat je gebruik kunt maken van lokale promotie. De meeste steden of zelfs wijken hebben bijvoorbeeld een eigen buurt-krant. Daar kan je een advertentie inzetten, of je kunt contact met ze opnemen voor het geven van een interview. Vooral als jouw kennis inspeelt op zaken die op dat moment leven in het nieuws of in jouw regio.

Daarnaast hebben de meeste steden en dorpen ook lokale dorpsfeesten. Die kan je ook sponseren zodat je zichtbaar bent bij de bezoekers van dat feest. Als er dan ook nog een VIP avond is voor alle sponsors kan je ook nog eens even netwerken. Dat kan weer handig zijn als jij een B2B bedrijf hebt.

Wat ook wel interessant is voor mensen die iets produceren, zoals boeren of als jij je eigen kleding maakt, is dat mensen meer willen betalen voor iets dat in hun eigen omgeving gemaakt is. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat mensen meer willen betalen voor bessen uit hun omgeving, dan als ze goedkoper ergens anders vandaan komen (1). Dus laten zien in een winkel dat iets van een lokale ondernemer is kan heel lucratief zijn.

Evenement combineren met online marketing

Je kunt ook zelf een eigen gratis evenement organiseren waarbij uiteindelijk het doel is dat je iets verkoopt. Dat kan je wel weer combineren met online marketing. Het voordeel van een persoonlijk evenement is dat je persoonlijk contact hebt en dat mensen direct voelen of je wel of niet bij hun past (en jij voelt het ook direct bij hen). Ook zijn mensen dan meer geïnvesteerd in het evenement, want ze zijn immers al naar je evenement toegekomen.

Dit kan ervoor zorgen dat je juist tijdens dat evenement ervoor kunt zorgen dat mensen diensten of producten bij je aanschaffen.

Onderzoek laat ook zien dat consumenten die het liefst fysiek hun aankopen doen dit doen omdat ze dan betere service krijgen en minder risico lopen op een miskoop. Als consumenten zich juist bezighouden met promoties en prijzen kiezen ze vaak toch voor een online aankoop (2). Daarom kan deze strategie vooral handig zijn als jij een ingewikkelde dienst verkoopt, of juist iets duurs verkoopt waardoor het vertrouwen in je bedrijf hoog moet zijn.

Waar is je doelgroep?

Je doelgroep kan zich ook op specifieke plaatsen bevinden. Biedt je bijvoorbeeld iets aan wat met zorg te maken heeft? Dan kan je wellicht je folder of brochure in de wachtkamer van de huisarts, psychologenpraktijk of iets dergelijks leggen.

Wellicht kan je zelfs op sportscholen posters en folders ophangen of neerleggen omdat je mensen bijvoorbeeld helpt met revalidatie van een blessure of met afslanken. Dat gaat immers beter met hulp dan als mensen hier zelfstandig mee aan de slag moeten.

Ik ken jouw doelgroep natuurlijk niet, maar jij weet wel wie je doelgroep is en wellicht heb je nu al ideeën van locaties voor posters of plaatsen waar jij je brochure kunt neerleggen.

Offline marketing naar online leiden

Als je dan een folder, brochure of poster laat maken om die op strategische plaatsen te laten zien, dan is het wel fijn als je de offline doelgroep naar je online marketing kunt leiden. Het is dus belangrijk dat je jouw website duidelijk laat zien. Een QR code van de landingspagina of gewoon je homepagina op de poster zetten maakt het voor mensen makkelijker om met hun smartphone snel naar je website te gaan.

Zelfs in de winkel kan het gebruikmaken van een QR code handig zijn om mensen over de streep te trekken om iets aan te schaffen (3).

Daarnaast is het ook belangrijk om te laten zien waar jij op social media te vinden bent. Deel dus de icoontjes van social media met jouw tag (zoals @communicatievogel) erbij zodat mensen je snel kunnen vinden. Zelfs van de URLS naar je social media profielen kan je nog een QR code maken zodat mensen daar ook eenvoudig heen kunnen, maar dat is bij social media minder belangrijk dan bij je website.

Laat vooral de social media zien die voor jouw content marketing het belangrijkste is.

Heb jij hulp nodig met de zichtbaarheid van jouw bedrijf? Plan gratis een uitvogelsessie in. 

Bronnen:

  1. https://ageconsearch.umn.edu/record/21336/
  2. https://cmr-journal.org/article/view/18462
  3. https://link.springer.com/article/10.1057/dddmp.2013.53