Een nieuwsbrief is een effectief middel om mensen naar je website te trekken. Echter moet een nieuwsbrief wel eerst gelezen worden voordat de ontvangers ervan ook daadwerkelijk je website (opnieuw) bezoeken.

Waarom zou je een nieuwsbrief uitgeven? Hoe schrijf je er een waar de lezers niet na alinea afhaken? Hoe zorg je ervoor dat je mail niet al bij voorbaat naar de prullenbak verdwijnt?

Je moet er natuurlijk ook voor zorgen dat bezoekers van jouw website zich ook willen abonneren op je nieuwsbrief.

Naast het feit dus dat lezers zich door jouw nieuwsbrief naar je website laten voeren kan een nieuwsbrief er ook voor zorgen dat loyaliteit van de ontvanger richting jou toeneemt.

Een nieuwsbrief geeft je ook een directe lijn van communicatie met je lezers zodat jij ze kan informeren over wie jij bent, wat je doet en aanbiedt.

Hoe krijg je aanmeldingen?

Bezoekers van jouw website zijn waarschijnlijk geïnteresseerd in wat jij aanbiedt. Anders zijn ze in eerste instantie niet op jouw site te vinden.

Maak de aanmelding voor je nieuwsbrief aantrekkelijk en gemakkelijk.

De bezoeker van je website zal eerder geneigd zijn zich te abonneren op je nieuwsbrief als ze weten waar de nieuwsbrief over gaat, wat ze kunnen verwachten en wat het hun oplevert.

Noem de nieuwsbrief ook geen nieuwsbrief, maar bijvoorbeeld “maandelijks gratis tips”.

Door bepaalde voordelen aan te bieden zal een bezoeker ook eerder overgaan tot aanmelding voor je nieuwsbrief. Je kunt bijvoorbeeld een gratis goodie aanbieden, zoals een e-book. 

Een succesvolle nieuwsbrief

Een nieuwsbrief die succesvol is, is er eentje die gelezen wordt en die de lezer actie laat ondernemen.

Zorg ervoor dat je van tevoren weet wat je wilt vertellen in je nieuwsbrief en wie je lezer is. Zet de lijnen duidelijk uit, dit kan jou bij het schrijven helpen om niet af te dwalen in teveel verschillende richtingen.

Het is ook van belang dat je schrijft op een manier die voor al je lezers begrijpelijk is. Alsof men voor het eerst (en soms is dat ook zo) met jou en je diensten of producten kennismaakt.

onderwerp

Als je dan eenmaal de inhoud hebt samengesteld is het van belang een pakkende onderwerpregel te bedenken die je lezers overhaalt om de nieuwsbrief te openen.

Een goede onderwerpregel zet de toon van je nieuwsbrief, zegt wat over de inhoud en belooft een beloning voor het lezen van de nieuwsbrief. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • XX aantal redenen waarom ….niet lukt en de ultieme oplossing.
  • Mis niet je laatste kans om….
  • Dit is de beste strategie voor…

De opmaak

De ‘look’ van je nieuwsbrief is ook van belang. Zorg voor een overzichtelijke uitstraling. Houd je alinea’s kort, gebruik niet teveel kleuren of foto’s.

Houd in gedachten dat 65 procent van alle mails op een smartphone, dus een klein scherm, worden gelezen. Lange alinea’s, te veel kleuren en andere aandachtstrekkers zijn dan al snel overweldigend waardoor de lezer eerder je nieuwsbrief zal deleten.

De inleiding

Het moet voor de lezer duidelijk zijn wat ze terugkrijgen voor het lezen van jouw nieuwsbrief. De titel van je nieuwsbrief, als deze eenmaal is geopend, is ook van belang. Ook hier geef je in een zin aan wat men kan verwachten in de nieuwsbrief.

In je nieuwsbrief geef je een update over ontwikkelingen binnen jouw bedrijf en wat daar uiteindelijk voor je lezer uit voort kan vloeien.

Op die manier creëer je een verwachting bij de lezer. Als ze lang genoeg blijven lezen komt er een beloning. Een nieuwsbrief is tenslotte geen spam die je elke dag ontvangt.

Wees persoonlijk, jouw lezer leest als individu niet als groep. Spreek je lezer aan met je en jij. Zo creëer je een band met je lezer.

Bied je lezer tips en goede ideeën aan waar ze wat aan hebben. Je kunt bijvoorbeeld verwijzen naar een blog op je website. Een nieuwsbrief moet waardevol zijn voor de ontvanger.

Het gaat erom je lezer geboeid te houden zodat ze niet wegklikken maar aankomen bij het gedeelte waar ze actie moeten gaan ondernemen.

Actie ondernemen

Het uiteindelijke doel van je nieuwsbrief is natuurlijk het werven van klanten en bezoekers. Overspoel je lezer echter niet met reclame maar probeer ze actie te laten ondernemen met zinnen als:

  • Begin vandaag nog met…
  • Download nu…
  • Schrijf je gratis in op de website en ontvang…
  • Lees meer op de website over…

Probeer je lezer op die manier naar je website te sturen zodat je ze daar uitgebreid je producten danwel diensten kunt aanbieden.

Kies een manier om je lezer actie te laten ondernemen. Teveel pushen naar je website kan je nieuwsbrief op spam laten lijken en dat is het laatste wat je wilt.

Je nieuwsbrief is eigenlijk een micro versie van je website. Het moet duidelijk zijn wie jij bent en wat jij je potentiële klant te bieden hebt.

Maak het gemakkelijk voor de nieuwsbrief lezer om jou te bereiken.

De afsluiter

Aan het einde van je nieuwsbrief vat je nog een keer kort samen waarom de lezer jouw website moet bezoeken.

Vermeld ook je contactinformatie, zoals je mail en natuurlijk sociale media die je gebruikt. Wil de lezer jou kunnen bereiken dan is die stap klein omdat ze alle informatie meteen bij de hand hebben.

Vergeet ook niet om een manier aan te bieden waarmee mensen zich kunnen afmelden voor jouw nieuwsbrief. Uiteindelijk wil iedereen graag de optie hebben om zich uit te schrijven.

Bedenk ook dat mensen die zich afmelden voor je nieuwsbrief zich altijd opnieuw kunnen aanmelden maar als je eenmaal in de ”ongewenste mail” beland omdat je geen afmeldknop hebt, kom je daar waarschijnlijk nooit meer uit.

Je eigen stijl

Wanneer je net begint met het schrijven van een nieuwsbrief kan het soms lastig zijn om pakkende titels en effectieve actie oproepen te schrijven.

Blijf oefenen en ontdek wat het beste bij jouw publiek past. Kopieer niet klakkeloos een nieuwsbrief van iemand anders maar ontwikkel je eigen stijl.

Zorg dat jouw nieuwsbrief toegespitst is op de ontvanger. Maak de inhoud interessant, informatief en overzichtelijk. Verstrek alle informatie die mensen nodig hebben om jou en je website te bereiken.

Begin vandaag nog met het schrijven van een nieuwsbrief en laat je verrassen door de resultaten. 

Heb je hulp nodig met het opzetten van je nieuwsbrief? Plan vrijblijvend een Uitvogelsessie.