Na nieuwe cijfers is het tijd voor een nieuwe social media strategie. Deze week zijn de nieuwe cijfers van het social media gebruik in Nederland bekend gemaakt door NewCom Research. Met deze nieuwe cijfers krijg je nieuwe inzichten. Over het aantal mensen dat nog een profiel heeft op de verschillende social networking sites en hoeveel mensen dát profiel ook dagelijks gebruiken. Dit heeft allerlei implicaties over de social media die je gebruikt, hoe je deze gebruikt en of je wat moet veranderen. Om dit te bepalen heb je wel de cijfers nodig. 

De belangrijkste bevindingen voor social media strategie

Bij deze bevindingen heb ik vooral gelet op het aantal dagelijkse gebruikers. Dit heeft te maken met het belang om dagelijks aanwezig te zijn op social media voor je merkherkenning. Als men niet dagelijks aanwezig is kun je er niet altijd een goede strategie voor bedenken.

Stijgende cijfers

  • Facebook
  • Googleplus
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Instagram

Net als vorig jaar blijft Facebook ook dit jaar populair, met maarliefst 6,6 miljoen dagelijkse gebruikers.

Googleplus is nu groter dan LinkedIn, en heeft 1,3 miljoen dagelijkse gebruikers. Schrijf LinkedIn echter nog niet af, want dit gebruik groeit ook. Echter het heeft “maar”400.000 dagelijkse gebruikers.

Pinterest is 2 keer zo groot geworden als vorig jaar, met nu meer dan 200.000 gebruikers. Omdat Pinterest ideaal is voor verkeer naar je website en betere verkoopcijfers heeft dan Facebook is dit een medium dat je marketing technisch niet mag overslaan.

Instagram had vorig jaar rond de 500.000 dagelijkse gebruikers. Dat is nu meer dan 700.000 als je een sociaal medium belangrijk vindt bij rond de miljoen gebruikers meot je Instagram nu echt gaan gebruiken voor je merkherkenning.

Dalende cijfers

  • Twitter
  • Jongeren en Facebook
  • Foursquare

Het aantal twitteraars dat dagelijks twittert is gedaald van 1,5 naar 1 miljoen. Echter deze cijfers zijn door Twitter zelf tegen gesproken. Je hoeft twitter niet gelijk af te schrijven, want een miljoen mensen die het dagelijks gebruiken zijn nog steeds erg veel mensen.

Het Facebookgebruik is dit jaar wel voor het eerst gedaald onder jongeren, maar alle andere leeftijdsgroepen hebben juist een stijging in het gebruik. Het is ook het medium met maarliefst 6,6 miljoen dagelijkse gebruikers. Deze overslaan omdat je doelgroep jongeren zijn is onzin. Ook familie die cadeau’s zoeken voor hun pubers zijn op Facebook te vinden.

Een ander sociaal medium dat een sterke mindering in het aantal gebruikers heeft is Foursquare. Dat heeft een daling doorgemaakt van maarliefst 60%. Ik was er toch al niet gek op…

Nieuwe social media strategie na deze cijfers.

Vorig jaar adviseerde ik mijn mensen nog om vooral Twitter, Pinterest, Facebook en LinkedIn te gebruiken. Inmiddels is Googleplus groter dan LinkedIn en is Instagram Pinterest voorbij gestreeft. Instagram was al groter, maar doordat je niet zo makkelijk kan linken naar website’s vond ik hem niet handig om mensen naar je website te lokken. Echter er zijn nu zoveel mensen op Instagram dat dit toch erg leuk is voor je branding. Je imago en positionering.

Doelgroep afhankelijke strategie

Zoals te zien zijn jongeren weg getrokken naar andere sociale media dan Facebook. Deze stijging is vooral te zien bij Instagram. Waar jongeren tot 19 jaar de grootste stijging hebben. Ook de groep tot 29 jaar is op Instagram gestegen. Deze groep is ook bij Pinterest erbij gekomen.

Dus heb je vooral jongere mensen als doelgroep dan is het gebruik van Instagram en Pinterest nu echt iets dat je moet oppakken.

De zakelijke markt heeft nu niet alleen LinkedIn, maar is daarnaast ook te bereiken het Googleplus die door veel professionals gebruikt wordt. Aangezien het dagelijkse gebruik hiervan hoog is is dit ook een sociaal medium dat je niet meer kan negeren. Dus heb jij B2B diensten, dan is Googleplus een medium dat je ook moet gebruiken.

Social media plan voor 2015

Nu weet je welke sociale media je moet gebruiken dit jaar. Een klassiek rijtje is niet meer voor iedereen hetzelfde. Vind jij het nog lastig te bepalen welke social media je moet gebruiken en wat voor berichten je hierop moet zetten? Dan kan ik je helpen met social media advies of een social media abonnement.