Naam Facebookpagina wijzigen: Verstandig en hoe? - CommunicatieVogel.com

Henk-Jan is niet de enige in 2015 met dit probleem. Sterker nog, in 2015 is dit een veelvoorkomend probleem onder eigenaren van een Facebook bedrijvenpagina. Je hebt een naam voor jouw onderneming bedacht, je registreert een bedrijvenpagina op Facebook en je gaat fanatiek en enthousiast aan de slag. Binnen korte tijd heb je een mooie schare fans om je heen verzameld. Natuurlijk groeit en ontwikkelt jouw bedrijf zich verder. Er kan een moment komen waarop een naamsverandering nodig is. Misschien heb je jouw diensten uitgebreid, dekt de naam de lading niet meer of heb je besloten een locatie aan de naam toe te voegen voor de vindbaarheid. Het kan allemaal! Alleen de naam op Facebook aanpassen… Dat is niet zo gemakkelijk!

De naam van je Facebookpagina veranderen is een probleem waar veel ondernemers tegenaan lopen. Het is in 2017 echter vrij eenvoudig om de naam van je Facebookpagina te veranderen, voordat je dit doet moet je jezelf wel een paar vragen stellen:

  1. Op welke manier heeft de naamsverandering invloed op mijn herkenning?
  2. Hoe informeer ik mijn volgers over de naamsverandering?
  3. Heeft de naamsverandering invloed op mijn vindbaarheid?

De invloed op jouw herkenning

Afhankelijk van hoe lang jouw Facebookpagina bestaat is het soms wel of niet verstandig om je Facebooknaam te veranderen. Als je al langere tijd bestaat en een Facebookpagina hebt, kunnen je fans in verwarring raken.

“he volg ik die pagina?” en zij dan klikken op ontvolgen.

Dit is uiteraard een effect dat je niet wilt bereiken door het veranderen van je naam van je Facebookpagina. Als je de naam van je pagina verandert, en de verandering beperkt zich tot een hoofdletter of het toevoegen van de locatie dan hoef je je niet direct zorgen te maken.

Verander jij jouw naam van Kinderdagverblijf Beregoed naar bijvoorbeeld Kinderdagverblijf Bambi (om wat voor een reden dan ook) dan weet niemand meer wie je bent.

Denk goed na over ingrijpende veranderingen en of deze verandering wel nodig is.

Facebook bedrijvennaam veranderd en nu?

Is het eindelijk gelukt om je naam aan te passen? Dan moet iedereen wel op de hoogte zijn! Als je kiest voor een ingrijpende verandering, een naam die helemaal niet meer op de oorspronkelijke naam lijkt, moet je bereid zijn een goede campagne op te zetten.

De Facebook bedrijvenpagina veranderen is maar één kleine stap in een groot proces. Denk ook bij een naamsverandering aan de Kamer van Koophandel, andere social media kanalen (tip: check van te voren de beschikbaarheid), jouw website url (ook hier is de beschikbaarheid van de domeinnaam checken heel verstandig), misschien zelfs een nieuw logo, nieuwe visitekaartjes, een mailing naar al jouw klanten en vaste relaties…

De naam moet aangepast worden op de facturen, algemene voorwaarden etc. etc. etc. Een behoorlijk proces dus!

Heeft de naamsverandering invloed op mijn vindbaarheid?

Ja. Je bent ooit met 0 fans begonnen. Gelukkig hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen, maar de vindbaarheid op bijvoorbeeld Google moet je wel opnieuw opbouwen. Meer bezoekers en meer ‘likes’ bereik je met SEO (search engine optimalisation). Gebruik de juiste zoekwoorden in de pagina informatie, denk ook aan de velden verslag en info. Het verslag is een lange beschrijving van je pagina en info is een kortere beschrijving die ook op je directe bedrijfspagina wordt weergegeven.

Geef jouw pagina een persoonlijke URL. Vroeger kon dit pas vanaf 25 likes, wachten is nu niet langer nodig.

Een voorbeeld van een persoonlijke URL: www.facebook.com/communicatievogel in plaats van Facebook.com/195623. Onder pagina informatie kun je de URL aanpassen. Dit kan maar één keer!

Meer pagina likes helpt ook voor de vindbaarheid in Google. Iedere like is immers een link naar jouw Facebookpagina. Bovendien zal Google jouw pagina als autoriteit herkennen bij een groot aantal likes. Dat werkt altijd in jouw voordeel als het gaat om de vindbaarheid in deze zoekmachine.

Zo verander je jouw Facebooknaam

Heb je de keuze gemaakt om de naam van jouw bedrijvenpagina te veranderen? Je naam veranderen met meer dan 200 fans kan je in 2015 wel vergeten. Of je moet er voor kiezen om handmatig fans te verwijderen (te beginnen bij vrienden en familie). Een tijdrovend klusje. Bij meer dan 200 fans krijg je bij het veranderen van je Facebooknaam de melding: deze optie is op dit moment niet beschikbaar op de locatie waar jij bent.

Oftewel; in Nederland is deze optie niet beschikbaar, maar in Amerika kun je wel moeiteloos de naam van je bedrijfspagina veranderen (ook daar zijn weer oplossingen voor te vinden).

Tegenwoordig gaat het gelukkig makkelijker. De volgende uitleg komt van Facebook zelf: Je moet een beheerder zijn om een wijziging van de naam van je pagina aan te vragen. Een wijziging van de naam van je pagina aanvragen doe je als volgt:

1. Klik op Info aan de linkerkant van je pagina.
2. Klik op Bewerken naast de naam van je pagina
3. Voer een nieuwe paginanaam in en klik op Doorgaan
4. Controleer je verzoek en klik op Wijziging aanvragen

1 + 2:

Facebook naam wijzigen

3:

Facebook naam wijzigen 2

Het beoordelingsproces van Facebook kan maximaal drie dagen in beslag nemen. Het kan zijn dat er dan om aanvullende informatie wordt gevraagd. Als de naamswijziging wordt goedgekeurd, kun je de publicatie van de pagina de komende zeven dagen niet ongedaan maken.

Ook kun je de naam de komende 7 dagen niet opnieuw wijzigen. In die periode van 7 dagen krijgen al jouw fans een bericht om te laten weten dat de naam is bijgewerkt. Wanneer het beoordelingsproces is voltooid krijg je een melding. Je kunt de status altijd controleren in je Paginasupport-inbox.

Zie je de optie voor het bewerken van je paginanaam niet? Dan…

  • Heb je geen paginarol waarmee je de naam van je pagina kunt wijzigen.
  • heb jij, of een andere beheerder, onlangs de naam van je al pagina gewijzigd.

Je paginanaam moet duidelijk weerspiegelen waar de pagina over gaat. Facebook beoordeelt naamwijzigingen om de identiteit te beschermen van de bedrijven, merken en organisaties die Facebook-pagina vertegenwoordigen.

Wil je meer weten over Facebook? Doe dan mee met 52 weken Facebook Inspiratie. 

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

Facebookpagina naam wijzigen