(Laatste update van dit blog 26-10-2022)

Henk-Jan is niet de enige in 2015 met dit probleem. Sterker nog, in 2015 is dit een veelvoorkomend probleem onder eigenaren van een Facebook bedrijvenpagina. Je hebt een naam voor jouw onderneming bedacht, je registreert een bedrijvenpagina op Facebook en je gaat fanatiek en enthousiast aan de slag. Binnen korte tijd heb je een mooie schare fans om je heen verzameld. Natuurlijk groeit en ontwikkelt jouw bedrijf zich verder. Er kan een moment komen waarop een naamsverandering nodig is. Misschien heb je jouw diensten uitgebreid, dekt de naam de lading niet meer of heb je besloten een locatie aan de naam toe te voegen voor de vindbaarheid. Het kan allemaal! Alleen de naam op Facebook aanpassen… Dat is niet zo gemakkelijk!

De naam van je Facebookpagina veranderen is een probleem waar veel ondernemers tegenaan lopen. Het is in 2017 echter vrij eenvoudig om de naam van je Facebookpagina te veranderen, voordat je dit doet moet je jezelf wel een paar vragen stellen:

  1. Op welke manier heeft de naamsverandering invloed op mijn herkenning?
  2. Hoe informeer ik mijn volgers over de naamsverandering?
  3. Heeft de naamsverandering invloed op mijn vindbaarheid?

De invloed op jouw herkenning

Afhankelijk van hoe lang jouw Facebookpagina bestaat is het soms wel of niet verstandig om je Facebooknaam te veranderen. Als je al langere tijd bestaat en een Facebookpagina hebt, kunnen je fans in verwarring raken.

“he volg ik die pagina?” en zij dan klikken op ontvolgen.

Dit is uiteraard een effect dat je niet wilt bereiken door het veranderen van je naam van je Facebookpagina. Als je de naam van je pagina verandert, en de verandering beperkt zich tot een hoofdletter of het toevoegen van de locatie dan hoef je je niet direct zorgen te maken.

Verander jij jouw naam van Kinderdagverblijf Beregoed naar bijvoorbeeld Kinderdagverblijf Bambi (om wat voor een reden dan ook) dan weet niemand meer wie je bent.

Denk goed na over ingrijpende veranderingen en of deze verandering wel nodig is.

Facebook bedrijvennaam veranderd en nu?

Is het eindelijk gelukt om je naam aan te passen? Dan moet iedereen wel op de hoogte zijn! Als je kiest voor een ingrijpende verandering, een naam die helemaal niet meer op de oorspronkelijke naam lijkt, moet je bereid zijn een goede campagne op te zetten.

De Facebook bedrijvenpagina veranderen is maar één kleine stap in een groot proces. Denk ook bij een naamsverandering aan de Kamer van Koophandel, andere social media kanalen (tip: check van te voren de beschikbaarheid), jouw website url (ook hier is de beschikbaarheid van de domeinnaam checken heel verstandig), misschien zelfs een nieuw logo, nieuwe visitekaartjes, een mailing naar al jouw klanten en vaste relaties…

De naam moet aangepast worden op de facturen, algemene voorwaarden etc. etc. etc. Een behoorlijk proces dus!

Heeft de naamsverandering invloed op mijn vindbaarheid?

Ja. Je bent ooit met 0 fans begonnen. Gelukkig hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen, maar de vindbaarheid op bijvoorbeeld Google moet je wel opnieuw opbouwen. Meer bezoekers en meer ‘likes’ bereik je met SEO (search engine optimalisation). Gebruik de juiste zoekwoorden in de pagina informatie, denk ook aan de velden verslag en info. Het verslag is een lange beschrijving van je pagina en info is een kortere beschrijving die ook op je directe bedrijfspagina wordt weergegeven.

Geef jouw pagina een persoonlijke URL. Vroeger kon dit pas vanaf 25 likes, wachten is nu niet langer nodig.

Een voorbeeld van een persoonlijke URL: www.facebook.com/communicatievogel in plaats van Facebook.com/195623. Onder pagina informatie kun je de URL aanpassen. Dit kan maar één keer!

Meer pagina likes helpt ook voor de vindbaarheid in Google. Iedere like is immers een link naar jouw Facebookpagina. Bovendien zal Google jouw pagina als autoriteit herkennen bij een groot aantal likes. Dat werkt altijd in jouw voordeel als het gaat om de vindbaarheid in deze zoekmachine.

Zo verander je jouw Facebooknaam

Er zijn allerlei zaken waarmee je rekening moet houden voor je Facebook naam, zo moet die grammaticaal kloppen en mag je bijvoorbeeld geen slogans gebruiken. Klik hier om naar de regels voor pagina namen van Facebook te gaan. 

Het kan ook handig zijn om van te voren een bericht op je Facebookpagina te zetten waarin je aankondigt dat je de pagina naam gaat veranderen. Dit om te voorkomen dat je verzoek wordt afgewezen. Een persbericht over de verandering van je bedrijfsnaam hebben is ook handig en soms kan Facebook zelfs vragen of je de naamsverandering ook bij de KvK hebt doorgegeven.

Weet je zeker dat jouw nieuwe naam voldoet aan de regels van Facebook? Dan kan je de volgende stappen zetten om je pagina naam te veranderen. Deze stappen gelden voor de nieuwe ervaring.

Zorg er dus voor dat je als je pagina bent ingelogd op Facebook. Hiervoor kan je klikken op je profiel rechts in beeld en dan klik je op alle profielen bekijken en selecteer je de Facebookpagina waarvan je de naam wilt veranderen.

Van Facebookprofiel naar Facebookpagina gaan

Vervolgens klik je op de profielfoto van je Facebookpagina rechts boven in beeld en dan klik je op instellingen en privacy.

Facebookpagina naam veranderen

Dan klik je op instellingen.

Facebookpagina naam wijzigen

Dan klik je op bewerken.

Facebookpagina naam bewerken

Dan vul je jouw nieuwe pagina naam in.

Nieuwe Facebookpagina naam aangeven

Dan moet je nog even je wachtwoord waarmee je inlogt op Facebook invullen. Dit is dus een klusje dat je niet kunt uitbesteden.

Facebookpagina naam veranderen.

Het beoordelingsproces van Facebook kan maximaal drie dagen in beslag nemen. Het kan zijn dat er dan om aanvullende informatie wordt gevraagd, zoals een persbericht of naamswijziging in de KvK of een Facebookbericht waarin je de naamswijziging aankondigt. Als de naamswijziging wordt goedgekeurd, kun je de publicatie van de pagina de komende zeven dagen niet ongedaan maken.

Ook kun je de naam de komende 7 dagen niet opnieuw wijzigen. In die periode van 7 dagen krijgen al jouw fans een bericht om te laten weten dat de naam is bijgewerkt. Wanneer het beoordelingsproces is voltooid krijg je een melding. Je kunt de status altijd controleren in je Paginasupport-inbox.

Als je wijziging voor de paginanaam is goedgekeurd krijg je hierover een mailtje van Facebook. Die kreeg ik vrijwel direct, maar ik verbeterde alleen maar een grammaticale fout die ik er ooit in had gezet omdat ik CommunciatieVogel mooier vond dan Communicatievogel. Maar volgens de nieuwe regels van Facebook moet de naam grammaticaal goed zijn, dus vandaar 😉

Zie je de optie voor het bewerken van je paginanaam niet? Dan…

  • Heb je geen paginarol waarmee je de naam van je pagina kunt wijzigen.
  • Heb jij, of een andere beheerder, onlangs de naam van je al pagina gewijzigd.

Je paginanaam moet duidelijk weerspiegelen waar de pagina over gaat. Facebook beoordeelt naamwijzigingen om de identiteit te beschermen van de bedrijven, merken en organisaties die Facebook-pagina vertegenwoordigen.

Wil je meer weten over Facebook? Doe dan mee met 52 weken Facebook Inspiratie. 

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

Facebookpagina naam wijzigen