Facebook is een sociaal medium. Bij interactie hoort ook het luisteren, dan kan je tenslotte pas reageren. Door te luisteren kan je er achter komen wat je imago is en welke zwakke of sterke punten je product of dienst heeft. Doordat je luistert kan je met mensen in gesprek gaan. Hierdoor voelen fans zich betrokken en kan je loyaliteit opbouwen. Een klant die blijft is waardevol en iets om in te investeren. Als je dat niet doet, kan een ander het doen. Daarnaast kan je na een tijd ook echt goede feedback krijgen voor productverbetering. Daarom tips om te luisteren naar Facebook. 

Zoeken om te luisteren naar Facebook

Op Facebook heb je een zoekfunctie, net als bij Twitter. Als je daar “#onderwerp” in typt kan je zien wat mensen met een openbaar profiel hebben gezegd over dat onderwerp. Neem bijvoorbeeld het onderwerp jurk. Je ziet veel vintage langskomen of mensen die een jurk zoeken voor een speciale gelegenheid. Dus heb jij een kledingwinkel of ben je een ontwerper dan liggen hier zeker kansen om in gesprek te gaan. Voor elke webwinkel kan ik aanraden om de producten op deze manier op Facebook af te gaan.

Je kan bij veel onderwerpen ook zien hoe andere bedrijven de Facebook hashtag inzetten. Zonder hashtag/hekje zoekt Facebook naar pagina’s. Het hekje is dus echt nodig om te luisteren naar Facebook.

Luister naar je eigen Facebook

Als je een Facebookbedrijfspagina hebt is het je misschien opgevallen dat daar sinds kort een sterren review bij zit. Daaronder kunnen mensen opmerkingen plaatsen. Houd deze in de gaten om te zien of mensen tevreden of juist ontevreden zijn.

Ook reageren mensen soms op de berichten die je plaatst. Moedig ze vooral aan om dit vaker te doen of nog meer te vertellen. Bedankt ze in ieder geval en vraag wat je verder nog voor ze kan doen. Kijk of je ze kan betrekken bij je productontwikkeling of dienst. Dit hoeft niet allemaal super formeel. Het blijft social media.

Als ze een negatieve reactie geven, maar één die weinig informatief is, vraag dan door naar wat er mis ging. Op die manier kan je jouw product of dienst verbeteren. Geef het dan ook aan bij de volger als het probleem is opgelost. Dit laat zien dat je aan je problemen wilt werken en dat je niet zomaar beloftes doet. Goed voor je betrouwbaarheid en imago.

Luister naar je concurrent op Facebook

Ga af en toe naar de pagina’s van je concurrent om te kijken wat voor soort berichten zij sturen. Op welke berichten reageren hun fans en wat zeggen ze. Wat werkt wel voor hun en wat niet.

Het is belangrijk om dit te doen, zodat jij je op Facebook kan differentiëren ten opzichte van je concurrent. Op die manier maak je jouw volger duidelijk dat de ene kledingwinkel of schoonmaakzaak de andere niet is. Misschien heb jij een hele andere filosofie over je product of dienst, waar je volger zich beter in kan vinden. Dit mag best naar voren komen op Facebook. Differentiatie is goed voor de positionering en merkherkenning van jouw bedrijf.

Wil je ook gebruikmaken van social media, maar weet je niet welke stijl bij jou past? Neem dan contact met me op voor advies. Ik kijk naar je bedrijf en door jouw ideeën adviseer ik je wat je het beste kan doen op Facebook.

Wil je ook de voordelen van luisteren naar Facebook, maar heb je simpelweg geen tijd? Dan kan ik voor je luisteren. Met een persoonlijk op maat gemaakt social media abonnement, met duidelijke afspraken, neem ik je Facebookpagina voor je over. Bel of mail me voor een gratis verkenningsgesprek.