Het online sociale netwerk LinkedIn is de perfecte plaats voor jou, als ondernemer, om je te profileren. Je kan je netwerk enorm uitbreiden door je in te schrijven, als je dat nog niet gedaan hebt. Na je registratie kun je contacten leggen met mede ondernemers die je al kent en zelfs mensen die je nog nooit gesproken hebt. 

Omdat je wordt doorverwezen via mensen die jij kent kun je met meer vertrouwen je netwerk uitbreiden. Je wordt immers doorverwezen via iemand die jij al kent en je weet zelf of je die persoon kunt vertrouwen of niet.

In dit blog ga ik in op de vraag hoe jij LinkedIn op de beste manier kunt gebruiken als je een ondernemer bent.

Inrichten van je zakelijke pagina

Als ondernemer maak je een zakelijk profiel aan bij LinkedIn. Je doet dit door op de homepagina van je LinkedIn op het pictogram “Werk” en vervolgens  “+ Bedrijfspagina” te klikken. Volg de stappen om het aanmaken van je zakelijke profiel af te ronden.

Je krijgt ook de optie om een showcasepagina te maken, dit is bijvoorbeeld leuk voor 1 dienst of als je meerdere filialen hebt. Sla dit even over, want je kunt pagina’s op LinkedIn niet eenvoudig verwijderen, in tegenstelling tot Facebook.

Wanneer je dit proces hebt voltooid kun je beginnen met het inrichten van je zakelijke profiel. Niet alleen om het netwerk uit te breiden maar ook om nieuwe klanten te werven.

Omschrijving

De beste manier om zoveel mogelijk mensen jouw LinkedIn profiel te laten bezoeken is door uniek te zijn. Zodat jij er als ondernemer voor potentiële klanten echt uitspringt en dat klanten direct weten wat je doet en hoe jij van toegevoegde waarde bent voor je klant. 

Je headline is dan ook erg belangrijk. In je headline moet je termen verwerken waarmee mensen jou makkelijk kunnen vinden. Een goede headline zorgt ervoor dat potentiële klanten je snel vinden via zoekmachines.

Wanneer jij je bedrijf moet omschrijven vertel dan duidelijk hoe jij je onderscheidt van de concurrent. Wat is jouw doel en missie en hoe kan jouw bedrijf anderen helpen om hun zakelijke doelen te verwezenlijken?

Schrijf echter niet te langdradige verhalen. Omschrijf kort en bondig wie jij bent en wat men van jou kan verwachten. Het moet voor leden van jouw netwerk duidelijk zijn wat je doet zodat ze jou ook kunnen doorverwijzen binnen hun eigen netwerk.

Foto

Zorg er in ieder geval voor dat je bedrijfslogo in beeld is of om een foto van jezelf te uploaden als je een eenmanszaak hebt. Een foto op je profiel plaatsen is van belang om je netwerk uit te breiden. Heb je een bedrijf met medewerkers? Dan kun je het beste in de profielfoto je logo plaatsen en in de headerfoto een leuke groepsfoto plaatse in of voor je bedrijf.

Ben je een zelfstandige zonder personeel? Dan kun je al in je profielfoto alleen jezelf plaatsen en kun je iets met je logo doen in de header.

Mensen die je een of twee keer hebt ontmoet vergeten misschien je naam, maar een bekend gezicht zal er eerder toe leiden dat ze contact online met je willen leggen. Daarbij draagt dit ook bij aan hoe “leuk” ze je vinden. De gunfactor moet je natuurlijk ook niet vergeten. 

Persoonlijke touch bij een uitnodiging

Mensen uitnodigen om een connectie met je te maken doe je juist weer met je persoonlijke LinkedIn profiel.

Als je iemand wilt uitnodigen voor jouw netwerk wees dan persoonlijk in je bericht. Verstuur niet een standaard bericht maar refereer bijvoorbeeld aan waar je de desbetreffende persoon hebt ontmoet of aan wie jullie allebei kennen.

Wanneer dit niet van toepassing is, leg dan uit waarom je hem of haar wilt toevoegen aan je netwerk en wat er eventueel voor die ander tegenover staat.

Probeer niet direct je producten of diensten te verkopen. Dit kan een averechts effect hebben waardoor je uitnodiging op een spam bericht kan lijken.

Check elke dag de lijst “personen die jij misschien kent”. Zo blijf je up-to-date qua uitnodigingen die jij wilt versturen of aannemen.

Actief zijn op social media is belangrijk. Een LinkedIn profiel dat weken of maanden niet geupdate wordt, creëert geen vertrouwen bij klanten dan wel netwerkconnecties. Daarnaast is het ook belangrijk om op je zakelijke pagina berichten te plaatsen zodat de kans op meer volgers voor je bedrijf toeneemt. 

Maak het ook makkelijk voor mensen om jou te bereiken. Plaats je e-mailadres of telefoonnummer goed zichtbaar op je pagina.

Online te vinden

Naast die cruciale headline en het regelmatig berichten plaatsen op je zakelijke profiel en pagina zijn er nog een paar andere dingen die je kan doen om je zichtbaarheid te vergroten.

Probeer via andere sociale media sites waarop je actief bent mensen naar je LinkedIn pagina te leiden. Bijvoorbeeld via je Facebook of Twitter account.

Sluit je op LinkedIn aan bij groepen die op je bedrijf van toepassing zijn om je netwerk te vergroten en meer kansen voor jezelf te creëren.

Je kan ook om aanbevelingen vragen zodat bezoekers van je LinkedIn profiel kunnen lezen over positieve ervaringen van andere klanten. Dit versterkt je betrouwbaarheid.

Schrijf zelf ook aanbevelingen voor jouw klanten en sleutelfiguren binnen jouw netwerk. Dit laat zien dat je serieus bent in het netwerken en wat je voor anderen kunt betekenen.

Statistieken op je LinkedIn pagina

Houd de statistieken op de LinkedIn pagina in de gaten. Zo kun je goed zien welke berichten veel gelezen worden en welke niet. Op die manier kun jij je content zo goed mogelijk op jouw doelgroep toespitsen.

Als je naar je LinkedIn pagina gaat zie je in de witte balk bovenaan Statistieken staan tussen Overzicht en Meldingen. Daar kun je bezoekers, updates en volgers aanklikken voor meer inzicht.

Inzicht in deze statistieken kan je helpen om te leren op welke dagen jouw content het beste ontvangen wordt en welke berichten de meeste interactie hebben. Daarbij kun je erachter komen in welk vakgebied mensen werken die jouw berichten zien of je pagina bezoeken. Zo kan je daar je berichtgeving op aanpassen om de grootst mogelijke groep mensen te bereiken.

Is het nodig?

Moet ik echt een zakelijk LinkedIn account aanmaken als ondernemer? Je moet natuurlijk niks maar bedenk wel dat LinkedIn je goede opties kan bieden.

Het biedt je de mogelijkheid om met mensen in contact te treden die je anders misschien nooit had ontmoet.

De “2013 Sales and LinkedIn Study” onder 3100 bedrijfseigenaren en carrière  consulenten laat blijken dat 84 procent van zakelijk LinkedIn gebruikers meerdere  zakelijke kansen wisten te creëren vanuit hun profiel. Dat is een ontzettend hoog percentage.

De helft van de bedrijven gebruikt LinkedIn als eerste marketing kanaal en daarna gebruiken ze pas Facebook.

LinkedIn is een snel groeiend bedrijf waar zich elke dag meer bedrijven en particulieren registreren. Uiteindelijk met hetzelfde doel; een groter professioneel netwerk. Als je daar onderdeel van uitmaakt kan je meer bereiken dan in je eentje.

Wil jij je bedrijf laten groeien, klanten werven en je netwerk enorm uitbreiden? Maak dan vandaag nog een zakelijk LinkedIn profiel aan.

Heb je meer hulp nodig met LinkedIn? Doe dan mee aan 52 Weken LinkedIn Inspiratie.