LinkedIn is een social networking site. Dat betekent dat je een profiel aan kan maken. Een profiel op LinkedIn geeft je werkervaring weer. Dit wordt vanzelf op chronologische wijze van nieuw naar oud in het profiel geplaatst. Je hebt ook ruimte om iets over jezelf te vertellen. Het is belangrijk dat je hier informatie over jezelf en jouw kwaliteiten voor het werk dat je (wilt) doet neerzet. Dat is niet het enige, want mensen willen ook graag weten wat voor persoon ze aannemen of met wie ze zaken doen. Een vleugje persoonlijkheid kan dus zeker geen kwaad. Kijk op mijn profiel voor een voorbeeld. In dit artikel leg ik uit hoe linkedInwerkt en jij linkedIn strategisch inzet. 

Je kan op linkedIn een connectie maken met mensen, dat werkt hetzelfde als vrienden worden op Facebook. Jij kan dan zijn profiel zien en zijn berichten en hij kan jouw profiel en berichten zien. Dat werkt net even anders dan op Twitter. Verder heeft LinkedIn ook een tijdlijn waar je berichten van anderen op kan zien. Ook kan je privéberichten krijgen en sturen.

LinkedIn: Zakelijk

LinkedIn staat bekent als het zakelijke sociale medium. Dat blijkt ook wel op het profiel waar je Curriculum Vitae, competenties, opleiding en aanbevelingen centraal staan. Het is een medium waarmee je zakelijk kan netwerken, vacatures kan plaatsen en vinden. Dus wil je in contact komen met een bedrijf of iemand die ene dienst levert? Dan kijk je of hij op LinkedIn zit. Op die manier komt het beter over dan als je gelijk vrienden wilt worden op Facebook, dat vaak in de meer persoonlijke sfeer zit.

Wat voor berichten zet je op linkedIn?

LinkedIn is anders dan Facebook omdat je doelgroep, namelijk zakelijke contacten, anders is. Berichten op LinkedIn gaan dus meestal ook niet over je verjaardag, tenzij je die op het kantoor viert. Je kan vertellen over projecten, presentaties en andere werkzaamheden die je uitvoert. Je kan nieuwsberichten, foto’s en tekstuele updates plaatsen. Je ziet rechts in beeld hoeveel mensen je bericht bereikt heeft. Dan zie je ook hoeveel mensen die niet in je connecties zitten je bericht hebben gezien als iemand je bericht “interessant” vindt of erop heeft gereageerd. Dit duurt wel 24 uur.

Als je een nieuwe connectie maakt komt is dit ook zichtbaar op de startpagina. Tevens kan je ervoor kiezen om wijzigingen in je profiel op de startpagina zichtbaar te maken. Dit staat automatisch aan. Dus wil je geen update elke keer dat je een zin herschrijft? Schakel deze optie dan uit.

LinkedIn groepen

Professionals die in een bepaald gebied wonen, of werkzaam zijn in een branche, willen graag met elkaar in contact komen en hun kennis delen of juist informatie vragen. Daarom zijn er bijvoorbeeld groepen voor mensen uit Twente, Amsterdam en andere regio’s in Nederland en groepen over communicatie en andere branches. Hier kan je met elkaar in gesprek gaan over verschillende onderwerpen om zo jezelf publiciteit te geven. Nieuwtjes, evenementen en discussies kan je hier delen.

Wil jij ook gebruik maken van LinkedIn, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Neem dan contact met me op voor advies. Blijf mijn blog ook volgen voor een update over een bedrijfspagina op LinkedIn. Er is namelijk nog veel meer te vertellen. Blijf deze website daarom bezoeken of geef je op voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen.

Heb je meer hulp nodig? Ook jij kunt meedoen met 52 Weken LinkedIn Inspiratie.