Voor ondernemers in B2B (en zelfs B2C) is netwerken van groot belang om omzet te genereren. Gelukkig kun je ook veel online netwerken met ondernemers die daar daadwerkelijk op zitten te wachten. Het ondernemers netwerk is natuurlijk Linkedin met in Nederland 4,2 miljoen gebruikers zitten. Daardoor is het het derde grootste sociale medium in Nederland op Facebook en YouTube na. Een van de redenen waarom Linkedin zo populair is zijn de Linkedin groepen. Er bestaan allerlei soorten Linkedin groepen voor elke branche en voor elk doel dat je maar kunt hebben. Ben je opzoek naar bepaald werk? Zoek dan eens bij de groepen naar vacatures voor die branche. Wil je juist je lokaal oriënteren dan kan dat ook. Uiteraard is een Linkedin groep ook een goede plaats om traffic naar je website te genereren.

Bijna de helft van de B2B marketeers geven in 2013 aan dat Linkedin het belangrijkste sociale medium is voor het generen van leads.

Nu geeft zelfs de helft van de zzp’ers aan dat ze via Linkedin jaarlijks minimaal 1 opdracht krijgen. Optimaal gebruik maken van Linkedin heeft dus zeker voordelen.

Regionaal netwerken met Linkedin groepen

Er zijn verschillende regionale netwerkgroepen voor ondernemers en andere professionals. Onafhankelijke groepen, zoals de groep voor een bepaalde provincie of deel van Nederland. In die groepen kun je van alles plaatsen dat relevant is voor de regio waarover de groep gaat.

Dan heb je ook nog groepen die gelieerd zijn aan een netwerkvereniging. Ik beheer bijvoorbeeld de groep voor JBN Drenthe, dit is een besloten groep, de groep is bedoeld voor ondernemers uit Drenthe die daar met elkaar in gesprek willen. Voor hulpvragen en ook om je eigen bedrijf te promoten.

Als je eens naar een netwerkbijeenkomst bent geweest, of je aan het oriënteren bent op een club of vereniging kun je altijd eerst even lid worden van zo’n groep. Het voordeel is dan ook dat je e-mails kunt krijgen van de groep waarin bijeenkomsten worden aangekondigd, zodat je die dan direct in je agenda kunnen zetten.

Voordeel van Linkedin groepen van netwerkverenigingen

Het voordeel van berichten plaatsen in een groep die bij een netwerk hoort is dat je die mensen al ontmoet hebt en daardoor beter in hun geheugen blijft zitten. Ook als je er nog niet bent geweest kan het geen kwaad om alvast iets te delen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat als je digitaal contact hebt gehad en je elkaar pas daarna ontmoet je elkaar automatisch leuker vindt dan als je nog nooit van elkaar gehoord hebt. Vooral als je lid bent van dezelfde groep, omdat mensen zich identificeren met die groep.

Daarbij is de link met de groep voor ondernemers van netwerkverenigingen veel groter waardoor je ook sneller interactie krijgt in die groep dan in andere groepen en dat is weer goed voor een sneeuwbal effect op Linkedin. Dit effect vindt waarschijnlijk sneller plaats nadat je ook face-to-face met deelnemers van die vereniging waarvan de Linkedin groep is heb genetwerkt, dan voordat je er bent geweest.

Immers: Hoe sterker iemand zichzelf identificeert met een groep hoe meer geneigd hij is om ook iets voor die groep te doen.

Kennis opdoen in Linkedin groepen

Daarnaast zijn er ook Linkedin groepen waar je lid van kunt worden om kennis mee op te doen. Als je een eenmanszaak hebt in bijvoorbeeld kleding of tuinieren en ook zelf je PR moet uitvogelen kunnen die groepen een uitkomst zijn om kennis over marketing en reclame mee uit te vogelen. Wil je juist zelf meer weten over rechten en boekhouden, dan zijn ook daar groepen voor.

In sommige gevallen zijn ze openbaar en in sommige gevallen moet je even vragen of je lid kunt worden.

Kennis geven aan Linkedin groepen

Een goede manier om je expertise te laten zien is ook door kennis te geven in een Linedin groep. Ik deel bijvoorbeeld vaak mijn kennis over bloggen en social media aan lokale ondernemersgroepen. Jij kunt je kennis over jouw vakgebied delen in je regio of in groepen die specifiek voor jouw branche gemaakt zijn.

Afhankelijk van de groepsregels wordt je bericht vertoond of niet.

Naast kennis kun je ook belangrijke evenementen voor je bedrijf delen in de groepen om zo bezoekersaantallen te verhogen. Ook hierbij moet je letten op de regels van de groep.

Linkedin Groepen zoeken

Allemaal heel leuk, maar hoe vind jij nu die Linkedin groep die bij jou past? Ten eerste moet je natuurlijk ingelogd zijn op Linkedin. Dan klik je op het pijltje naast het zoekvlak en vervolgens vink je groepen aan. Dan vul je jouw branche of regio of wat je ook wilt vinden in. Vervolgens krijg je de resultaten.

Linkedin groepen zoekenAls je vervolgens lid bent geworden van een groep kun je dit terugvinden bij Interesses en dan groepen. Ook daar kun je klikken op groepen waar je lid van bent en op ontdekken. Dan krijg je van Linkedin een aantal groepen te zien die jou worden aanbevolen. Vaak zitten ook andere mensen van je connecties in die groepen. Linkedin groep

Dus welke Linkedin groep ga jij nu opzoeken? en wat is je doel van het lidmaatschap? Laat het met weten in een reactie. Pin ook deze handige infographic van Pixelray om alle voordelen goed te onthouden.

Linkedin groepenHeb je hulp nodig met het uitvogelen van Linkedin? Dan kan je ook hulp krijgen met 52 Weken LinkedIn Inspiratie.