(Laatste bijwerking: 20-7-2023) Tijdens het doen van wat onderzoek naar welke LinkedIn groepen handig zijn voor mijn bedrijf kwam ik erachter dat er bedrijven zijn met hun eigen LinkedIn groepen en waarom ook niet? Sociale media zijn ideaal om de binding met je klanten te versterken en dat kan heel goed met het maken van je eigen groepen op die social media kanalen.

Veel mensen zijn er wel mee bekend dat bedrijven een besloten Facebook groep hebben voor hun klanten (ik heb het ook voor mijn Slimme Vogels). Alleen niet elk bedrijf wil dat op Facebook vanwege de uitstraling van je bedrijf. Linkedin biedt ook de mogelijkheid om privegroepen aan te maken en dit doen voor je bedrijf kan ontzettend slim zijn om jouw klanten nog sterker aan je te binden.

Je kunt natuurlijk ook een openbare groep maken op LinkedIn en op die manier van waarde zijn voor je doelgroep. Het gebruik van groepen op LinkedIn, ook wel LinkedIn Groups genoemd, kent vele voordelen. LinkedIn is namelijk een uiterst geschikte plek voor een bedrijf om de wisselwerking tussen het bedrijf en de doelgroep te vergroten.

Groepspagina op LinkedIn

Door een pagina aan te maken op LinkedIn is het mogelijk om hulp aan te bieden, hulp te verkrijgen, informatie uit te wisselen, et cetera. Een bedrijf kan meer wisselwerking krijgen en op deze manier haar klantenkring vergroten, potentiële nieuwe medewerkers tegenkomen of nieuwe opdrachten. Zo kan de bekendheid van een bedrijf groter worden. Daarnaast kan het netwerk van een bedrijf kan zich uitbreiden.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van LinkedIn groepen?

Er zijn meerdere voordelen gekoppeld aan het gebruik van LinkedIn groepen, namelijk:

1. Hulp aanbieden. Het is in LinkedIn groepen mogelijk om hulp aan te bieden, bijvoorbeeld door vragen van anderen te beantwoorden. Op deze manier krijgt een bedrijf meer bekendheid en laat het zien wat het in huis heeft. Daarnaast is het mogelijk om de website van een bedrijf toe te voegen, waardoor je sneller vindbaar bent in een zoekmachine zoals Google of Bing.

2. Hulp verkrijgen. Het is door middel van LinkedIn groepen natuurlijk ook mogelijk om hulp te verkrijgen van anderen. Denk hierbij aan andere bedrijven, ondernemers, et cetera. Wanneer je bijvoorbeeld een vraag hebt of op zoek bent naar een bepaalde dienst dan kun je dat via een LinkedIn groep laten weten. Dit doe je via Discussions, het discussieforum.

3. Profielen weergeven in een LinkedIn groep. In een LinkedIn groep is het mogelijk om profielen weer te geven. Het verleent je toegang tot andere profielen die nog niet in je netwerk zitten. Dit is bij sommige afgeschermde profielen niet het geval, maar bij leden in een groep wel. Het weergeven van profielen van leden van een LinkedIn groep kan erg van pas komen bij het zoeken naar nieuwe medewerkers of klanten.

4. Nodig mensen uit voor een bijeenkomst of maak een afspraak. Door contact te leggen met anderen kun je mensen uitnodigen voor bijeenkomsten, maar ook afspraken maken of advies vragen. Zo is het erg gemakkelijk om mensen via een groep te benaderen en contacten te leggen.

5. Deel links met anderen. In een groep kun je handige of interessante links delen met anderen. Op deze manier worden mensen bijvoorbeeld verwezen naar je bedrijf en kan de bekendheid van een bedrijf vergroot worden.

Drie soorten LinkedIn groepen

Het voordeel van zelf een groep aanmaken is dat je dan zelf de beheerder van de groep bent, wat je de bevoegdheid geeft om mensen uit te nodigen en eventueel te verwijderen. Wanneer je een groep gaat aanmaken voor je bedrijf, is het handig om te weten welke mogelijkheden er zijn.

Zo zijn er drie verschillende soorten groepen waar je gebruik van kunt maken. Bij de ene groep wordt er bijvoorbeeld gecontroleerd wie er lid wordt van een groep en bij de andere groep heeft iedereen toegang tot de groep. Daarnaast is er in de ene groep de mogelijkheid om te beheren hoe je groep voorkomt in zoekmachines. In sommige gevallen is het namelijk handig om een groep zichtbaar te maken en in andere gevallen niet.

Het beslissen over het verbergen van de inhoud van de groep, kan een voordeel zijn om zelf een groep aan te maken. De keuze is aan jou. Hieronder worden de drie soorten besproken.

De drie LinkedIn groepen:

1. Member-only Group (groep uitsluitend voor leden):

Wanneer iemand in een Member-only Group wil, wordt diegene meteen geaccepteerd. Er is dus geen mogelijkheid om diegene zelf te accepteren, want dat wordt meteen al gedaan. De inhoud van de groep wordt verborgen. Dit houdt in dat het bijvoorbeeld via Google niet mogelijk is om te zien wat er in de groep speelt. Het is dus een half openbare en half verborgen groep. Hij is verborgen voor de zoekmachines, maar iedereen kan erbij.

2. Private Group (privé groep):

Ook in een Private Group wordt de inhoud van de groep verborgen gehouden. Het is aan de hand van een zoekmachine niet mogelijk om te zien wat men post in de groep. In deze soort groep is het wel mogelijk om zelf iemand te accepteren als die aangeeft in de groep te willen komen. Je wordt dan groepseigenaar, maar het is ook mogelijk om een groep manager te worden. Dit is een ideale groep om je klantenbinding te versterken. Je kunt bijvoorbeeld aanbieden dat mensen lid worden van deze groep om exclusieve informatie te krijgen en zelfs exclusieve aanbiedingen.

3. Open Group (open groep):

Wanneer iemand in een Open Group wil, wordt diegene meteen toegelaten. Dit is ook het geval in een Member-only Group, alleen is het in een Member-Only Group niet mogelijk om de inhoud van een groep weer te geven via een zoekmachine. De inhoud van een Open Group daarentegen, is wel te zien door middel van een zoekmachine.

Je kunt het type groep dat je hebt later nog veranderen. Hiervoor klik je op het pennetje onder de groepsafbeelding en dan klik je op groepstype wijzigen.

Verbinding met de LinkedIn groep

Een LinkedIn groep kan dus voor meer verbondenheid met je bedrijf zorgen, hoe zit dat nu? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat lid zijn van een LinkedIn groep ervoor kan zorgen dat mensen zich meer verbonden voelen met die groep en dit kan zorgen voor behulpzaam gedrag binnen de groep.

Hoe sterker de verbondenheid en identiteit van iemand gelinkt is met de groep hoe beter (1). Door een dergelijke groep alleen aan te bieden voor je klanten kan dit voor meer binding zorgen, dit ook omdat ze al hebben geïnvesteerd voordat ze in de groep mogen komen en dat kun je later zien aan de interactie met de groep.

Een groep maken op LinkedIn

Om een groep aan te maken op LinkedIn ga je rechts bovenin naar werk en dan naar groepen.

Linkedin groep maken

Vervolgens klik je rechtsboven op Nieuwe groep.nieuwe linkedin groep maken

Er verschijnt dan een pop-up waarin je de groep een naam, beschrijving, foto, locatie en nog meer gegevens kunt geven. Ook kun je aangeven of hij verborgen moet zijn en wie mensen kan uitnodigen om lid te worden van de groep. Groep maken op LinkedIn

Daarna kun je aan de slag met je groepsstrategie. Heel veel succes!

Heb je meer hulp nodig dan dit? Doe mee met 52 Weken LinkedIn Inspiratie of plan een gratis uitvogelsessie met me in. Uitvogelsessie plannen

 

Bronnen:

  1. http://www.cscanada.net/index.php/ibm/article/view/3241