Op Linkedin adverteren? Wat zijn daar de voordelen van? Waarom zou je dat überhaupt doen? Het is niet het meest populaire social medium, dus het is veel logischer om naar Facebook te gaan?
Voor een bepaalde doelgroep is dat echter niet helemaal waar. Je weet dat 9 van de 10 mensen op Facebook zitten, maar veel van die mensen die juist níet op Facebook zitten, maken wel gebruik van LinkedIn. Dit komt ook omdat LinkedIn met een heel ander doel gebruikt wordt dan Facebook en met dit doel in je achterhoofd is het eigenlijk heel logisch om juist wel op LinkedIn te adverteren.

Op LinkedIn bevinden zich vooral mensen op zakelijk gebied. Het is een professionele ‘social media’. Op deze manier weet je dat je serieuze, potentiële klanten kunt bereiken. Adverteren op LinkedIn is dus een heel serieus gebied voor jou.

Hoe doe je dat?

In de volgende alinea’s vind je een stappenplan waarin je leert hoe je kunt adverteren op LinkedIn. Lees ze van tevoren door, zodat je weet wat je allemaal bij de hand moet hebben. Vooral stap 1 vergt wel de nodige tijd.

 

Stap 1: voorbereiding

Een voorbereiding is zeker van belang. Vraag jezelf af: Wat wil ik met adverteren bereiken? Hier een paar voorbeelden: Wil je meer klanten binnenhalen? Wil je meer naamsbekendheid? Wil je mensen naar je webshop leiden? Welk doel je ook hebt, je moet er rekening mee houden in je advertenties.

Je moet namelijk je doelgroep samenstellen op LinkedIn. Denk ook na over je budget campagne LinkedIn.

 

Stap 2: Account aanmaken

Je moet een eigen account hebben op LinkedIn en een bedrijfspagina. Met je account kun je een pagina beheren voor jouw bedrijf en alleen met die bedrijfspagina kun je berichten adverteren. Als je nog geen eigen account hebt, moet je die dus aanmaken. Vervolgens ga je aan de slag in de Campaign Manager. Je maakt daar een nieuw account aan (binnen jouw eigen account) op de naam van je bedrijf. Kies een geschikte naam die voldoende vertelt over jouw bedrijf.

Kies de juiste valuta voor jouw bedrijf. Adverteren is namelijk niet gratis.

Denk na over het gewenste budget wat adverteren op LinkedIn kosten gaat.

 

Stap 3: Type campagne

Wat voor soort campagne ga jij voeren? LinkedIn geeft je daarin drie keuzes. Gesponsorde content, tekst advertenties of een gesponserde Inmail. Wat is nou het verschil?

type advertenties op LinkedIn

Gesponsorde content

Je bereikt de klanten door gesponsorde berichten in hun Linked-In feed. De berichten die je al hebt gemaakt op je bedrijfspagina kun je eenvoudig sponsoren om mensen te bereiken die je pagina nog niet volgen. Je kunt ook nog eens een functie aanzetten die ervoor zorgt dat mensen je pagina gaan volgen, wat voor meer zakelijke volgers kan zorgen. Heel handig als je toch herhaaldelijk in hun tijdlijn te zien wilt zijn.

Dit is de advertentievorm die ik zelf meestal gebruik op LinkedIn.

Tekstadvertenties

De campagne staat als advertentie vermeld aan de zijkant van Linked-In of juist bovenaan in 1 regel.
Voordeel: Deze manier van adverteren zorgt voor meer bezoekers op je website. Hier gaat het dus meer om verkopen. Want doordat je mensen naar jouw website leidt, kunnen ze iets bij jou gaan kopen.
Nadeel: Mensen kunnen jou op deze manier niet volgen. Je kunt wel naamsbekendheid creëren doordat je steeds aan de zijlijn of bovenkant te staan van LinkedIn.

Gesponsorde Inmail

Dit type advertentie lijkt een beetje op e-mail marketing. Je maakt een leuk bericht dat je kunt sturen naar mensen die je aangeeft in je doelgroep of naar de volgers die je hebt. Het voordeel is dat dit heel persoonlijk is, het nadeel is dat dit mensen ook weer kan afschrikken.

 

Stap 4: Campagne naam

Bedenk een naam voor je campagne. Je kunt namelijk meerdere campagnes voeren op LinkedIn. Als je je campagnes wilt orderen, dan moet je even een nummer voor je campagne zetten. De campagnes worden namelijk op alfabetische volgorde weergeven.
Ook moet je een taal kiezen voor jouw campagne. Denk hier goed over na! Als je een webshop hebt, dan zul je sneller internationaal willen adverteren, dan wanneer je een winkel hebt.

Je kunt ook nog kiezen voor conversies bijhouden. Dat houdt in dat LinkedIn de resultaten voor je bijhoudt. Zo kun je zien of jouw advertenties wel effectief zijn. Je kunt zo bijhouden hoeveel mensen er op jouw advertentie klikken en hoeveel mensen er naar jouw website of pagina doorstromen. Je kunt ook zien welke campagne hierdoor het meest effectief is, als je meerdere campagnes voert.

Hiervoor moet je wel een code installeren op je website, maar hierdoor kun je ook weer gerichter gaan adverteren. 

 

Stap 5: de advertenties maken

Het verschilt per soort advertentie, wat de werkwijze is.

Sponsored Content-campagne

Je kunt kiezen uit twee soorten sponsoring. Bij eentje sponsor je vanuit een bestaande content en bij de ander creëer je zelf een content. Geef je advertentie een naam en maak een tekst met maximaal 600 woorden en voeg een afbeelding toe. Een afbeelding hoeft niet per se, maar het blijkt uit de praktijk dat advertenties met beeld meer bekeken worden.

Text Ad-campagne

Je kunt hier kiezen uit twee mogelijkheden: als mensen op jouw advertentie klikken dan komen ze 1. op jouw LinkedInpagina of 2. op jouw website. Kies een goede kop voor jouw advertentie met maximaal 25 woorden en een beschrijving van maximaal 75 tekens. Ook kun je een afbeelding toevoegen. Je kunt meerdere Text Ads maken, om te testen welke het beste werkt.

Gesponsorde Inmail

Dit lijkt heel erg op e-mail marketing binnen LinkedIn. Je kunt een gepersonaliseerd bericht schrijven om écht contact te maken met mensen en om inschrijvingen voor jouw échte e-mail marketing of zelfs programma’s te verhogen.

 

Stap 6: Doelgroep

Op LinkedIn kun je heel duidelijk een zakelijke doelgroep samenstellen. Je kunt de gebieden in en buiten Nederland aangeven waarop jij je wilt richten. De beroepen en functies die je doelgroep moet hebben, het aantal jaar ervaring, de bedrijfsgrootte en zelfs welke diploma je doelgroep moet hebben. Ideaal voor als je op zoek bent naar een zakelijke klant met een bepaalde functie in een bepaalde branche.

 

Stap 7: Budgets

Op LinkedIn adverteren is niet gratis! Denk van te voren na over je budget campagne LinkedIn. LinkedIn is relatief duurder dan bijvoorbeeld Facebook, maar dit komt ook doordat er exacter op je doelgroep geadverteerd kan worden. Bij LinkedIn heb ik bijvoorbeeld veel minder last van vreemde figuren die je advertenties leuk vinden.

Je kunt per klik of per impressie betalen.

Cost-per-click

Je betaalt als iemand op jouw advertentie klikt. Ideaal voor als je meer verkeer wilt naar jouw website of pagina.

Cost-per-impressions

Je betaalt per 1000 keer dat jouw advertentie wordt getoond, ongeacht het aantal keer dat mensen erop hebben geklikt. Dit is een perfecte deal wanneer je meer naamsbekendheid wilt.
Wat ideaal is op LinkedIn is dat er altijd wordt getoond wat de concurrent doet. Je kunt ook per dag een maximaal budget instellen, zodat je niet na een week al door je budget heen bent. Ook kun je voor de hele campagne een budget invoeren, zodat LinkedIn een indicatie heeft van jouw kosten.

Jouw advertentie is klaar om de wereld in te gaan! Succes! Heb je meer hulp nodig? Doe dan mee met 52 Weken LinkedIn Inspiratie.