Een Linkedin aanbeveling kan je zakelijke leven in een stroomversnelling brengen. De Linkedin aanbeveling onderschrijft je expertise en betrouwbaarheid. Hierdoor kun je nieuwe banen of klanten aantrekken afhankelijk van je functie. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je een Linkedin aanbeveling krijgt en geeft. 

Een paar jaar geleden ben ik met CommunicatieVogel begonnen en in het begin moest ik het vooral van netwerken en online freelance platformen hebben om aan klanten te komen. Dit was behoorlijk lastig, er ging veel tijd in zitten en uiteindelijk verdiende ik daardoor per uur eigenlijk super weinig, bovendien willen sommige opdrachtgevers via freelance platformen je veel te weinig betalen, maar de aanhouder wint en ik wilde per sé op eigen benen staan andere bedrijven helpen met hun communicatie en niet in loondienst.

Bij mijn derde langdurige klant durfde ik het aan om niet alleen om een aanbeveling te vragen, maar direct een aanbeveling op Linkedin en vanaf dat moment begon mijn bedrijf goed te lopen. Ik kreeg meer opdrachten, ik hoefde tijdens gesprekken niet meer allerlei argumenten aan te geven over waarom ik zo super awesome ben om mee te werken en dat alles door die eerste aanbeveling. Daardoor kon ik veel efficiënter werken en had ik veel meer vrije tijd dan toen ik nog ontzettend hard moest ploeteren.

 

Een Linkedin aanbeveling geven

Omdat ik geloof in karma ga ik eerst uitleggen hoe je een aanbeveling geeft want wie zaait zal oogsten.

Je gaat naar het Linkedinprofiel van de persoon aan wie je een aanbeveling wilt geven. Vervolgens kun je klikken op het pijltje naast bericht verzenden. Er opent dan een menu waarin staat “aanbevelen”. Die klik je aan.

Linkedin aanbeveling

Je komt nu op een volgende pagina waarin het veld staat waarin je de aanbeveling schrijft. Daaronder een bericht dat de persoon krijgt die je gaat aanbevelen, want hij moet de aanbeveling nog wel goedkeuren voordat hij op Linkedin te zien is. Onder dat bericht kun je nog aangeven welke functie jij had toen je samenwerkte met die persoon en welke functie de persoon had die je aanbeveelt. Als je klaar bent klik je op verzenden.

aanbevelingsveld linkedin

In een aanbeveling kun je de volgende informatie zetten:

  • Situatie samenwerking
  • Karakter persoon
  • Werkhouding persoon
  • Kennis persoon

Wat je vooral niet moet doen is toch nog een nadeel van die persoon opschrijven.

Dan help je de ander totaal niet met je aanbeveling.

Een Linkedin aanbeveling krijgen

Nu je hebt gezaaid is het tijd om te oogsten. Er zijn meerdere manieren om een Linkedin aanbeveling te krijgen. Je kunt iemand Face to Face om een Linkedin aanbeveling vragen of in een evaluatiemailtje en op Linkedin zelf is er een mogelijkheid om een aanbeveling te vragen. Je gaat naar je eigen profiel naar de “aanbevelingen” daar zit een knop “aanbeveling vragen”. Daarop moet je klikken.

Linkedin aanbeveling vragen

Door daarop te klikken kom je op een scherm waarbij je de functie waarvoor je aanbevolen wilt worden. Vervolgens verschijnt er stap 2, het invullen van de naam van wie je de aanbeveling wilt hebben. In totaal kun je 3 namen invullen. Vervolgens kun je de relatie aangeven en heeft Linkedin al een standaard bericht ingevuld dat je naar de mensen toe kunt sturen.

Door deze aan te passen wordt de kans dat je de aanbeveling krijgt groter. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen over de kwaliteit van de samenwerking en de goede sfeer.

Een hulpvraag wordt vaak positief beantwoord.

Linkedin vaardigheden onderschrijven

Een andere manier om je autoriteit op te bouwen is door andere mensen je Linkedin vaardigheden te laten onderschrijven. Als website bouwer is de vaardigheid van WordPress of HTML belangrijk om onderschreven te hebben. Hoe meer foto’s van mensen die je vaardigheden onderschrijven hoe beter het overkomt op toekomstige werkgevers of opdrachtgevers. Dus vraag daar ook naar als je om een aanbeveling vraagt en geef deze ook aan de mensen die ze verdienen.

Ga jij nu ook om een aanbeveling vragen? Laat het me weten in een reactie. 

Heb je meer hulp nodig met Linkedin? Doe dan mee met 52 Weken LinkedIn Inspiratie. 

Linkedin aanbeveling

Pin deze handige infographic van Pixelray over een goede aanbeveling en het krijgen van Linkedin aanbevelingen.