Waarom er een sneeuwbaleffect kan optreden is niet altijd duidelijk. Het voordeel van viraal gaan is wel dat je naamsbekendheid in een keer veel groter wordt. Dit is goed voor je imago. Daarom kijken we naar een paar berichten waarbij dat is gebeurt. Om te zien welke kenmerken deze hebben. Misschien ligt daar de sleutel om zelf ook een sneeuwbaleffect te veroorzaken. Om op die manier je naamsbekendheid te vergroten. In dit artikel laat ik kenmerken zien van acties die viraal gaan.
“Spontane” acties
Neem bijvoorbeeld de campagne van Chocomel. Deze is in Nederland viraal gegaan. Dit betekend dat het zich via social media verspreid heeft met een sneeuwbal effect. Op Twitter is een bericht vaak geretweet. Op Facebook is de actie vaak gedeeld. Op de website is te zien om welke campagne het gaat. Daarnaast kan je op Twitter zien dat het veel genoemd is. Ook de levensmiddelen krant heeft het opgepikt. Op Youtube is een filmpje geplaatst voor een spontaan watergevecht.
Deze campagne heeft veel weg van flashmobs of the Harlem Shake die in het verleden ook vaak viraal zijn gegaan op social media. Een actie die spontaan en ongebruikelijk lijkt (want dit is echt wel gepland) is iets dat dus viraal kan gaan.
Humor
Humor is moeilijk. Dat is het eerste dat ik over grappige berichten wil zeggen. Een goed voorbeeld van iets grappigs dat viraal is gegaan in Nederland is de afbeelding van de smeris lipbalsem, deze is ook als voorbeeld gebruikt voor goed promotiemateriaal. Humor vind je ook veel in memes die viraal gaan, meestal is dit echter wereldwijd en is het effect in Nederland kleiner. Misschien wordt het tijd voor typisch Nederlandse memes.
Ongebruikelijk
Soms zijn het ook de ongebruikelijke acties die viraal gaan. Zoals de mentos in cola-light. Dat kan een heel spektakel zijn. Ook de acties van Blentec met “Wil it blend?” waarbij allerlei spullen in een blender zijn gegaan. Dus geen voedingsmiddelen zoals normaal bij een blender. Deze zijn als een sneeuwbal over de wereld gegaan.
Je kan ook door ongebruikelijke acties in je niche viraal proberen te gaan. In The Groundswell wordt een situatie beschreven van een IT bedrijf dat filmpjes maakt om bedrijven over te halen hen te gebruiken software ontwikkeling. Een gerichte actie om in je niche veraal te gaan. Deze heeft ook minder kijkers dan de andere twee die gericht waren op consumenten.
Maatschappelijk debat
Onrecht is iets waar weinig mensen tegen kunnen. Als er iets in de samenleving niet goed gaat kan dit soms viraal gaan. Een bekend voorbeeld hiervan is de open brief van Daniël over zijn problemen om als ex-kankerpatiënt een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Dit soort problemen wekken vaak heftige gevoelens op, waardoor mensen dit nieuws willen verspreiden. Op die manier komt het dan (misschien) op de politieke agenda. Frank Bokern heeft deze virale actie beschreven in de white paper “Daniël had kanker. En nu is hij beroemd.”. De fases waar een maatschappelijke virale boodschap doorheen gaat en de duur ervan worden beschreven.
Belangrijke factoren
Uit de white paper zijn een paar factoren naar voren gekomen, die van belang zijn om iets viraal te laten gaan.
- Thunderclap.it (Engels) kun je gebruiken om een actie te starten die je graag viraal ziet gaan.
- Bij politieke onderwerpen neemt niet iedereen stelling.
- De grootte van je netwerk is mede bepalend voor het succes. (Hoe groter hoe beter)
- Zorg dat je mensen in je netwerk hebt die veel volgers of invloed hebben.
Dit zijn maar een paar voorbeelden die opvallend zijn aan virale boodschappen. Het gebruik van maatschappelijke discussies, humor, “spontane”- of ongebruikelijke acties is geen garantie dat je bericht ook viraal zal gaan.
Wil jij ook gebruik maken van social media en zo de kans op een sneeuwbaleffect vergroten? Neem dan contact met me op voor advies.
Heb je geen tijd om leuke, spontane of informatieve berichten op social media te zetten? Neem dan contact met me op voor een social media abonnement. Door goede afspraken en een duidelijk beeld van je bedrijf kan ik de social media voor je overnemen voor een betere naamsbekendheid en een modern imago.
Trackbacks/Pingbacks