(Bijgewerkt op 4-5-2023) Laatst kreeg ik de vraag “Weet jij eigenlijk hoe dat zit met je zichtbaarheid op Facebook?”. Ik weet dat zo ongeveer 2% van je tijdlijn de berichten ziet als je veel fans hebt, maar hij had niet zoveel fans. Het leek eerder op 1/3 van de volgers. Daarom een artikel over je zichtbaarheid op Facebook en hoe je deze vergroot. Vooral handig als je aan Facebook marketing doet.
De basis van zichtbaarheid op Facebook
Als je meer dan 500.000 fans hebt op Facebook bereik je 2% van je volgers zonder hiervoor te betalen. Heb je minder fans dan dat, dan bereik je 6,4% van je fans (1). Om een groter deel te bereiken moet je snappen hoe Facebook werkt. Kortgeleden hebben ze de privacy regels weer veranderd om ervoor te zorgen dat jij je advertenties via Facebook nog beter kan richten op je doelgroep. Echter, soms willen we geen geld uitgeven aan Facebook als het ook gratis kan.
Factoren die de zichtbaarheid op Facebook verminderen
Omdat Facebook geld verdient met de verkoop van advertenties aan bedrijven maakt Facebook het niet makkelijk om zichtbaar te zijn. Daarom zijn juist de berichten waaraan jij geld verdient nu op het strafbankje gezet. Deze worden nog minder getoond dan andere berichten. Bij dit soort berichten horen:
- Berichten die stimuleren tot de aankoop van een product.
- Berichten die mensen stimuleren om mee te doen met een actie.
- Berichten met dezelfde inhoud als een advertentie (die je al gebruikt)
Dit is een recente ontwikkeling, maar er zijn andere factoren die van belang zijn.
Affiniteit, waarde en tijd voor Facebook zichtbaarheid
Om het percentage van 6,4% of 2% te verhogen heb je interactie met je gebruiker nodig. Als iemand een bericht leuk vindt, reageert of deelt kan dit in de tijdlijn van die persoon komen. Een bericht van een vriend bereikt maarliefst 12% van zijn of haar vrienden zonder dat hierop wordt gereageerd. Dit werkt dus echt als een sneeuwbal.
Per gebruiker wordt er gekeken naar de band die de gebruiker heeft met de pagina. Dit wordt gedaan door de interactie die de gebruiker heeft met de berichten van de pagina.
Als iemand dus een bericht van jou leuk vindt, dan zal hij of zij het volgende bericht waarschijnlijk weer zien.
Komt iemand regelmatig op je website dan ziet die persoon je berichten waarschijnlijk ook vaker dan iemand die niet regelmatig je website bezoekt.
De waarde van je berichten wordt ook bepaald door de interactie. Dacht Facebook eerst dat je bericht niet super belangrijk was, door interactie en aanhoudende interactie kan je bericht later nogmaals op de tijdlijn verschijnen. Misschien heb je het zelf al eens meegemaakt dat je een bericht ziet staan dat een week eerder online is gezet dan de dag waarop jij hem ziet.
Met tijd wordt de regelmaat waarmee je nieuwe berichten online zet bedoeld. Hoe vaker je berichten online zet, hoe meer ze worden gezien. Echter, te vaak kan nadelig zijn voor je likes. Mensen willen niet dat hun hele tijdlijn vol staat met de berichten van 1 bedrijf.
Je moet niet vergeten dat mensen vooral op Facebook zitten voor familie en vrienden.
Die wil je niet uit hun gezichtsveld wegdrukken. Daarom is mijn advies 1 bericht per dag. Maximaal 2. Er zijn wel bedrijven die met succes 4 berichten per dag plaatsen. Daar zit een goede strategie achter en moet je veel tijd in steken.
De gebruiker en haar tijdlijn
Om advertenties een zo goed mogelijk effect te laten hebben heeft Facebook van elke gebruiker een profiel. Daarin houden ze onder andere bij op wat voor berichten deze het meest klikt, leuk vindt en reageert. Dit wordt een factor voor de berichten die die persoon in haar of zijn tijdlijn ziet.
Dus vinden jouw fans vooral berichten zonder foto leuk? Dan plaats je die vaker. Vinden ze berichten met een link erin leuk? Dan plaats je die. Een bericht met alleen tekst kan ook. Weet je dit nog niet? Dan ga je afwisselend te werk totdat je een duidelijk beeld hebt. In je Facebookstatistieken kun je zien welke soort berichten de meeste interactie krijgen, daar kun je jouw toekomstige berichten op aanpassen.
Oplossingen om de regels van Facebook te omzeilen
Eigenlijk is het meer aanpassen aan de regels van Facebook. In dit artikel heb ik al een paar oplossingen gegeven. Hierbij nog wat oplossingen op een rij:
- Plaats dagelijks een bericht.
- Varieer in het soort berichten.
- Controleer je statistieken om je berichten te verbeteren.
- Probeer met een omweg mensen te stimuleren tot een aankoop.
- Verwijs mensen naar acties, zonder de actie te noemen.
- Zet filmpjes rechtstreeks op Facebook.
Wil jij ook de voordelen van Facebook voor je bedrijf, maar heb je geen tijd om elke dag een bericht te bedenken, plaatsen en vervolgens het effect te analyseren? Dan kan je jouw social media uitbesteden. Met een social media abonnement kan ik jouw social media beheren. Bel of mail me voor een gratis verkenningsgesprek. Ook voor persoonlijk advies dat bij jouw bedrijf past kun je contact met me opnemen.
Bronnen:
Hallo Merel, 500.000 fans, daar kan je als kleine ondernemer alleen maar van dromen?! Ik heb er bijna 1200, dan kan ik er vanuit gaan dat nog geen 100 fans mijn post zien? Ik heb even gekeken: de laatste 10 post had ik een gemiddeld bereik van 617 fans. Er zat er ook nog eentje tussen met ruim 4000.
Groetjes, Roelof
Hallo Roelof,
Ik zou zeggen ga voor het hoogst haalbare, wie weet zijn die 500.000 nog wel te halen ;). Ik neem aan dat je met deze cijfers al veel van de genoemde tips in dit artikel toepast, zoals regelmatig een bericht plaatsen. In dit artikel heb ik het meer over het minimaal haalbare. Als je Facebook goed inzet is er bijna geen maximum te bedenken, want je bericht kan zich natuurlijk ook heel goed verspreiden. Super dat je met 1200 fans ook 4000 personen weet te bereiken!
Hartelijke groet,
Merel Smedes