Journalisten zijn de gate keepers als het gaat om gratis PR in de krant of op hun internetwebsite. Op social media zijn jouw volgers de gate keepers. Als je door de journalisten poort komt heb je gratis PR voor hun hele lezerspubliek. Per journalist zijn er drie communicatieprofessionals die proberen zoveel mogelijk bedrijven in de krant of op televisie te krijgen. Journalisten hebben het dus voor het kiezen. Terwijl jij moet hopen dat de communicatieprofessional die jij hebt ingehuurd een goed pakkend persbericht kan schrijven. In dit artikel bespreek ik de voordelen van social media en in het nieuws zijn. 

Journalist vs Social media: Social media voordelen

Social media is dus de oplossing als je het lastig vindt om in de krant te komen. Niet omdat je door social media in de krant komt, maar doordat je direct communiceert met je fans. Voordat je in het nieuws komt moet je een persbericht schrijven. Dat het liefst direct overgenomen kan worden in de krant. Je moet uitleggen waarom het bericht relevant is voor de lezer voordat deze kans maakt om geplaatst te worden. Als het dan geplaatst wordt kan het ook nog veranderd zijn of zelfs met een extra bron die niet van jou is. Veel onzekerheid. Daarnaast gaat er ook nog iemand anders bepalen of jouw bericht wel de wereld in mag.

journalist vs. socialmedia

Terwijl je op social media een bericht over je dag, product of een reminder kan sturen naar je volger. Hij ziet de boodschap direct. Dan beslist hij of zij of het bericht leuk, interessant of informatief genoeg is om te delen met zijn vrienden. Precies zoals jij de boodschap bedoelt hebt. Misschien nog met een eigen tekst bij het delen, maar jouw boodschap blijft staan.

Journalist vs Social media: Sneeuwbaleffect

De journalist bepaald niet of mensen het bericht wel willen lezen, maar de mensen zelf en als het bericht ze bevalt wordt het verspreid. Als dit veel gebeurt en er een sneeuwbaleffect optreedt dan ga je viral. Je hoeft niet uit te gaan van de oplage van een krant of regionaal huis aan huis blad, maar van je eigen kracht. Soms komt dat omdat je iets super nuttigs biedt. Soms omdat je het op een grappige manier vertelt. Het is niet altijd aan te wijzen waarom je viral gaat, maar je naamsbekendheid zal groeien.

Wil jij ook gebruikmaken van de voordelen van social media en je onafhankelijk maken van de journalist. Neem dan contact met me op voor social media advies. Als je geen tijd hebt om aan je social media te werken kan ik ook door middel van een persoonlijk social media abonnement de content voor je social media verzorgen. Je kan bij mij dus je social media uitbesteden.